Solcentre dumper i kontrol

I solarieloven er der fastsat grænser for, hvor kraftig udstråling et solarium må udlede. Der er også krav om, at solcentre skal registreres, og stille beskyttelsesbriller til rådighed for brugerne. Men når styrelsens tilsynsførende kommer forbi solarier, er det sjældent, at de forlader stedet med en pletfri kontrolrapport.
”Det er især de manglende beskyttelsesbriller, vi bider mærke i under vores tilsyn. De skal være tilgængelige for brugere af solariet. Derudover mangler der ofte betjeningsvejledninger, når vi udfører kontrolbesøg i solcentrene,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
For høj udstråling bliver politianmeldt
Som en del af kontrollen udfører Sikkerhedsstyrelsen vejledende testmålinger af solariernes udstråling. Hvis det ud fra den vejledende måling vurderes, at rørene udstråler mere end det tilladte, vil det blive udtaget til kontrolmåling ved et eksternt akkrediteret testlaboratorium. Hvis udstrålingen er højere end det tilladte, bliver solcentret meldt til politiet:
”Det er en alvorlig overtrædelse, hvis UV-rørene udleder en for høj udstråling. Derfor politianmelder vi de steder, hvor kontrolmålingen viser en udstråling over det tilladte,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Netop for høj udstråling og formelle fejl resulterede i en politianmeldelse med en bødeindstilling på 80.000 kr. til indehaveren af to solarier på Sjælland.
Fald i antallet af overtrædelser
Selvom antallet af overtrædelser i solcentre ikke ligefrem imponerer, bider Sikkerhedsstyrelsen dog alligevel mærke i et markant fald i antallet af politianmeldelser. I 2020 politianmeldte styrelsen 19 solcentre for blandt andet for høj udstråling samt manglende betjeningsvejledning, adgang til beskyttelsesbriller og mangelfuld mærkning med UV-type. Det står i skarp kontrast til 2021, hvor styrelsen kun to gange måtte rette henvendelse til politiet med anmeldelser for brud på solarieloven.
Den udvikling ser Sikkerhedsstyrelsen gerne fortsætte i 2022:
”Det er positivt at se, at vores kontroltryk, vejledningsarbejde samt politianmeldelser har givet genklang ude i branchen. Vi kan kun glæde os over, at der tegner sig et mere regelefterlevende billede derude, og det håber vi afspejler sig i færre overtrædelsessager i 2022,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer ejere af solcentre til løbende at tjekke op på blandt andet adgangen til beskyttelsesbriller i solcentret. Det er også ejers ansvar at afmelde solcentret, hvis solcentret ophører, så de tilsynsførende ikke kører forgæves ud på tilsyn.
Sikkerhedsstyrelsen har planlagt at køre 100 tilsyn i danske solcentre i 2022.
Tal for kontrol af solcentre i 2021:
Antal tilsyn: 93
Antal overtrædelsessager: 29
Antal OK-sager: 38
Antal forgæves tilsyn*: 26
Tal for kontrol af solcentre i 2020:
Antal tilsyn: 141
Antal overtrædelsessager: 74
Antal OK-sager: 30
Antal forgæves tilsyn*: 37
*Forgæves tilsyn dækker over manglende adgang til solcentret, eller at solcentret var ophørt på tidspunktet for tilsyn.
Sikkerhedsstyrelsen udfører kontrollen med de danske solcentre på vegne af Sundhedsstyrelsen. Det er Sundhedsstyrelsen, der kan udtale sig om de sundhedsmæssige konsekvenser af brug af solarie.
Kontakter
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
Sikkerhedsstyrelsens unge kontrolkøbere afslører ulovligt salg til hver tredje mindreårig21.1.2025 08:29:53 CET | Pressemeddelelse
De sidste seks måneder har Sikkerhedsstyrelsen foretaget mere end 1000 kontroller med unge kontrolkøbere, som et nyt led i styrelsens tilsyn med alderskontrol i fysiske butikker. Efter et halvt års kontrol konstaterer Sikkerhedsstyrelsen fortsat ulovligt salg i mere end hver tredje butik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum