3F

3F: Mindstelønsdirektiv skal for EU-domstolen

Del
3F’s formand opfordrer kraftigt til, at Danmark sender EU-direktivet om mindsteløn til EU-domstolen for at teste lovligheden og trække en tydelig streg i sandet i forhold til EU-indblanding i national løndannelse og dermed vores gode danske arbejdsmarkedsmodel.

”EU har slet ikke kompetence til at lovgive om national løndannelse og organisering,” siger Henning Overgaard.

”Det står sort på hvidt i traktaten, at det er medlemslandenes ansvar. Derfor er vores klare opfordring at Danmark anlægger et annullationssøgsmål ved EU-domstolen, for at få testet lovligheden.”

3F’s formand anerkender, at der undervejs i den politiske forhandlingsproces og behandling af direktivet er fjernet nogle af de – set med danske øjne – værste bestemmelser, og at EU-kommissionen har forsøgt at indhegne de kollektive arbejdsmarkedsmodeller, som den danske og den svenske.

”Men på trods af dette, er der INGEN garanti for, at vores måde at forhandle løn- og arbejdsvilkår på og danske lønmodtagere ikke vil blive påvirket af direktivet på sigt. Og hvis man her bøjer nakken og accepterer EU-indblanding i nationale arbejdsmarkedsforhold, på trods af den manglende kompetence og klare traktat-tekst, så er det en farlig glidebane for, hvad EU skal lovgive om i fremtiden,” siger Henning Overgaard.

3F’s formand håber, at den danske enighed og brede modstand imod mindsteløns-direktivet de sidste godt tre år – fra arbejdsgiverne og fagbevægelsen, regeringen og Folketinget og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet – nu også omsættes til enighed om at indbringe direktivet for EU-domstolen.

”Det er nødvendigt at Danmark trækker en tydelig streg i sandet overfor EU i forbindelse med mindstelønsdirektivet. En streg, der tydeliggør traktat-teksten om, at nationale lønforhold og organisering af arbejdsmarkedet er de enkelte medlemslandes ansvar – ikke EU’s.”

Det er på ingen måde sikkert, hvorvidt Danmark får helt eller delvist – eller slet ikke får – medhold i et annullationssøgsmål. Men det vil som minimum få domstolen til at forholde sig kritisk til lovligheden af det vidtgående direktiv, som er det første, hvor EU lovgiver direkte om løn.

”Et annullationssøgsmål vil tvinge EU-domstolen til at tage stilling til lovligheden af direktivets indhold i forhold til traktaten. Dermed vil vi som minimum få anlagt nogle klare præmisser for en eventuel fortsat anvendelse af direktivet.”

”3F’s grænse er enkel. Alle former for tiltag, der på nogen måde kan true den danske arbejdsmarkedsmodel, siger vi nej til. Det gjorde vi i går, det gør vi i dag, og det vil vi også gøre i morgen. Også hvis de kommer fra EU.”

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Vedhæftede filer

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

3F-ros til forslag om at styrke ”Arne-pension”1.5.2024 08:22:48 CEST | Pressemeddelelse

Forbundsformand Henning Overgaard er meget positiv over for forslaget fra SF og Enhedslisten om at styrke retten til tidlig pension, så flere vil kunne få denne ret og på bedre vilkår: ”Stor ros til forslagene fra SF og Enhedslisten, hvor prioritet nummer 1 er at få boltet ”Arne-pension” fast til den pensionsalder, vi har i dag. Dermed skal retten til tidlig pension udvides i samme takt, som pensionsalderen kommer til at stige.” Den politiske aftale om, at pensionsalderen skal løftes i takt med den gennemsnitlige levealder, har tydelig social slagside, fordi der både er en markant social ulighed i levealder og antallet af senior-år uden alvorlige og begrænsende helbredsproblemer. De to partier foreslår, at aftalepartierne bag retten til tidlig pension allerede nu går i gang med den aftalte evaluering af ordningen. SF og Enhedslisten ønsker i den forbindelse at styrke finansieringen af ordningen med 1 mia. kr., bl.a. til brug for en højere ydelse til de danskere, der vælger at gøre brug

En afgørende sejr for platformsarbejdere i EU24.4.2024 14:22:06 CEST | Pressemeddelelse

I dag tager EU et afgørende skridt mod bedre vilkår for de medarbejdere, der arbejder på platformsvirksomhederne. Endelig er det lykkedes EU at vedtage et fælles regelsæt, der beskytter platformsarbejderne. Det er noget 3F har arbejdet aktivt for de sidste fire år. I dag har et stort flertal i Europa-Parlamentet vedtaget platformsdirektivet https://bit.ly/4b3HsYd. Efter lange forhandlinger mellem EU’s medlemslande lykkedes det endeligt at godkende platformsdirektivet. "Det er en stor sejr, at - vi får vedtaget europæisk lovgivning, der pålægger platformsvirksomhederne arbejdsgiveransvar for arbejderne og dermed beskytter de platformsansatte," siger formand for 3F Transport, Jan Villadsen, der er 3F’s EU-politisk ansvarlige. "Platformsvirksomheder har i dag alt for stor mulighed for at lave alternative forretningsmodeller og fiksfakserier, der fastholder medarbejdere i uanstændige løn- og arbejdsvilkår." "Det her har potentialet til at gøre en reel forskel for de platformsansatte i Danm

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye