Tobaksproducenterne

Tobaksproducenterne: Regeringen serverer et illegalt tobaksmarked til kriminelle

Del
Regeringen har præsenteret sit udspil til en kommende sundhedsreform, som indebærer et forbud mod salg af tobaks- og nikotinprodukter for alle danskere født efter 2010. Det vil have utilsigtede konsekvenser ifølge brancheforeningen Tobaksproducenterne.

Regeringen har præsenteret sin sundhedsreform, som indebærer et forbud mod salg af alle tobaks- og nikotinprodukter til danskere, der er født efter 2010.

”At sige til enhver dansker, at du – hverken når du 18, 35 eller 55 år – må købe cigaretter, og dermed de facto ulovliggøre salget af cigaretter, er ikke kun at umyndiggøre voksne danskere. Det vil også medføre et ukontrolleret, stort illegalt marked og mere grænsehandel, hvilket hverken vil være til gavn for dansk butiksliv eller folkesundheden,” udtaler Tine Marie Andersen, direktør for Tobaksproducenterne, og fortsætter:

”Et illegalt marked betyder billige kopicigaretter til det halve af prisen, hvor myndighederne hverken har mulighed for at kontrollere produkternes indhold eller salget heraf – til glæde for de kriminelle.

I øjeblikket ser vi for første gang, at der bliver etableret ulovlige cigaretfabrikker i Danmark med produktion i millionklassen, og nu vil regeringen gør det endnu mere lukrativt for de kriminelle at sælge cigaretter til danskerne. Det er decideret uansvarligt.”

Tobaksproducenterne henviser til myndighedernes seneste aktioner, bl.a. i februar 2022, hvor politiet, Toldstyrelsen og Skattestyrelsen slog til på 16 adresser i Jylland[1], hvor seks personer blev anholdt og sigtet for at have produceret op mod 85 millioner illegale cigaretter[2], samt til politiets afsløring af en illegal cigaretfabrik i Vamdrup sidste år, hvor en mand erkendte at have produceret 41 millioner illegale cigaretter.[3]

Sammenlagt har det medført tabte afgiftsindtægter på 150 millioner kroner og yderligere 71,3 millioner kr.

Et illegalt marked kan også skabe social ulighed i sundhed

Flere undersøgelser af danskernes trivsel og sundhed, herunder Den Nationale Sundhedsprofil 2021, viser, at man blandt lavtuddannede finder flest rygere, hvorimod højtuddannede i højere grad lægger cigaretten fra sig, hvilket skaber social ulighed i sundhed[4].

”Seneste års forhøjelser af afgiften på cigaretter har øget den økonomiske ulighed i samfundet. Det er bare lettere for direktøren at finde økonomisk rum til at købe cigaretter, end det er for kontanthjælpsmodtageren. Blandt lavtuddannede finder du flere rygere,”
udtaler Tine Marie Andersen, og tilføjer:

Jeg forstår faktisk godt regeringens ønske om at gøre op med social ulighed i sundhed, men jeg er nødt til at spørge, hvordan regeringen forstiller sig, at man hjælper de her mennesker ved at forbyde cigaretter? Det vil jo netop være dem, der har færrest penge på kontoen, der vil købe cigaretterne illegalt og billigt, imens de mere privilegerede kan importere lovligt-producerede cigaretter fra Tyskland og Sverige.”

Færre danskere ryger – men ID-kontrollen er en udfordring

Den nationale undersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil 2021, er netop blevet offentliggjort af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Flere end 180.000 danskere har svaret på en række spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel[5].

Ifølge undersøgelsen er andelen af daglige rygere faldet markant siden 2010. 1 ud af 7 danskere ryger dagligt, hvilket er et fald på 7 procentpoint siden 2010[6].

Der er yderligere sket et markant fald i andelen af dagligrygere i aldersgruppen 16-24 år, hvor andelen er faldet med 7,9 procentpoint blandt mænd og 4,9 % procentpoint blandt kvinder siden 2017[7]. 

”Undersøgelsen bekræfter det, som vi i branchen længe har påpeget – at andelen af rygere falder og også gjorde det før, man indførte restriktiv tobakslovgivning og højere afgifter på cigaretter. Oplysningsindsatser tyder på at have haft en effekt,” siger Tine Marie Andersen, men påpeger et problem:

”Undersøgelser på området viser, at over halvdelen af de 15-17-årige køber tobaksprodukter i butikkerne, selvom der ikke må sælges til mindreårige. ID-kontrollen i Danmark er en udfordring, som skal løftes af blandt andet unge butiksekspedienter, som kan have svært ved at spørge jævnaldrende om ID. Desværre har regeringen netop afvist forslag til støtte op om en nemmere og bedre kontrol”, siger Tine Marie Andersen og henviser til Det Konservative Folkepartis forslag om digital aldersverificering via betalingskort[8], som regeringen ikke ville støtte.

”Nu kommer regeringen så og vil i stedet forbyde salg af cigaretter til alle danskere, der er født efter 2010. Hvis det her forslag skal virke i praksis, så skal ID-kontrollen fungere, og myndighederne skal have væsentligt flere ressourcer til at kunne håndhæve reglerne”, siger Tine Marie Andersen og tilføjer:

”I fremtiden vil butiksekspedienten jo skulle sige nej til at sælge cigaretter til en voksen på 38 år, men ja til en anden voksen på 39 år.”

Kildehenvisninger:

[1] Østjyllands Politi: https://politi.dk/oestjyllands-politi/nyhedsliste/illegal-cigaretfabrik-afsloeret-seks-personer-anholdt/2022/02/08

[2] TV 2 Østjylland: https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/fem-er-nu-faengslet-85-millioner-ulovlige-smoeger-snoed-for-over-150-millioner

[3] Berlingske: https://www.berlingske.dk/samfund/dom-for-cigaretfabrik-snoed-statskassen-for-71-millioner

[4] Sundhedsstyrelsen, Den Nationale Sundhedsprofil 2021: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Danskernes-sundhed

[5] Sundhedsstyrelsen: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Danskernes-sundhed

[6] Sundhedsstyrelsen: https://www.sst.dk/da/Sundhedsprofilen

[7] Sundhedsstyrelsen: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Danskernes-sundhed (s. 64)

[8] B 34: https://www.ft.dk/samling/20211/beslutningsforslag/b34/som_fremsat.htm

Kontakter

Information om Tobaksproducenterne

Tobaksproducenterne
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

https://www.tobaksproducenterne.dk/

Præsentation af Tobaksproducenterne

Tobaksproducenterne er en brancheforening, der repræsenterer British American Tobacco, Japan Tobacco International og Imperial Brands, der tilsammen udgør ca. 85 pct. af det danske tobaksmarked

Følg pressemeddelelser fra Tobaksproducenterne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tobaksproducenterne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye