Lægeforeningen

Læger om regeringens sundhedsudspil: Flere speciallæger, ny struktur i Øst og solidt økonomisk fundament giver godt afsæt for nødvendige forbedringer af sundhedsvæsenet

Del

Fælles pressemeddelelse fra Lægeforeningen, FAS, PLO og Yngre Læger

Lægeforeningens formand kvitterer positivt for det ambitiøse udspil til en sundhedsreform, som regeringen netop har præsenteret.

”Regeringens sundhedsudspil er et vigtigt skridt på vejen til at sikre flere speciallæger, som er lig med bedre lægedækning til patienter i hele landet og dermed en vej til mindre ulighed i sundhed. Det er glædeligt, at man nu for alvor tager hul på at løse speciallægemanglen. Det kommer til at tage år, og man skal gøre det klogt, men retningen er rigtig,” siger Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.

Samtidig er det glædeligt, at regeringen vil skabe én stor Region Øst og derved tage fat om de problemer, som Region Sjælland er præget af.

”Der er mange borgere med kroniske sygdomme, de mangler egen læge, og samtidig er der en mangel på specialister på sygehusene. Det er nødvendigt med en samlet region i Østdanmark for at skabe et sundhedsvæsen, der løfter i samlet flok. Det vil ikke mindst gavne de patienter, som har mest brug for hjælp fra sundhedsvæsenet,” understreger Camilla Rathcke.

Også Yngre Læger tager godt imod regeringens reformudspil, men minder om, at en ny struktur i sig selv ikke løser alle problemer:

”En ny struktur får ikke automatisk flere læger til at søge til lægedækningstruede områder. Hvis vi skal i mål med en bedre lægedækning er en ny og anderledes rekrutteringsindsats også nødvendig, for tvang er aldrig den rigtige vej at gå. Arbejdsgiverne skal droppe ’plejer’ og lytte til lægerne, så der kan skabes vilkår, der passer til et moderne arbejdsliv. Her er fleksibilitet et nøgleord. Det er de positive rekrutteringsmekanismer der vil virke bedst, hvis arbejdspladser vil tiltrække læger til områder med lægemangel. Det håber jeg, at én region i Østdanmark vil tage et samlet ansvar for,” siger Yngre Lægers forperson Wendy Sophie Schou.

Hun tager samtidig godt imod regeringens plan om at etablere flere uddannelsespladser og skrue op for dimensioneringen, så flere læger kan blive speciallæger.

”I Yngre Læger ser vi frem til, at der bliver uddannelsesstillinger nok, så vi kan sikre, at alle læger kan blive speciallæger, som der er så stor mangel på.”

Overlægeforeningens formand, Susanne Wammen, understreger på, at manglen på speciallæger er den største flaskehals i sundhedsvæsenet, og at der især mangler speciallæger i de områder, hvor befolkningen er mest syge og har de dårligste levevilkår.

”Regeringens udspil med oprettelsen af Region Østdanmark og uddannelse af flere speciallæger giver os mulighed for at sikre bedre behandling og mindske den ulighed i sundhed, som er alt for stor i dag, hvis de nye regioner og sundhedsråd bruger mulighederne fornuftigt,” siger Susanne Wammen.

En af udfordringerne i den nye østdanske region er fordelingen af speciallæger. Susanne Wammen peger på, at den nye struktur vil give regionen gode muligheder for at styrke de områder og specialer, hvor manglen på speciallæger er størst.

”Partnerskabsafdelinger på tværs af de to nuværende regioner vil kunne skabe rammerne for et tæt fagligt samarbejde. Med gode arbejdsvilkår og ordentlig planlægning er jeg sikker på, at mange overlæger gerne vil bidrage til at hjælpe de afdelinger, der har størst mangel. Men det er helt afgørende, at den nye region inddrager medarbejderne og lytter til deres ønsker og faglige ambitioner, og her bidrager vi selvfølgelig gerne,” siger Susanne Wammen.

Desuden er det yderst positivt, at regeringen vil styrke speciallægepraksis. Det vil bidrage til at sikre borgerne specialiseret behandling i lokalområdet og bidrage til at aflaste sygehusene," siger Susanne Wammen.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Jørgen Skadborg, siger:

”Det er positivt, at regeringen vil afsætte penge til en konkret investeringsplan for almen praksis, øge antallet af praktiserende læger, uddanne flere speciallæger i almen medicin, udforme en national opgavebeskrivelse for almen praksis og gøre det mere attraktivt at være praktiserende læge i områder med mange syge borgere”.

”Dermed tegner der sig konturerne af en plan for det nære sundhedsvæsen, sådan som PLO i årevis har efterlyst, efter mange år med uforpligtende hensigtserklæringer. Vi glæder os til at samarbejde med regeringen og sundhedsmyndighederne om at føre de mange gode tanker konkret ud i livet,” siger PLO’s formand Jørgen Skadborg.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lægeforeningen

Lægeforeningen: Regeringens finanslovsudspil skuffer på sundhed30.8.2024 11:32:35 CEST | Pressemeddelelse

Med regeringens netop fremlagte forslag til finanslov for 2025 må vi kigge længe efter flere speciallæger i psykiatrien, som ellers i den grad mangler, og trods kritik af flere omgange fra Rigsrevisionen er der heller ikke lagt op til et løft af de palliative tilbud, der skal sikre en værdig død. Regeringen bør sætte penge af til at løfte det palliative område – det vil sige alle aspekter af lindrende behandling – til patienter med uhelbredelige og livstruende sygdomme, understreger Lægeforeningens formand. ”Behovet for ressourcer til det palliative område er slået fast mange gange, sågar af flere omgange i form af udtalt kritik fra Rigsrevisionen. Det ærgrer mig meget, at regeringen ikke har fokus på at sætte ind med ressourcer, der sikrer palliative tilbud, vi kan være bekendt. Det burde være omdrejningspunktet for den politiske debat om en værdig sidste tid,” siger Camilla Rathcke. Behov for flere speciallæger – især til psykiatrien Hun påpeger også, at selvom psykiatrien med rette

Johan Reventlow er genvalgt som formand for Lægeforeningen Sjælland7.2.2024 15:36:23 CET | Pressemeddelelse

Den siddende formand for Lægeforeningen Sjælland, Johan Reventlow, er blevet genvalgt. Johan Reventlow er praktiserende læge, og som genvalgt formand ser han frem til det fortsatte politiske arbejde for læger i regionen: "Jeg ser frem til at forsætte det gode politiske arbejde i Lægeforeningen Sjælland. Mit ønske er, at vi fortsat kan bidrage til udviklingen af Sundhedsvæsenet i Region Sjælland. Vi har i regionen store udfordringer, og det er vigtigt at såvel rekruttering til speciallæge og uddannelsesstillingerne styrkes, for at udligne den store ulighed der er i regionen,” siger Johan Reventlow. Johan Reventlow arbejder som praktiserende læge i en delepraksis i Slagelse, og er praksiskonsulent i Slagelse Kommune og på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Han har derfor en bred kontaktflade til sundhedsvæsenet i regionen. ”Lægeforeningen Sjælland holder to årlige dialogmøder med regionsrådets medlemmer, hvor vi drøfter aktuelle sundhedspolitiske temaer, er vigtige for at skabe en f

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye