Den næste pandemi vokser i Danmarks egen baghave

På vej ud af coronakrisen advarer forskere nu om sundhedsfaren ved Danmarks enorme svinebesætninger og manglen på en plan, hvis en ny farlig virus skulle opstå i det industrielle landbrug.
”Vi har et rekordstort antal produktionsdyr i forhold til landets areal og befolkningens størrelse. Det rummer nogle alvorlige udfordringer i forhold til zoonoser”, siger Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
Også virolog Ramona Trebbien og virus forsker Thea Kølsen advarer i Ugeskrift for Læger om faren for virus-spring fra dyr til mennesker. Både fra vilde dyr, men også fra produktionsdyr i det danske landbrug som høns, ænder, kalkuner - og grise.
Ifølge Hans Jørn Kolmos gror faren for den næste pandemi potentielt i Danmarks egen baghave, og kan opstå i en moderne dansk svinestald, hvor risikoen er steget markant de sidste år:
“Inden for 10 års tid er der sket en opbygning af influenza-stammer i store danske svinebesætninger, som har det potentiale, at de kan overføres til mennesker og gøre os syge. Det der rummer det helt store smitte potentiale er koncentrationen af mange svin på meget lidt plads, og vi har allerede set de første danskere, som er blevet alvorligt syge efter smitte med svineinfluenza”, uddyber Hans Jørn Kolmos.
Den erfarne mikrobiolog mener, at bolden nu ligger hos både branchen samt myndigheder og politikere:
“Danmark har ingen plan, det er vi nødt til at have, og den skal inkludere, at man er proaktiv, så vi kan gribe ind overfor smitte fra produktionsdyr, inden katastrofen sker igen,” siger Hans Jørn Kolmos:
“Det politiske system er desværre meget tøvende. Man vil helst ikke have for meget blæst om problemet, for hvad skal vi stille op med de besætninger, der rummer de her potentielle svineinfluenza-virus”, konstaterer Kolmos:
“Svinebranchen ønsker bare at producere svin, uden for meget offentlig opmærksomhed på smitteproblemet, for så går det bare ud over produktionen og eksporten. Men i sundhedsvæsenet er vi flere, der synes, at der mangler lægefaglige input i fødevarestyrelsen til at varetage menneskers sundhed. Vi kan ikke bare lade det brede sig, som vi for eksempel har set med antibiotika resistente MRSA-bakterier, som nu findes i næsten alle konventionelle danske besætninger, og som hvert år smitter mange mennesker i lokalsamfundet”.
Corona-krisen menes at være startet med et virus-spring fra flagermus til mennesker på et dyremarked med levende og slagtede dyr i den kinesiske provins, Wuhan, og dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection har tidligere advaret om faren for zoonoser fra både vilde og tamme dyr.
“Når fremtrædende eksperter nu lægger fakta på bordet, og advarer så klart om den måde, vi udnytter landbrugsdyr på, bliver både politikere og landbruget nødt til at tage de advarsler meget alvorligt”, siger programchef Esben Sloth, World Animal Protection, og fortsætter:
“Der er i forvejen store dyrevelfærdsproblemer i den industrielle svineproduktion, og det forskerne siger til os, er endnu en grund til at reducere antallet af svin betragteligt
og satse meget mere på andre produktionsformer som friland, økologi og plantebaseret produktion”.
Fakta om dansk svineproduktion:
I 2021 producerede dansk landbrug mere end 33 millioner grise i Danmark.
Heraf blev lidt mere end 14 millioner eksporteret som smågrise til andre lande.
Landbrug & Fødevarer oplyste sidste år, at de ikke havde planer om, at sænke antallet af grise i den industrielle svineproduktion.
Kontakter
Kenan SeebergPresseansvarlig
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder


Information om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
Om World Animal Protection:
Dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection International har afdelinger i 15 lande, blandt andet USA, Kina, Canada, Brasilien, Holland, England og Australien, og opererer i mere end 50 lande.
Organisationen har status som højeste rådgiver for FN og rådgiver for Europarådet.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Slut med kængurulæder i fodboldstøvler16.5.2025 10:57:32 CEST | Pressemeddelelse
Adidas følger i kølvandet på Nike, New Balance og andre store brands og stopper endegyldigt med at bruge kængurulæder i fodboldstøvler.
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
Facebook belønner brutal dyremishandling4.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Den sociale mediegigant, Meta, der blandt andet ejer Facebook, vil ikke fjerne videoer, der viser hundredevis af grove overgreb på forsvarsløse abe-unger. Facebook belønner til gengæld dyremishandlerne for at skabe øget internet-trafik.
Bodil-nomineret skuespiller vil kæmpe for dyrene21.3.2025 06:00:00 CET | Nyhed
Når Sebastian Bull ikke er på arbejde foran kameraerne, er det dyrene og naturen, han brænder for.
Højgravid spækhugger udnyttes til shows21.2.2025 15:01:12 CET | Nyhed
Spækhuggeren Morgan blev reddet for at blive genudsat i naturen – men er endt i en pengemaskine, hvor hun skal føde nye showdyr til Loro Parques kontroversielle shows.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum