DI Hovedstaden

DI-måling: Sydkystens virksomheder vil have bedre infrastruktur og arbejdskraft

Del
DI er netop kommet med en ny måling, som kortlægger den lokale erhvervsvenlighed på tværs af landet. Målingen viser, at erhvervsvenligheden er gået lidt tilbage i kommunerne Vallensbæk og Brøndby. I Vallensbæk falder kommunen otte pladser tilbage og lander i år plads nr. 51. Brøndby lander på plads nr. 59, hvilket er en tilbagegang på seks placeringer i forhold til målingen sidste år.

Spørger man virksomhederne, er det især infrastruktur og arbejdskraft, de to kommuner skal have i fokus for at styrke den lokale erhvervsvenlighed.

Den store pendling af arbejdskraft fra de omkringliggende kommuner stiller især høje krav til den lokale infrastruktur i Brøndby, og virksomhederne tilkendegiver, at kommunen bør prioritere den kollektive transport højere.

- Som virksomhed er man afhængig af en god infrastruktur. Både når man skal have bragt varer og services fra A til B, og når man, som virksomhederne i Brøndby, henter store dele af arbejdskraften fra nabokommunerne. Det lægger pres på det lokale vejnet og skaber trængsel. Derfor er det vigtigt, at kommunen understøtter mobiliteten med kollektive transporttilbud, der giver medarbejderne et alternativ til egen bil, når de skal til og fra job, siger formand for DI Hovedstaden, Peter Lanng Nielsen.

Virksomhederne i både Vallensbæk og Brøndby sender i årets måling også et signal til deres kommuner om at gøre mere for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft. En af vejene til få mere arbejdskraft går gennem et tættere samarbejde mellem kommunernes jobcentre og de lokale virksomheder.

- Adgangen til arbejdskraft er helt central for erhvervslivet i Brøndby og Vallensbæk, og virksomhederne peger blandt andet på, at kommunerne skal gøre mere for at tiltrække de nødvendige kompetencer. For eksempel ved at kommunerne markedsfører sig mere aktivt. Derudover sender virksomhederne et signal om, at man gerne ser et tættere samarbejde med kommunernes jobcentre, så jeg håber, at kommunerne vil fortsætte deres arbejde på denne front, siger Peter Lanng Nielsen.

Derudover er der behov for, at kommunerne sætter yderligere ind på uddannelsesområdet. Selvom Brøndby har haft succes med at tiltrække de rette lærerkompetencer til kommunens folkeskoler, kommer mange af de unge i kommunen ikke videre i uddannelsessystemet. Det kan blandt andet være årsagen til, at Brøndbys virksomheder scorer kvaliteten i kommunens folkeskoler temmelig lavt.

I Vallensbæk vurderer virksomhederne, at kvaliteten i folkeskolen er ret god, men kommunen kan sagtens styrke indsatsen for at få flere af kommunens unge til at søge mod erhvervsuddannelserne.

- I Vallensbæk søger omkring 12 procent af de unge mod en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Det er langt fra nok, hvis vi skal mætte efterspørgslen på faglært arbejdskraft og have både hænder og hoveder nok til at gennemføre den grønne omstilling. Vi ved, at Vallensbæk Kommune vil have flere unge til at søge mod de faglærte uddannelser. Flere skal gå den faglærte vej, så jeg glæder mig til at se, de kommunale ambitioner blive omsat i konkrete resultater, siger formand for DI Byggeri Hovedstaden, Mads Raaschou.

Adgangen til erhvervsarealer er under pres i hele Hovedstadsområdet. Også i Vallensbæk og Brøndby, hvor virksomhederne generelt er utilfredse med kommunernes indsatser for at sikre erhvervsgrunde med plads til udvikling i den lokale planlægning.

-Virksomheder har brug for plads, og det er simpelthen en bunden opgave at sikre erhvervsarealer ude i kommunerne. Private virksomheder skaber arbejdspladser. Og private arbejdspladser er helt centrale for, at vi kan skattefinansiere den velfærd, vi alle nyder godt af til hverdag. Jeg vil derfor komme med en kraftig opfordring til kommunerne om at prioritere plads og hensyn til det private erhvervsliv højere, siger Peter Lanng Nielsen.

Spørger man virksomhederne i Brøndby og Vallensbæk, er der derudover et stort behov for at få styrket dialogen mellem det lokale erhvervsliv og kommunens politikere og embedsmænd. Og det er der kun gode grunde til.

-Det kan siges meget kort, god dialog betaler sig. Vi ser ofte, at kommuner, der har en god dialog med deres lokale virksomheder, også klarer sig godt i vores måling. Dialogen mellem kommunerne og det lokale erhvervsliv har mange steder været bremset af de seneste års Corona-nedlukninger. Skulle man være i tvivl om interessen, kommer virksomhederne i årets måling med en ret kraftig opfordring til Brøndby og Vallensbæk om at få dialogen tilbage på skinner, Peter Lanng Nielsen.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2022

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. år i træk, DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.915 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder samt statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

KORT OM HOVEDSTADEN

Analysen fra DI måler erhvervsvenligheden i danske kommuner. Som i de foregående år, klarer hovedstadskommunerne generelt ikke så godt, når man sammenligner med resten af landet. Ud af de 93 kommuner, der indgår i undersøgelser, er gennemsnitsplaceringen for hovedstadskommunerne 67.

Den mest erhvervsvenlige kommune i regionen er Ballerup med en samlet 21. plads, mens den mindst erhvervsvenlige er Gribskov på 92. pladsen.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For mere information


Ditte Rieland, presserådgiver, tlf. 2246 7822
Morten M. Larsen, Chefkonsulent, DI Hovedstaden, tlf. 5213 2328
Peter Lanng Nielsen, formand DI Hovedstaden, tlf. 4046 4790
Mads Raaschou, Formand for DI Byggeri Hovedstaden, tlf. 2844 0088

Information om DI Hovedstaden

DI Hovedstaden
DI HovedstadenFølg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum