Antallet af ubrugte studenterhuer fra Sønderjylland stiger markant
Størstedelen af de unge i Sønderjylland tager en studentereksamen efter folkeskolen. Men fem år efter studenterhuen blev sat på hovedet i 2015, var 355 studenter fra Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder endnu ikke i gang med en uddannelse. Det er en stigning på mere end 60 procent, svarende til 136 studenter, på kun to år.
Det viser en ny opgørelse fra Dansk Industri, DI.
I Haderslev og Sønderborg var henholdsvis 10 og 11 procent af de unge, der fik en studentereksamen i 2013, endnu ikke i gang med en uddannelse fem år senere. De tal er for studenterårgangen fra 2015 nu steget til henholdsvis 19 og 15 procent i de to kommuner. De to kommuner tegner sig alene for 208 studenter, der ikke er kommet i gang med en uddannelse fem år efter den sidste eksamen var i hus.
I Tønder er tallet steget fra 11 procent af studenterne fra 2013 til 18 procent af dem, der fik deres studentereksamen i 2015. I Aabenraa er tallet steget fra 11 procent i 2013 til 17 procent i 2015.
- Jeg håber, at de unge selv vil se på de mange karrieremuligheder en erhvervsuddannelse åbner for og give det en chance. Vi har brug for dem i industrien og byggeriet, og derfor håber jeg, at både kommunerne og jobcentrene også vil guide dem videre mod erhvervsuddannelserne, siger formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg og uddyber:
- Det er vigtigt, at gymnasiet bliver bedre til at vise studenterne vej til uddannelser, der er efterspurgt af virksomheder. Især bliver det vigtigt at skabe nye muligheder i gymnasiet, som kan vise vej til erhvervsuddannelser og praksisrettede videregående uddannelser.
Det er særligt i de større byer, at andelen af unge studenter, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet, stiger. I landkommunerne er der både flere unge, der tager en erhvervsuddannelse efter grundskolen og langt færre, der ikke bruger studenterhuen som adgangsbillet til at tage en uddannelse.
- I både Haderslev og Sønderborg er det en bemærkelsesværdig stigning på kun to år. Det går den forkerte vej. Det er jo dygtige unge, som bare ikke har fundet deres vej videre, efter de har fået studenterhuen på. Vi ved, at vi kommer til at mangle faglærte, og virksomhederne her i Sønderjylland står parat til at give dem et job – både nu og i fremtiden, siger Tommy Seeberg.
På landsplan var knap 17 procent af de 46.000 unge, der tog en studentereksamen i 2015, efter fem år endnu ikke i gang med eller havde gennemført en uddannelse.
Følg Dansk Industri på:
Kontakter
Formand for DI Sønderjylland Tommy Seeberg, telefon 21 49 50 28
Regional konsulent for DI Sønderjylland, Peter H. Wagner, telefon 52 66 63 09
Presserådgiver i DI Lars Bøgeskov, telefon 22 36 31 38
Links
Information om DI Sønderjylland
Følg pressemeddelelser fra DI Sønderjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Sønderjylland
NB! KLAUSULERET TIL TIRSDAG DEN 12. NOVEMBER KL. 13:00! Banebryder inden for bæredygtig transport vinder initiativpris8.11.2024 12:06:56 CET | Pressemeddelelse
Padborg-virksomhed vinder DI’s Initiativpris 2024 for deres indsats indenfor bæredygtig transport. Med en flåde af miljøvenlige lastbiler og innovative løsninger viser Contino, hvordan ansvarlig transport kan gøre en forskel for både klimaet og lokalsamfundet – og sætter samtidig Aabenraa på landkortet som et centrum for grøn omstilling.
Tønder får ros – og lidt ris for erhvervsvenligheden4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune oplever en samlet tilbagegang i DI’s årlige, landsdækkende undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024. Kommunens placering er gået fra nr. 35 sidste år til nr. 43 i år.
Sønderborg er nu en af landets mest erhvervsvenlige kommuner4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Et langt og solidt arbejde på at gøre det nemmere for virksomhederne i kommunen ser nu ud til at lønne sig. Sønderborg Kommune ligger nu i topti i DI’s årlige, landsdækkende undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed, hvor de lokale virksomheder bedømmer kommunen. Efter en flot placering sidste år, rykker Sønderborg hele 10 pladser yderligere frem og indtager nu en sjetteplads blandt landets kommuner.
Både fremgang og udfordringer for Haderslev i erhvervsvenlighed4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
For Haderslev Kommune gemmer der sig både positive og udfordrende resultater i DI’s årlige, landsdækkende undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed. Kommunens samlede placering er gået fra nr. 22 sidste år til nr. 29 i år, hvilket indikerer behovet for yderligere fokus på erhvervslivets behov, mener bestyrelsesleder for DI Sønderjylland Torben Pedersen.
Erhvervsvenligheden går frem trods udfordringer4.9.2024 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aabenraa Kommune har oplevet både fremgang og udfordringer i DI’s årlige, landsdækkende undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed. Kommunens samlede placering er gået fra nr. 40 i 2023 til nr. 36 i 2024, hvilket viser en positiv udvikling, men samtidig behovet for yderligere indsats på enkelte områder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum