Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Ligblomsten blomstrer - og lugter - igen

Del
Amorphophallus titanum er på alle måder rekordernes blomst. Den har verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10 cm. om dagen. Og så har den fået sit folkelige navn - ligblomsten - efter den næsten brutale stank af lig, den udsender, når den blomstrer.

I naturen kan der gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, men i Palmehusets beskyttende omgivelser - og dygtige gartneres kyndige hænder - blomstrer den hvert 2. år. Og hver gang står Botanisk Haves gæster i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring. For det tager ikke meget mere end et par døgn, før planten langsomt begynder at kollapse og visne.

Amorphophallus titanum er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som ”corpse flower” (ligblomst), fordi den lugter af råddent kød. Den kraftige lugt lokker insekter til, og deres aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.

- Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, fortæller Louise Isager Ahl, botaniker og postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.

Hvis alt går efter ”planen”, åbner blomsterstanden sig på et eller andet tidspunkt i løbet af torsdag den 12. maj, eller dagene derefter. Læs mere om Amorphophallus her eller abonnér på museets nyhedsbrev og få seneste nyt om blomstringen.

Fakta
Amorphophallus titanum vokser kun i Sumatras tropiske regnskove, som er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.

Kontakter

Billeder

Information om Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

35 32 22 22https://snm.ku.dk/

Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er smukt beliggende i hjørnet af Botanisk Have nær Nørreport Station.

Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye