Stor glæde på Djursland: Nationalmuseet donerer kanoner fra 1800-tallet
Nationalmuseet overdrager to historiske kanoner til foreningen ”Kalø 1849” på Syddjurs. Kanonerne er af ’system 1834’ og støbt i 1840’erne.
De spiller en helt central rolle i at genoplive et stykke danmarkshistorie, der udspillede sig i området, og som foreningen ”Kalø 1849” har store planer om at synliggøre. Derfor vækker overdragelsen også stor glæde hos foreningen:
”Kanonerne er helt afgørende for, at vi kan synliggøre en vigtig del af danmarkshistorien, som udspillede sig her, men som for selv mange lokale endnu er helt ukendt. Det har vi mange planer om at ændre, og her er kanonerne en vigtig fødselshjælper. De får en central placering i landskabet med en storslået udsigt mod syd og vil straks signalere for de mange mennesker, der ofte vandrer i området, at her foregik noget historisk,” siger Jacob Salvig, der er formand i foreningen ”Kalø 1849”.
Han håber, at foreningens arbejde på sigt kan gøre området til et historisk samlingssted med årlige arrangementer, ligesom eksempelvis Skamlingsbanken har været.
Aktiverer Danmarkshistorien lokalt
Kanonerne hører bedst til i lokalområdet, hvor historien kan formidles i sin rette kontekst, mener Jørgen Walseth, der er museumsinspektør ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet.
”Det er langt bedre, at kanonerne kommer ud lokalt, hvor de kan aktivere danmarkshistorien, end at de står og samler støv på et magasin. Vi er glade for at kunne understøtte det arbejde, som foreningen gør for at levendegøre historien, og vi håber, området i fremtiden kan blive et samlingspunkt for både lokale og turister,” siger Jørgen Walseth.
Kanonerne indvies fredag d. 2. september i Rønde by og bypark på Syddjurs.
Historiske kanoner
Der er tale om to 12 punds feltkanoner, som hver vejer et halvt ton og blev støbt i Sverige. De indgik i det danske artillerisystem fra samme periode. Kanonerne er af typen granatkanoner, som affyrer granater til forskel for massive kugler.
Kanontypen indgik under Treårskrigen i forsvarsstillingen ved Rønde-bakken, som standsede den preussiske hær, der fulgte i hælene på de danske tropper med General Rye i spidsen. De danske soldater kunne derfor uhindret sejle tilbage til Fredericia, hvor de fik afgørende betydning for slaget ved Fredericia d. 6. juli 1849.
I løbet af 1850’erne og særligt i 1860’erne bliver kanontypen overhalet af den teknologiske udvikling, men indgår i beredskabet helt frem til 1. verdenskrig.
Kontakt:
Jacob Salvig, formand, foreningen ”Kalø 1849”, 6024 6833, jacob@salvigx.dk
Jørgen Walseth, museumsinspektør, Nationalmuseet, 4120 6370, Jorgen.Walseth@natmus.dk
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
Danmark blev ramt af menneskehedens største klimakatastrofe viser ny forskning19.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang kan forskere nu konstatere at en 1.500 år gammel klimakatastrofe ramte Danmark. Måske førte krisen til opfindelsen af rugbrød.
Nationalmuseet eksperimenterer med leg17.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprogram undersøger og afprøver legende tilgange i Nationalmuseets udstillinger og aktiviteter. Programmet er støttet af LEGO Fonden og vil resultere i en masse eksperimenter for både børn og voksne, som giver viden om legens muligheder i en museumskontekst.
Rekordmange besøgende på Nationalmuseet16.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter årets første syv måneder, har Nationalmuseet endnu flere besøgende end samme tidspunkt sidste år, der ellers var rekordåret. Det viser, at kultur og historie stadig fylder, siger museets direktør Rane Willerslev.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum