Ny undersøgelse om partnervold: Vidner reagerer sjældent
![Foto : Mary Fonden / Marie Hald](/data/images/00413/c94752a4-b836-4640-a5bc-3094173e38f1-w_720.jpg)
Hvor mange danskere bliver i et livsperspektiv udsat for partnervold? Hvor parate er danskerne til at handle, når de er vidne til partnervold? Og hjælper det overhovedet, når vidner reagerer? De spørgsmål — og mange flere — er nu blevet afdækket i en ny befolkningsundersøgelse, som VIVE har udarbejdet på vegne af Mary Fonden.
Undersøgelsen viser, at 29 % af alle kvinder siden 15-årsalderen har været udsat for enten fysisk, seksuel eller psykisk partnervold mindst en gang. Det samme gælder for 12 % af mændene.
”Alt for mange danskere udsættes for vold i hjemmet – både kvinder og mænd. Mere end hver femte dansker er i et livsperspektiv udsat for partnervoldvold mindst en gang. Vold kan have omfattende konsekvenser for både den voldsudsatte og for de børn, der lever i voldens skygge. Vi ved, at vidners indgriben kan spille en afgørende rolle for, at de voldsudsatte kan bryde med volden. Med VIVEs rapport har vi nu fået virkelig vigtig viden om, hvor mange der rent faktisk griber ind, og hvilke barrierer, der kan være for at gribe ind,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Få griber ind
I undersøgelsen er de personer, der har været udsat for vold, blevet spurgt, om der var vidner til volden, og om vidnerne greb ind. To tredjedele af de udsatte svarer, at ingen så eller hørte volden, eller at der kun var børn til stede. Når der har været voksne vidner, har det som regel været et familiemedlem, en ven eller en nabo. Blandt dem, der fortæller, at der var et voksent vidne til volden, er det kun en tredjedel, der fortæller, at vidnet gjorde noget for at gribe ind.
Et markant flertal af de voldsudsatte, der har oplevet støtte fra et vidne, fortæller, at det gjorde en positiv forskel for dem.
Barrierer for at handle
Men hvad er årsagerne til ikke at handle, når man er vidne til partnervold? Spørger man dem, der i undersøgelsen har angivet, at de kender nogen, der har været udsat for partnervold – men som ikke har hjulpet eller støttet – svarer 26 %, at de var i tvivl om, hvad de skulle gøre, 26 % at de ikke vidste, om der var tale om vold, og 13 %, at det ikke kom dem ved.
”Undersøgelsen tegner et meget tydeligt billede: Det hjælper, når vidner rækker ud. Men der er for få, der gør noget. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de enten er usikre på, om der er tale om vold, eller ikke ved, hvad de skal gøre. Derfor kalder den her undersøgelse på, at vi sørger for, at danskerne kender til tegnene på vold og samtidig får viden om, hvad man kan gøre for at hjælpe. I Mary Fonden er vi i gang med at udvikle et konkret redskab, der skal gøre netop det,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Du kan læse hele rapporten ”Danskernes kendskab til partnervold” (VIVE, 2022) her. Og i en kortere let tilgængelig version her.
Om undersøgelsen
Resultaterne er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt 1.684 tilfældigt udvalgte borgere i Danmark i alderen 18-64 år. Derudover er der gennemført kvalitative interviews med 14 pårørende til partnervoldsudsatte og seks voldsfaglige rådgivere.
Undersøgelsen er gennemført af VIVE på vegne af Mary Fonden og med finansiel støtte fra TrygFonden.
Fakta fra undersøgelsen
- 22 % af respondenterne i undersøgelsen har oplyst, at de selv har været involveret i et voldeligt parforhold siden 15-årsalderen (29 % kvinder mod 12 % mænd).
- Kvinder er langt oftere end mænd udsat for partnervold. 14 % kvinder og knap 6 % mænd har været udsat for fysisk vold. 11 % kvinder og 1 % mænd har været udsat for seksuel vold, og 9 % mænd og 24 % kvinder har været udsat for psykisk vold
- 57 % har personligt kendskab til partnervold, enten fordi de selv har været involveret i et voldeligt parforhold i løbet af livet, eller fordi de kender andre, der har været det
- Et flertal af de partnervoldsudsatte har talt med andre om volden – voldsudsatte kvinder hyppigere end mænd
- De voldsudsatte selv forklarer, at kun i en tredjedel af tilfældene, hvor der er et voksent vidne til volden, griber vidnet ind
- Når man spørger vidner, hvorfor de ikke greb ind, svarer 26 %, at de var i tvivl om, hvad de skulle gøre, 26 % at de ikke vidste, om der var tale om vold, og 13 % at det ikke kom dem ved
- Når danskerne bliver spurgt om, hvordan de ville handle, hvis de var vidner til partnervold (altså rent hypotetisk), er der stor villighed til at handle – især hvis der er tale om fysisk vold. Men rapporten viser samtidig, at den hypotetiske handleparathed er større end den faktiske
Kontakter
Bodil Liv HolmKommunikationschef
Tlf:26 60 78 49blh@maryfonden.dkBilleder
![Foto : Mary Fonden / Marie Hald](/data/images/00413/c94752a4-b836-4640-a5bc-3094173e38f1-w_240.jpg)
Information om Mary Fonden
Mary Fonden er stiftet med det formål at bekæmpe social isolation. Fondens indsats er koncentreret inden for tre områder: Mobning og Trivsel, Vold i Hjemmet og Ensomhed, hvor projekter identificeres, udvikles og gennemføres i partnerskaber med forskere, fonde og organisationer.
Følg pressemeddelelser fra Mary Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Mary Fonden
Elever på Skolestyrken-skoler oplever bedre social trivsel5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny evaluering af skoletrivselsprogrammet Skolestyrken viser, at elevernes sociale trivsel har en mere positiv udvikling, et år efter skolen er begyndt med Skolestyrken, end elever på sammenlignelige skoler.
Mary Fonden og Badminton Danmark sætter fokus på børns trivsel og fællesskab på badmintonbanen27.1.2025 11:36:59 CET | Pressemeddelelse
Nu lanceres Antibulli Badminton, som skal hjælpe klubberne med at gøre trivsel og sammenhold til en naturlig del af træningen.
Ny undersøgelse viser massiv ensomhed blandt unge voksne17.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny omfattende befolkningsundersøgelse fra Mary Fonden viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger til ensomhed. For mange unge er oplevelsen af ensomhed uafhængig af, om de er alene eller sammen med andre.
Sundhedsplejersker lykkes med at screene for vold blandt nybagte forældre7.6.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden marts sidste år har sundhedsplejersker i fem kommuner screenet for partnervold hos nybagte forældre. Og metoden ser ud til at virke. I dag finder sundhedsplejerskerne flere par, der lever med vold eller voldsomme konflikter end tidligere. Screeningen er en del af projekt Sammen uden vold – Småbørnsforældre, som Mary Fonden, Dialog mod vold og Ole Kirk’s Fond står bag.
Erhvervsskoler tager kampen op mod mistrivsel: Sociale kompetencer bliver en del af tømreruddannelsen23.5.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsskolerne vil bekæmpe ensomhed og styrke sociale kompetencer ved at gøre trivselsarbejdet til en fast del af grundforløbet gennem indsatsen Me&We.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum