SYNERGI: Sådan kan Danmark gøre sig fri af Putins gas

SYNERGI har samlet 13 energieffektive initiativer, der kan reducere importen af russisk gas på både kort og lang sigt. Forslagene dækker bl.a.:
- Adfærdsændringer.
- Tekniske forbedringer, fx udskiftning af termostater.
- Rådgivning og finansiering af både private og industrielle energieffektiviseringer.
- Et styrket kommunalt fokus på energibesparelser via både fjernvarme og bygningsrenoveringer.
- Minimumskrav til eksisterende bygninger.
På kort sigt er det afgørende at få skåret toppen af energiforbruget ved fx at sænke temperaturen manuelt eller teknologisk. Sænkes temperaturen med bare én grad i bl.a. boliger og butikker, vil det resultere i et fald i gasimporten på hele 8 pct. Kombineres initiativet med en målrettet energieffektiviseringsindsats i bl.a. industri og bygninger, der resulterer i et 5 pct. lavere energiforbrug, vil gasimporten samlet sænkes med 21. pct., svarende til ca. to tredjedele af den samlede gasimport fra Rusland.
”Hver dag med import af russisk energi er en dag for meget,” siger Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand i SYNERGI. ”I første omgang skal vi overveje, om vi behøver at bruge så meget energi, som vi gør i dag. Vores beregninger viser, at selv små adfærdsændringer kan have stor effekt. Samtidig skal vi have sat yderligere skub på energieffektiviseringer i både industri, private og offentlige bygninger. Bedre adgang til viden og finansiering kombineret med større ambitioner for at mindske energispildet kan tage os et langt stykke ad vejen til frihed fra Putins gaslænker.”
Ruslands overfald på Ukraine har sat gang i en lavine af europæiske ambitioner om en energiforsyning uafhængig af Rusland. Ifølge EU-Kommissionen, der tidligere på måneden fremlagde sin plan for at udfase import af russisk gas, er nøglerne alternative energileverandører, mere grøn energi og mere energieffektivitet.
Den analyse er SYNERGI enig i. Beslutter EU fx at følge den danske MEP Niels Fuglsangs forslag om et europæisk energieffektiviseringsmål på 45,5 pct. (primært forbrug), kan energieffektivitet alene frigøre EU for godt tre fjerdedele (29 pct. af den samlede gasimport, hvoraf 40 pct. kommer fra Rusland) af gasimporten fra Rusland i 2030.
”Vi skal i både Danmark og EU rykke hurtigt og skære så meget som muligt med det samme. Realistisk bliver vi ikke uafhængige af Rusland i morgen, men vi kan gøre rigtig meget allerede nu. Fordelen ved at mindske energispildet i bygninger og industri er, at der er masser af lavthængende frugter, og at investeringen er helt eller delvist selvfinansierende. Særligt med de ekstremt høje energipriser kan tilbagebetalingstiden på energieffektivitet være ekstremt kort,” siger Bendt Bendtsen.
Kontakt am@synergiorg.dk eller 3066 7784 for yderligere kommentarer eller oplysninger.
Kontakter
Andreas MüllerPresserådgiver
Tlf:30 66 77 84am@synergiorg.dkBilleder
Information om Synergi
SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.
Følg pressemeddelelser fra Synergi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Synergi
SYNERGI med ny analyse: Det er overkommeligt og gavnligt at opfylde grønt EU-krav19.3.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med et vigtigt grønt EU-krav om energieffektivitet i de offentlige bygninger. En ny analyse sætter nu pris på, hvad det koster at opfylde kravet. Morten Helveg Petersen, bestyrelsesleder i SYNERGI, kalder beløbet ”overkommeligt”, gevinsterne ”betydelige” og foreslår et grønt anlægsloft til kommunerne.
SYNERGI er enig med Klimarådet: Nye initiativer er nødvendige for at opfylde Danmarks EU-forpligtelser27.2.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med en række grønne EU-krav. Det gælder både energieffektivitet i offentlige bygninger og ikke-beboelsesbygninger. SYNERGI-direktør Katrine Bjerre er enig i Klimarådets analyse. Hun foreslår bl.a. et grønt anlægsloft, der skal give kommunerne mulighed for at levere både velfærd og grøn omstilling.
Trods politisk mål om gasfri opvarmning i 2035: Hver dag installeres 11 fossile gasfyr i Danmark20.1.2025 09:40:53 CET | Pressemeddelelse
Flere tusinde danske husstande installerer hvert år et gasfyr, som kan være i drift væsentligt længere end 2035, hvor det ifølge en politisk aftale ellers skal være slut med gasopvarmningen i de danske hjem. Regeringen har tidligere meldt ud, at den ville fremlægge ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.” Endnu er intet dog sket. Regeringen bør sende meget kraftigere signaler til danskerne om at udfase den fossile varme, mener TEKNIQ og SYNERGI. De er klar med fire forslag til regeringen, der skal skubbe på den grønne omstilling af danskernes boliger.
Farvel til unødvendigt prisloft baner vejen for grønnere og billigere fjernvarme til danskerne17.1.2025 09:30:25 CET | Pressemeddelelse
I mere end et år har SYNERGI og andre organisationer presset på for at få fjernet prisloftet på overskudsvarme, der blokerer for både grøn omstilling og lavere varmeregninger for danskerne. Nu har regeringen med opbakning fra energiforligskredsen besluttet at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Det er en fantastisk nyhed med store grønne og økonomiske perspektiver for Danmark, men på sigt også for resten af EU, mener SYNERGI’s Morten Helveg Petersen.
SYNERGI: Gode, grønne initiativer i ny finanslov22.11.2024 10:12:39 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Radikale genopliver et grønt håndværkerfradrag og viderefører eksportordningen for energi. Det fremgår af finansloven for næste år, der netop er offentliggjort. Det er positive prioriteringer for både den grønne omstilling, vores sikkerhed og eksporten, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum