Lynmetode får flere københavnere til at melde sig til rygestoptilbud

1-2-3 vupti, og du er henvist til rygestop på bare 30 sekunder. Det lyder måske ikke realistisk, men det er ikke desto mindre en efterhånden velbeskrevet metode til at hjælpe flere rygere på vej til et rygestop.
Metoden er simpel. Ved hjælp af bare tre enkle trin – spørg, oplys og henvis – finder sundhedspersonalet på fx en hospitalsafdeling ud af, om en borger ønsker at blive kontaktet af en rygestoprådgiver. Og så er det klaret på bare 30 sekunder.
Metoden hedder ’Very Brief Advice’ (VBA) eller ’Hurtig henvisning’ på dansk. Den er siden 2019 blevet rullet ud i Københavns Kommune, hvor resultaterne har imponeret. Ved hjælp af metoden er der henvist dobbelt så mange rygere til rygestophjælp i Region Hovedstaden igennem en forsøgsperiode på 2 år. Det konkluderer en videnskabelig evalueringsrapport, som netop er offentliggjort.
”Vi ved, at omkring 3 ud af 4 rygere faktisk ønsker at stoppe. Samtidig ved vi, at chancen for at lykkes med et rygestop er størst, hvis man modtager professionel støtte og rådgivning. Derfor handler det grundlæggende om at få fortalt så mange som muligt om de mange forskellige tilbud, vi har i kommunen. Vores erfaringer med VBA-metoden viser tydeligt, at mange rygere faktisk er åbne for at prøve et rygestopforløb, hvis de bliver opfordret på den rigtige måde,” siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF).
Stærkt samarbejde har givet resultater
Igennem 2 år har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København været en del af et regionalt forskningsprojekt ledet af forskere på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse. Her har bl.a. professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, undersøgt hvordan kommunerne i Region Hovedstaden har arbejdet med metoden, og hvor stor effekt, metoden har haft. Her udmærker Københavns Kommune sig, fortæller forskeren.
“Københavns Kommune har arbejdet utrolig fokuseret med det her. Det er en kommune, der har satset på et meget stærkt samarbejde med nogle hospitalsafdelinger, og det har medført en stor øgning i antal henvisninger til de kommunale rygestophold,” siger Charlotta Pisinger.
De gode resultater skyldes ifølge forskeren, at medarbejdere fra kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning har skabt en tæt dialog med hospitalsafdelingerne og hjulpet til med at gøre VBA-metoden til ren rutine på afdelingerne. Når henvisningerne lander i Københavns Kommune, ringer kommunen borgeren op inden for en uge og tilbyder hjælp eller rådgivning til rygestop. I forsøgsperioden har 74% taget i mod og dermed enten blevet tilmeldt et gruppebaseret eller et individuelt rygestopforløb, er blevet henvist til Stoplinien, til Center for KOL eller har modtaget information om rygestop.
Resultater fra VBA-metoden:
- VBA-metoden har givet fordobling i antallet af henvisninger fra hospitaler i Region Hovedstaden, siden den blev indført
- 3 ud af 4 henviste borgere i Københavns Kommune tager imod hjælp eller rådgivning
- Mere end hver femte københavner, der deltager i kommunalt rygestoptilbud, er røgfri et halvt år efter rygestoptilbuddet.
Nøgleord
Kontakter
Katrine Kirch KirkegaardPressekonsulent
Tlf:21273273lh6p@kk.dkBilleder
Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum