Dansk solenergi-forsker modtager international hæder

Tillykke til lektor Marta Victoria, som har modtaget IEEE-talentprisen Stuart R. Wenham Young Professional Award 2022 ved den 49. fotovoltaiske specialistkonference i Philadelphia i juni. Konferencen afholdes af den internationale nonprofitorganisation Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE.
Prisen, der regnes for referenceprisen inden for den globale solcelleforskning, gives som hæder for Marta Victorias forskning i solcelleteknologier og modellering af storskala energisystemer.
”Det betyder meget for mig at modtage prisen, og det betyder, at min forskning anses som meget betydningsfuld og relevant for den globale forskning og udvikling inden for området. Det er en stor ære, og jeg var glad for samtidig at blive inviteret som hovedtaler til konferencen, hvor jeg fortalte om de seneste 3-4 år af min forskning, der primært har fokuseret på udfordringerne ved at opnå en høj andel af solenergi i vores energinet,” siger hun.
Marta Victora leder forskningsgruppen Solar Photovoltaics and Energy Systems Modelling ved Aarhus Universitets Institut for Mekanik og Produktion.
Forskningsgruppens formål er at undersøge fremtidige solcellekoncepter og -systemer, samt hvordan man kan integrere disse i store mængder i energinettet for at afbøde klimaændringer. Gruppens forskning har ført til betydelige bidrag på området, eksempelvis en større forståelse for solcelleteknologiens reelle mulighed som driver for hele den grønne omstilling af vores energisystem.
”Solcelleteknologien har nået en modenhed, der betyder, at vi i dag kan tillade os at stille spørgsmål til omstillingen af vores energisystem, som vi ikke kunne for få år tilbage. Det er en teknologi, der udvikler sig meget hurtigt, og den får meget stor betydning for vores grønne fremtid. Solenergi kan hjælpe med at dekarbonisere vores elektricitet, men også transport- og industrisektoren. Det kan endda bruges til at drive CO2-opsamlingsteknologier,” siger Marta Victoria.
Marta er født og opvokset i den spanske by Murcia og tog sin ingeniøruddannelse på det tekniske universitet i Madrid. Her fik hun interesse for solceller, som hun valgte at lave en ph.d. i. Da hun flyttede til Danmark i 2017 og fik ansættelse som postdoc på Aarhus Universitet, blev hun koblet sammen med danske forskere inden for vindenergi og energimodellering. Og det havde en stor betydning for hendes videre arbejde med solceller:
”Danmark har stor erfaring i at integrere vindenergi i det eksisterende energinet. Den ekspertise kunne jeg begynde at bruge til at forske i bedre at kunne integrere solceller, og det har været en kæmpe inspiration for hele min forskningsmæssige karriere,” siger hun.
Prisen gives som anerkendelse til personer, der har ydet væsentlige bidrag til videnskaben og teknologien inden for fotovoltaisk (solceller) energikonvertering, herunder arbejde med materialer, enheder, moduler og/eller systemer. Prismodtageren er ligeledes førende på området. Prisen uddeles på den årlige IEEE Photovoltaic Specialists konference.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Marta Victoria
Aarhus Universitet, Institut for Mekanik og Produktion
Mail: mvp@mpe.au.dk
Tlf.: +4522631595
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
Bæredygtig plantebeskyttelse er vigtigt for fremtidens landbrug4.4.2025 10:49:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan brødføder vi en voksende verdensbefolkning uden at skade miljøet? Spørgsmålet er mere presserende end nogensinde. Svaret kan ligge i ny forskning fra EU H2020-projektet SUPPORT, der har udviklet en ny ramme for bæredygtig plantebeskyttelse. Med bidrag fra forskere på Aarhus Universitet og andre europæiske institutioner kaster projektet lys over, hvordan landmænds beslutningsprocesser og politiske tiltag kan transformere landbruget.
Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid1.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.
Ny viden om soldaterfluers sexliv kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion1.4.2025 08:17:55 CEST | Pressemeddelelse
Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum