Danske kommuner er nu klar med VILDE biodiversitetsprojekter
Alle landets kommuner er med i Miljøministeriets konkurrence ”Danmarks VILDESTE kommune”, hvor det handler om at gøre noget godt for biodiversiteten og give plads til den vilde natur.
I lidt over et år har kommunerne haft fokus på at gøre tingene lidt anderledes til fordel for biodiversiteten. Rundt om i kommunerne har man derfor kunne støde på højt og uklippet græs, kvasbunker og nedfaldne grene, der har fået lov at blive liggende for at skabe mere biodiversitet.
Nu præsenterer kommunerne deres finaleprojekt - deres bud på det mest fantastiske biodiversitetsprojekt, der foregår i deres kommune.
”Siden jeg i februar 2021 inviterede landets kommuner til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE kommune, er ikke mindre end alle landets kommuner gået ind i kampen om at gøre noget VILDT for biodiversiteten. Det viser den store opbakning, der er overalt i Danmark til en vildere natur,” siger miljøminister Lea Wermelin og fortsætter:
”Nu hvor jeg står med kommunernes Finale Grønbøger, kan jeg allerede nu fortælle, at det ikke bliver nemt at udvælge en vinder blandt de mange kreative ideer. Alle kommunernes Grønbøger er spækket med vilde tiltag, der er gode for biodiversiteten og ikke mindst super inspirerende for andre at kaste sig ud i.”
Danmarks VILDESTE kommune
Processen med at finde Danmarks VILDESTE kommune går nu i gang. Det er dommerpanelet bestående af miljøminister Lea Wermelin og Biolog Morten D.D. Hansen, der udpeger en vinder i samarbejde med den eksterne jury.
”Jeg glæder mig helt vildt til at læse om kommunernes indsatser. Når de præsenterer det projekt, de er mest stolte af, er der helt sikkert noget at lære og blive inspireret af, også selv om man allerede føler, at man har set det meste. Der er nemlig mange dygtige medarbejdere derude, som tænker kreative tanker hver dag,” fortæller biolog og meddommer Morten D.D. Hansen.
Dommerpanelet og juryen vil starte med at udvælge de 10 VILDESTE kommuner med de 10 bedste biodiversitetsprojekter. Her får danskerne lov til at give deres besyv med, når borgerne får lov at stemme blandt de 10 vilde kommuner.
Dommerpanelet og juryen vil tage danskernes stemmer med, når de til september kårer Danmarks VILDESTE kommune.
Tal og fakta:
- Alle kommunerne har indsendt en Finale Grønbog, hvor de beskriver, hvad de har gjort af VILDE tiltag i deres kommune. Læs mere om processen her.
- Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE kommune.
- Samtlige landets 98 kommuner har tilmeldt sig kommunekonkurrencen.
- Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen en million kroner til et vildt naturprojekt. Læs mere om præmien her.
- Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der har til formål at gøre den danske natur VILDERE til gavn for biodiversiteten. Det skal ske ved at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Læs mere om kampagnen her.
- Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og en mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø.
Kontakter
Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet1.5.2025 21:16:34 CEST | Pressemeddelelse
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum