Lægeforeningen: Digitalisering skal frigive ressourcer i sundhedsvæsenet

Sundhedsvæsenet står over for en voksende mangel på arbejdskraft og en befolkning, der både bliver ældre og får flere kroniske sygdomme. Flere gode digitale løsninger i sundhedsvæsenet kan frigive tiltrængte ressourcer og samtidig give patienter mere fleksible behandlingsforløb, understreger Lægeforeningen i et nyt udspil om digitalisering i sundhedsvæsenet.
”I et internationalt perspektiv er sundhedsvæsenet i Danmark i dag ret langt fremme med digitaliseringen, selv om vi måske ikke tænker over det hver dag. Elektroniske patientjournaler og fælles medicinkort er eksempler på det, men flere løsninger – store som små – afprøves eller er ibrugtaget mange steder. De kommende år vil uundgåelig betyde endnu mere digitalisering, og det er vigtigt, at den kommer til at foregå, så den opleves som en forbedring for patienterne og som en understøttelse af det daglige kliniske arbejde,” siger Camilla Rathcke, der er formand for Lægeforeningen, og fortsætter:
”Foregår digitaliseringen klogt og med omtanke, kan nye løsninger bidrage til at gøre sundhedsvæsenet mere fleksibelt og tilgængeligt. Kronisk syge patienter, der har gode digitale kompetencer, kan få mere fleksibilitet i behandlingen, samtidig med de får bedre kontrol over deres egen sygdom. For eksempel hvis de selv udfører kontrolmålinger i deres hjem. Samtidig kan vi i sundhedsvæsenet tilpasse kontrol af deres kroniske lidelser, når det er mest relevant ”
Camilla Rathcke peger på, at digitaliseringen på den måde vil kunne bidrage til at frigive tid og ressourcer til de patienter, som har størst brug for behandling og pleje.
”I de kommende år vil stadig flere patienter strømme til med forventning om tidssvarende behandling, og det øger nødvendigheden af, at lægers og andre sundhedspersoners arbejdskraft bruges bedst muligt. Det kan nye teknologier bidrage til,” siger Camilla Rathcke.
Digitalisering kan bidrage til hurtigere diagnoser og rettidig behandling
I maj indgik regeringen og en række partier en aftale om en sundhedsreform, som blandt andet fremhæver vigtigheden af gode digitale løsninger i sundhedsvæsenet. Et mål som Lægeforeningen er enig i, og som er afsæt for, at foreningen nu lancerer et nyt digitaliseringsudspil.
Det nye udspil peger på, at der generelt skal sikres en bedre og mere automatisk indsamling af data, og der skal sikres adgang til patienternes sundhedsdata på tværs af de forskellige sektorer. Det vil kunne bidrage til hurtigere diagnoser og rettidig behandling og forebygge indlæggelser.
Camillia Rathcke peger på, at læger og andre sundhedspersoner i dag jævnligt oplever, at de mangler oplysninger om patienternes tidligere eller igangværende behandling, når de modtager fra eller udskriver patienter til andre dele af sundhedsvæsenet.
”Sundhedsvæsenet breder sig over flere sektorer – praksis, kommuner og sygehuse – og patienternes udredning, behandling og genoptræning skal betragtes som et samlet forløb på tværs af alle aktører. Ansvaret for patienten på tværs af sektorer - ikke mindst fra sygehuse ud mod kommuner - er også i udvikling,” siger Camilla Rathcke og fortsætter:
For eksempel kan der være manglende adgang til oplysninger, hvis en patient fra et kommunalt sundhedstilbud skal indlægges akut på hospitalet, og igen når patienten udskrives fra hospitalet til en kommunal sengeplads. Samarbejdet omkring patienterne på tværs af sektorerne bliver tættere og tættere, og det har vi brug for løsninger til at understøtte. Det siger sig selv, at det kan have betydning for, om patienten får den rigtige diagnose og behandling i rette tid. Her kan bedre digitale løsninger virkelig gøre en forskel,” siger Camilla Rathcke.
Digitale løsninger kan ikke stå alene
Hun understreger samtidig, at det er vigtigt, at digitale løsninger ikke står alene, og at man i sundhedsvæsenet har stor opmærksomhed på de digitale kompetencer hos den enkelte patient.
”Ikke alle magter de nye teknologier, og dem skal der naturligvis tages hånd om. Vi må ikke efterlade nogle med et dårligere sundhedstilbud, fordi de ikke kan håndtere en digital løsning”, siger Camilla Rathcke.
Lægeforeningens digitaliseringspolitik har fokus på mere behandling i hjemmet for patienter med stærke digitale kompetencer, bedre adgang til patientdata på tværs af sundhedsvæsenet og bedre brug af kvalitetsdata.
Nøgleord
Kontakter
Andreas HemmePresse- og kommunikationskonsulent
Tlf:61 65 37 75anhe@dadl.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Lægeforeningen
Lægeforeningen er den faglige interesseorganisation for læger i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Lægeforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lægeforeningen
Overlæge fra nyremedicinsk afdeling i Esbjerg modtager ’Årets Oscar’ fra Lægeforeningen Syddanmark3.12.2024 10:42:00 CET | Pressemeddelelse
Årets vinder af Lægeforeningen Syddanmarks uddannelses- og kollegialitetspris 2024 går til Julie Bryndum, overlæge på Nyremedicinsk Afdeling i Esbjerg, for hendes store faglige engagement og dedikation til uddannelse og kollegialt samarbejde.
Læger om ny sundhedsreform: God forstærkning af det nære sundhedsvæsen, men flere speciallæger er afgørende15.11.2024 11:46:31 CET | Pressemeddelelse
Fælles pressemeddelelse fra Lægeforeningen, Yngre Læger, Praktiserende Lægers Organisation og Overlægeforeningen
Læger om regeringens sundhedsudspil: Flere speciallæger, ny struktur i Øst og solidt økonomisk fundament giver godt afsæt for nødvendige forbedringer af sundhedsvæsenet18.9.2024 11:30:36 CEST | Pressemeddelelse
Fælles pressemeddelelse fra Lægeforeningen, FAS, PLO og Yngre Læger
Lægeforeningen lancerer interaktiv platform om danskernes sundhedspolitiske holdninger17.9.2024 09:23:38 CEST | Pressemeddelelse
Det dugfriske ”Danskernes Sundhedspolitiske Barometer” kortlægger befolkningens bekymringer og forventninger til sundhedsvæsenet. Nu kan alle dykke ned i tallene.
Lægeforeningen: Regeringens finanslovsudspil skuffer på sundhed30.8.2024 11:32:35 CEST | Pressemeddelelse
Med regeringens netop fremlagte forslag til finanslov for 2025 må vi kigge længe efter flere speciallæger i psykiatrien, som ellers i den grad mangler, og trods kritik af flere omgange fra Rigsrevisionen er der heller ikke lagt op til et løft af de palliative tilbud, der skal sikre en værdig død. Regeringen bør sætte penge af til at løfte det palliative område – det vil sige alle aspekter af lindrende behandling – til patienter med uhelbredelige og livstruende sygdomme, understreger Lægeforeningens formand. ”Behovet for ressourcer til det palliative område er slået fast mange gange, sågar af flere omgange i form af udtalt kritik fra Rigsrevisionen. Det ærgrer mig meget, at regeringen ikke har fokus på at sætte ind med ressourcer, der sikrer palliative tilbud, vi kan være bekendt. Det burde være omdrejningspunktet for den politiske debat om en værdig sidste tid,” siger Camilla Rathcke. Behov for flere speciallæger – især til psykiatrien Hun påpeger også, at selvom psykiatrien med rette
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum