Danske Havne

Danske Havne: Masser af plads til sol og vind i vores havne

Del
Giv lov til solceller i havnebassiner og at opsætte flere landvindmøller på havnearealer, så skal I bare se tempo, lover brancheorganisation
Vindmølle på Odense Havn - der er plads til flere. Foto: Danske Havne
Vindmølle på Odense Havn - der er plads til flere. Foto: Danske Havne

”Der er heldigvis god plads til landvindmøller på flere danske havne. Dér genererer møllerne almindeligvis ingen eller meget få borgere, og de kan opføres i den fart, som både situationen kalder på, og som regeringen ønsker.”

Det siger direktør Tine Kirk, brancheorganisationen Danske Havne, som kommentar til regeringens udspil om hurtigst muligt at gøre Danmark uafhængig af russisk gas og samtidig fremme omlægningen til mere grøn, dansk energi.

Tine Kirk uddyber:

”I forvejen er udbygningen af havvind i Danmark jo vældig godt i gang, men selv med Thor Havvindmøllepark klar om fem år, er kapaciteten i Nordsøen langt fra udnyttet. Flere end halvdelen af vores havne er aktivt involverede i havvindmølleparkerne, og vi kan påtage os meget mere.”

 

Det vurderes i regeringens udspil ”Danmark kan mere II”, at Danmark kan få 15 gange mere vind ud af Nordsøen, hvis vi kan opnå at udnytte det fulde vindpotentiale til søs, hvor også Danske Havne vurderer, at både effekten og nytten er størst.

Men regeringen vil inden sommer fremlægge planer om flerdobling af vindmøller på land, og til det siger Tine Kirk:

”Havnene er selvfølgelig også helt klar til at lægge arealer til vindmøller på land, hvor det overhovedet er muligt.

Det har jo knebet noget med at etablere landvindmøller de seneste år, især på grund af lokal borger-modstand. Mange af vores havne har store arealer langt fra beboelse og af indlysende årsager kystnært, hvor vinden blæser frit. Så det kan både gå stærkt og kan etableres, hvor det ikke generer borgere.”

 

Solceller i havnebassiner

Brancheorganisationen Danske Havne har et stykke tid talt for en justering af Havneloven, som i dag har begrænsninger for, hvilken teknologi, der må bruges hvor og hvordan i havnene. De begrænsninger hindrer bl.a. tempoet i den grønne omstilling, og der er senest et eksempel på, at havnen i Vordingborg af Trafikstyrelsen har fået afslag på at udlægge solceller på ledige vand-arealer i havnen i samarbejde med en lokal virksomhed. Med regeringens udspil ”Danmark kan mere II” tirsdag er det indlysende, at politikerne benytter lejligheden inden sommer til at trimme Havneloven og sikre teknologi-neutralitet, mener Danske Havne.

Tine Kirk:

”Teknologi-neutralitet i Havneloven vil fra dag ét sikre, at vores havne aktivt kan yde deres og f.eks. fremme udbredelsen af solceller, også de flydende på vandet. Regeringens plan er i høj grad præget af ønsket om tempo, tempo, tempo og at firedoble produktionen af landvind og solceller, og her kan vores havne levere.

I mange havne fra f.eks. Rønne og København i øst, Esbjerg i vest, Aabenraa i syd og de nordjyske havne i nord er der i dag partnerskaber mellem havnene og lokale virksomheder, der udvikler klimavenlig strøm til f.eks. landstrømsanlæg. Dén udvikling kan boostes og fremme dansk uafhængighed af Putins gas.”

 

Danske Havne, der afholder Havnekonference i Aalborg næste mandag 25. april, er i forvejen langt fremme med grøn omstilling.

På konferencen udgives brancheorganisationens anden årsrapport, Grønne Erhvervshavne 2022.

Den kommer i et år, hvor havnene allerede i årets første måneder har lagt et højt ambitionsniveau.

F.eks. vil Hanstholm Havn næste år være Europas første CO2-neutrale fiskerihavn, Linde Gas vil i samarbejde med Aabenraa Havn etablere et meget stort Power-to-X-anlæg på ca. halvdelen af Ensted-grunden inden 2025, Esbjerg Havn vil i samarbejde med lokal virksomhed etablere verdens første landstrømsanlæg baseret på brint allerede i efteråret og Rønne Havn indgår i et samarbejde, der skal gøre øen til Østersøens grønne tankstation.

Kontakter

Billeder

Vindmølle på Odense Havn - der er plads til flere. Foto: Danske Havne
Vindmølle på Odense Havn - der er plads til flere. Foto: Danske Havne
Download

Information om Danske Havne

Danske Havne
Danske Havne
Bredgade 23, 2. tv.
1260 København K

72 11 81 00https://www.danskehavne.dk/

Danske Havne er brancheorganisationen for Danmarks erhvervshavne. Organisationen blev stiftet i 1917 og har fungeret som et samlingspunkt for samarbejde, vidensdeling og politisk indflydelse på tværs af landets erhvervshavne.

Danske Havne har til hovedopgave, at skaffe erhvervspolitisk indflydelse og deltage i den offentlige debat på vegne af medlemshavnene og branchen som helhed. Yderligere fungerer Danske Havne som rådgiver og facilitator for samarbejde og vidensdeling på tværs af landet, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for den lokale vækst, beskæftigelse og havnens konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Danske Havne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Havne

Danske Havne glæder sig over havvinds-ambition om tempo og smidighed18.5.2022 15:26:54 CEST | Pressemeddelelse

Danske Havne glæder sig over ambitionen om at etablere 150 GW havvind i Nordsøen inden 2050, som de fire Nordsølande Danmark, Tyskland, Holland og Belgien onsdag blev enige om ved topmødet på Esbjerg Havn. Brancheorganisationen Danske Havnes direktør: ”Vi er begejstrede for det høje ambitionsniveau og det tempo, der lægges op til. Vigtigt er også , at man bliver smidig og meget konkret, når de endelige planer skal lægges. Bureaukrati og eventuel uhensigtsmæssig lovgivning må ikke stå i vejen, så politikerne må være friske på at rydde alle sten af vejen i ekspres-fart”, siger Tine Kirk, der peger på betydningen af de mange arbejdspladser i Danmark, som den store satsning på havvind i Nordsøen kaster af sig. ”Vi var først i verden med satsningen på havvind, da vi etablerede verdens første havvindmøllepark i 1991, så det er meget passende, at Danmark også er central aktør i Esbjerg-erklæringen her i 2022. På sin egen måde er det også illustrativt, at det finder sted på vores havn i Esbjer

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye