TRE TOPFORSKERE FRA AALBORG UNIVERSITET MODTAGER KÆMPE FORSKNINGSBEVILLING

De nyudnævnte Villum Investigators fejres ved et arrangement på Aalborg Universitet, NOVI SCIENCE PARK, fredag den 3. december, 2021, kl. 9.30 – 15, med deltagelse af blandt andre Jens Kann-Rasmussen, formand for VILLUM FONDEN og Per Michael Johansen, rektor for Aalborg Universitet.
Villum Investigator-titlen og de medfølgende bevillinger er blandt de allermest eftertragtede og prestigefyldte i forskerverdenen. Titlen gives udelukkende til erfarne og internationalt anerkendte forskere på danske universiteter, som kan yde et afgørende bidrag til de tekniske og naturvidenskabelige områder, og som gennem 10 år eller længere har demonstreret international, banebrydende forskning af højeste videnskabelige kvalitet.
”Villum Investigator-programmet giver nogle af verdens bedste forskere tid og plads til at forfølge deres bedste ideer. Med bevillingerne kan de ti Investigators under frie rammer udvikle excellent forskning og skabe vigtig og banebrydende viden, der kommer både forskningen og vores samfund til gavn,” fortæller Jens Kann-Rasmussen, formand for VILLUM FONDEN.
Bevillingerne fra VILLUM FONDEN løber i seks år og vil udgøre et solidt økonomisk fundament for de tre forskeres videre arbejde. Midlerne vil blandt andet blive anvendt til midlerne vil blandt andet blive anvendt til ansættelse af yngre forskere, Ph.d. og postdoc, der får mulighed for at arbejde med fundamentale forskningsproblemer, tilknytning af gæsteforskere samt indkøb af forsknings- og eksperimentudstyr.
INTELLIGENT OG SIKKER TRÅDLØS KOMMUNIKATION
Petar Popovski glæder sig over den store bevilling og de muligheder, den giver ham for det videre arbejder i projektet ”WATER (Wireless Architectures for intelligent and Trusted connectivity in the posT-5G ERa”).
”I WATER arbejder vi med at udvikle koncepter, teorier og teknologier inden for intelligent og sikker trådløs kommunikation, som rækker ud over 5G-systemerne. Vi lever i en tid, hvor teknologiske og socio-politiske forhold betyder, at det er blevet yderst vigtigt at kunne tilbyde trådløs kommunikation som en sikker og pålidelige vare,” forklarer han.
SIKKERHED I KRITISKE SYSTEMER
Kim Guldstrand Larsen arbejder med såkaldt cyber-fysiske systemer, som er blevet udbredt til stort set alle dele af det moderne samfund i form af automatiserede, intelligente systemer inden for eksempelvis transport, energi, bygninger og sundhed. Bevillingen fra VILLUM FONDEN skal anvendes til projektet ”S40S: Skalérbar analyse og syntese af sikre og optimale strategier til cyber-fysiske systemer”, hvor der er særlig fokus på systemsikkerhed.
”Anvendelsen af maskinlæring har øget kvaliteten og anvendeligheden af cyber-fysiske systemer, men da systemerne ofte er sikkerhedskritiske, eksempelvis i selvkørende biler eller medicinsk udstyr, så bliver teknologier til at kunne afværge fatale hændelser og angreb mod systemerne helt afgørende. I projektet vil vi udvikle en ny generation af skalerbare metoder og værktøjer inklusive maskinlæringsteknikker, så sikkerheden i systemerne kan blive optimal,” forklarer Kim Guldstrand Larsen.
BATTERIER TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Remus Teodorescu er leder af Center for Research on Smart Battery (CROSBAT), hvor der er særlig fokus på at forlænge batteriers pålidelighed og levetid. Det er et forskningsområde, der ifølge Remus Teodorescu knytter direkte an til den grønne omstilling, da forbedret batteriteknologi eksempelvis vil gøre det mere attraktivt at anskaffe en elbil:
”Allerede i indeværende årti vil Smart Battery-teknologien betyde, at levetiden på batterier i el-køretøjer vil blive kraftigt forlænget, og at batterierne vil kunne blive genbrugt i energilagringssystemer. Det vil samlet set føre til en betydelig CO2-footprint reduktion i forbindelse med fremstilling og drift af el-bil batterier.”
YDERLIGERE INFO
Vedhæftet:
- Program for arrangementet
- Gruppebilleder af Petar Popovski, Kim Guldstrand Larsen og Remus Teodorescu
Kontakter
Petar Popovski
Professor, Institut for Elektroniske Systemer, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet
Telefon: 2194 7873
Mail: petarp@es.aau.dk
Kim Guldstrand Larsen
Professor, Institut for Datalogi, Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Aalborg Universitet
Telefon: 2217 1159
Mail: kgl@cs.aau.dk
Remus Teodorescu
Professor, Institut for Energiteknik, Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
Telefon: 2787 9808
Mail: ret@energy.aau.dk
PRESSE
Stig Andersen
Kommunikationsmedarbejder, Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
Telefon: 4019 7682
Mail: stan@cs.aau.dk
Jane Grønning Johansen
Journalist og presserådgiver ved Aalborg Universitet
Telefon: 9356 2377
Mail: janegj@adm.aau.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum