Louise Holck: Folketinget bør værne mere om menneskerettighederne
To gange i 2021 blev Danmark dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Og på trods af flere advarsler, vælger Folketinget og regeringen stadig at acceptere lovgivning, som er i strid med menneskeretten. Det fremgår af den beretning for 2021, som Institut for Menneskerettigheder udgiver i dag.
”Det er en bekymrende udvikling. Vi ser, at der i bemærkninger til lovforslag direkte står, at loven risikerer at blive underkendt ved domstolene. Tidligere var det nærmest utænkeligt”, siger instituttets direktør, Louise Holck.
Det seneste eksempel er den nye lov om logning af borgernes teledata: Allerede ugen efter, at den blev vedtaget i Folketinget, betød en dom ved EU-Domstolen, at Danmark måtte trække i land og ændre reglerne.
”Danmark er traditionelt gået forrest, når det har handlet om at beskytte retsstaten og menneskerettighederne. Hvis vi slækker på det, rammer det ikke kun borgere i Danmark; det kan også få afsmittende virkning i andre lande. På den måde kan det svække hele det internationale samarbejde om menneskerettighederne, som udgør en grundpille i demokratiet”, tilføjer Louise Holck.
Både fremskridt og tilbageskridt
I øvrigt viser årsrapporten, at 2021 har budt på såvel menneskeretlige landvindinger som tilbageskridt.
På plussiden er for eksempel en styrket indsats mod hadforbrydelser, en mere ligelig fordeling af barsel mellem forældrene og en lidt større andel af kvinder i kommunalpolitik.
Blandt tilbageskridtene nævner årsrapporten Danmarks ønsker om at oprette fængselspladser i Kosovo og flytte asylbehandling til Rwanda. Institut for Menneskerettigheder ser også kritisk på ”parallelsamfundspakken”, som forskelsbehandler ud fra af borgeres etniske baggrund.
Beretningen dækker i alt 16 områder i alfabetisk rækkefølge – fra ”bolig” og ”børn” til ”ytringsfrihed” og ”ældre”. Den ligger på Institut for Menneskerettigheders hjemmeside her: https://menneskeret.dk/udgivelser/beretning-folketinget-2021
Udviklingen på de enkelte områder er mere udførligt beskrevet her: https://menneskeret.dk/status
Kontakter
Claes AmundsenKommunikationschefInstitut for Menneskerettigheder
Tlf:40892525Tlf:40892525camu@humanrights.dkBilleder
Information om Institut for Menneskerettigheder
Wilders Plads 8K
1403 København K
+45 32 69 88 88https://menneskeret.dk/
Institut for Menneskerettigheder er en selvejende statsinstitution. Vi har mandat til at fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og i udlandet.
Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed3.5.2024 11:30:30 CEST | Pressemeddelelse
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne24.1.2024 10:56:47 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum