Færre nye AAU-studerende - men stor interesse for sundhed, psykologi og bæredygtighed

Natten til torsdag har 3780 ansøgere fået tilbudt en studieplads på en af Aalborg Universitets bachelor- og professionsbacheloruddannelser i Aalborg, København og Esbjerg. Sammenlignet med sidste år er der tale om et fald på 571 nye studerende. Det svarer til 13,1 procent.
Faldet i antal tilbudte studiepladser er et udtryk for en generel tendens i hele universitetssektoren. Årsagen er formodentlig en blanding af efterdønninger oven på nogle år med corona-pandemi, som betød ekstraordinært mange ansøgere og optagne, foruden en tendens til, at flere unge nu igen ser ud til at tage mere end et sabbatår.
Prorektor på Aalborg Universitet, Anne Marie Kanstrup, er glad for alle de ansøgere, der har haft AAU på ønskelisten. Hun gør sig samtidig overvejelser om rekrutteringsopgaven fremover, når de små årgange skal i gang med at uddanne sig.
”Jeg glæder mig rigtig meget til at tage imod de 3780 nye studerende til september. Samtidig er jeg opmærksom på, at vi har en stor opgave foran os med at tiltrække ansøgere til AAU i de kommende år med små årgange. Der er kamp om de unge talenter, men det primære mål er ikke, at Aalborg Universitet skal vokse sig større. Derimod skal vi sikre, at vi fortsat kan tiltrække kvalificerede ansøgere til samfundsrelevante uddannelser”, udtaler prorektor Anne Marie Kanstrup.
Psykologi og Medicin er stadig populære
Ikke overraskende er der også i år gengangere på listen over de fem uddannelser med det højeste snit på AAU. Psykologi topper listen med en grænsekvotient på 10,1. Her har 179 fået tilbudt en studieplads
I år får 187 tilbudt en studieplads på medicinstudiet. Årets grænsekvotient på Medicin lander på 10,0.
TOP 5
- Psykologi – 10,1
- Medicin – 10,0
- Kommunikation & Digitale Medier (Kbh.) – 8,4
- Medicin med Industriel Specialisering - 8,3
- Jura – 8,2
”Det er rigtig godt endnu engang at blive bekræftet i, at vi har en meget eftertragtet medicinuddannelse, hvor der derfor er rift om studiepladserne. Vi har måttet afvise 1686 kvalificerede ansøgere til medicinstudiet i år. Det er ærgerligt, når Nordjylland har brug for flere læger. Undersøgelser viser, at omkring 80 procent af de medicinstuderende efter endt uddannelse vælger at blive boende i Nordjylland”, forklarer Anne Marie Kanstrup.
Nye uddannelser tiltrækker de unge
AAU har i de senere år oprettet nye uddannelser, som ser ud til at være et trækplaster for de unge. I København har bacheloruddannelsen i Cyber- og Computerteknologi, der åbnede sidste år, fået en fremgang på 24 procent. Det svarer til, at 31 ansøgere i år får tilbudt en studieplads. På den helt nye bacheloruddannelse i Bæredygtige Byggeprocessor i København har 19 personer fået et tilbud om optagelse. Af dem var de 11 kvinder.
”På Aalborg Universitet arbejder vi hele tiden med at tilpasse uddannelsesporteføljen, så universitetet kan tilbyde uddannelser, som samfundet har brug for. Derfor glæder det mig meget, at både Cyber- og Computerteknologi foruden uddannelsen Bæredygtige Byggeprocessor er velsøgte. Vi har i Danmark brug for netop de kompetencer. Det er derfor godt at se, at de to nye uddannelser er kommet så godt fra start”, udtaler Anne Marie Kanstrup
Ledige studiepladser på beslægtede uddannelser
Selvom en ansøger ikke i første omgang har fået et tilbud om optagelse på et specifikt studie, så er der efter i dag stadig mulighed for at søge optagelse på et af de andre studier, der har ledige studiepladser. AAU udbyder i år ledige studiepladser på 63 uddannelser. Eksempelvis kan ansøgere, som ikke fik en plads på Jura i år, overveje at søge ind på Erhvervsøkonomi-jura, som har ledige studiepladser.
”Jeg vil opfordre alle de ansøgere, som har fået et afslag på deres ansøgning om optagelse på et studie til at kigge godt på beslægtede uddannelser. Vi har vejledere, som sidder klar til at hjælpe ansøgere med at se alternative muligheder. Vi har også i år måtte afvise rigtig mange ansøgere. Til gengæld har vi stadig mange ledige studiepladser, så måske er der et studie, som kan være lige så spændende at kaste sig ud i”, fortæller Anne Marie Kanstrup
På forsiden af universitetets hjemmeside aau.dk ligger der en nyhedsboks med information om ledige studiepladser og kontaktoplysninger til studievejlederne.
FAKTA:
Tilbud om studieplads ved AAU
Ved optagelsen den 28. juli 2022 bliver der tilbudt optagelse til 3.780 kommende studerende. Der bliver tilbudt optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 63 ud af 76 uddannelser, hvilket svarer til 82,9 procent af de udbudte uddannelser. I 2021 tilbød Aalborg Universitetet optagelse til alle kvalificerede ansøgere på 54 ud af 76 uddannelser, hvilket svarer til 71,1 procent af de udbudte uddannelser.
1.prioritetsoptagne ved Aalborg Universitet
Aalborg Universitet modtog pr. 5. juli 2022 i alt 4.306 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarer til 33,5 procent af det samlede antal ansøgninger. I 2021 modtog Aalborg Universitet i alt 5.129 1. prioritetsansøgninger, hvilket svarede til 32,3 procent af det samlede antal ansøgninger.
Kontakter
Presserådgiver Jeannette Bylov
Mail: jmb@adm.aau.dk
Mobil: 2423 0566
Presserådgiver Anne-Sophia Lundgaard Jensen
Mail: aslj@adm.aau.dk
Mobil: 6196 7465
Billeder


Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum