En god investering: Stort EU-projekt har vist, at social inklusion kan betale sig

Når det store socialfondsprojekt ”Rummelig imidt” slutter med udgangen af året, kan projektleder Søren Larsen se tilbage på seks års virke, der har sparet samfundet for mange millioner kroner.
”Rummelig imidt” har nemlig flyttet flere end 250 borgere fra kanten af arbejdsmarkedet i Region Midtjylland – og et liv på hel eller delvis offentlig forsørgelse – til fast arbejde og et liv som selvforsørgende.
EU’s Socialfond har i tre omgange støttet projektet med sammenlagt 27,5 mio. kr., og de penge har været en god investering for samfundet, siger projektleder Søren Larsen. Han har brugt det uafhængige videnshus CABI’s anerkendte ”sociale beregner” til at beregne effekten af indsatsen i ”Rummelig imidt”:
"250 borgere, der kommer i arbejde, aflaster fremover de offentlige kasser med ca. 29 mio. kr. om året. Dertil kommer øgede skattemæssige gevinster på ca. 20 mio. kr. – hvert eneste år. Desuden har arbejdsdygtige borgere også færre sygedage og går mindre til lægen. Så indsatsen kan så rigeligt betale sig,” fastslår Søren Larsen.
Over 250 borgere væk fra offentlig forsørgelse
”Rummelig imidt” har i løbet af de seneste seks år drevet 22 delprojekter i hele regionen, hvor der er igangsat aktiviteter for 910 borgere på kanten af arbejdsmarkedet – langt over målsætningen på 813 borgere.
580 borgere har fuldført et forløb, mens 79 borgere er begyndt og stoppet på et forløb, fordi de undervejs enten er kommet i arbejde eller har påbegyndt en uddannelse.
233 borgere er efter forløbet blevet selvforsørgende, fordi de er kommet i arbejde i ordinære virksomheder, mens 19 borgere har fået fuldtidsarbejde i socialøkonomiske virksomheder. Dertil kommer, at 29 borgere er begyndt på en uddannelse efter at have gennemført et forløb.
Deltagerne i ”Rummelig imidt” er fx personer med diagnoser og borgere, der har været udsat for ulykker, er gået ned med stress eller i mange år har været langt fra arbejdsmarkedet.
I et af de afsluttede 22 delprojekter, ”Efterværn til borgere i småjobs”, som er et samarbejde mellem Jobcenter Herning og Herning Kommunes Drift og Service, er jobparate kontanthjælpsmodtagere på over 30 år med længerevarende ledighed bag sig sluset tilbage på arbejdsmarkedet. Det kræver en helt særlig indsats, forklarer virksomhedskonsulent Johnnie Bach:
"Vi taler om borgere, hvoraf nogle ikke har været på arbejdsmarkedet i over 10 år. Derfor er den indsats, vi skal yde for at inkludere dem, langt større end den, der får en almindelig borger i arbejde. De fleste af vores borgere er så langt fra arbejdsmarkedet, at de ikke engang kan se kanten af det.”
Virksomhedskonsulenten tilføjer, at opskriften er en kombination af medmenneskelighed, vedholdenhed og empati:
”Overordnet set kan man komme ekstremt langt med at motivere borgerne og - ja, det lyder banalt – vise dem kærlighed.”
For den stressramte fotograf Anne Højlund Nicolajsen tog det flere år at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Og det havde formentlig taget endnu længere tid, hvis ikke hun var kommet med i Team Futurum, et borgerrettet forløb for psykisk sårbare personer med videregående uddannelser under Aarhus Kommune. Her har 140 borgere deltaget i et forløb, og to ud af tre af dem er kommet tilbage i ordinære job, fleksjob eller har påbegyndt en uddannelse.
For Anne Højlund Nicolajsen var Team Futurum redningen:
”Jeg havde arbejdet i New York i mange år og var til sidst gået ned med stress og depression. Jeg flyttede hjem til Danmark, og her gik det op for mig, hvor syg jeg var,” fortæller fotografen:
”Jeg måtte igennem medicinering og en indlæggelse, inden jeg blev henvist til Team Futurum, som tilrettelagde et fantastisk praktikforløb for mig på et reklamebureau. Praktikopholdet var fleksibelt, jeg kunne øge min arbejdstid i det tempo, som min krop kunne klare – først med to gange to timer om ugen - og efter lidt over et år var jeg tilbage på fuld tid.”
Anne Højlund Nicolajsen er i dag fastansat som fotograf på fuld tid ved Bestseller, og hun er overbevist om, at praktikopholdet var afgørende:
"Det var jobforberedende på en helt fantastisk måde. Jeg kom i gang på lavt niveau, og jeg fik lov til at udvikle mig fagligt, mens jeg kom til kræfter. Det gav totalt mening.”
Virksomhedskonsulent: Tid er afgørende for udsatte borgere
Ligesom så mange andre borgere, der har deltaget i ”Rummelig imidts” forløb, var Aarhus-fotografen bekymret for, om hun nogensinde ville komme tilbage til arbejdsmarkedet. Undervejs blev hun overbevist af virksomhedskonsulent Pernille Rix fra Team Futurum om, at det især handlede om tid.
"Tid er ofte den afgørende faktor for at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Desuden er det vigtigt, at borgeren taler højt om det, der udfordrer dem,” siger Pernille Rix.
Hun tilføjer, at det at være psykisk sårbar ofte betyder, at borgerne har skader på de kognitive færdigheder eller er hæmmede på sociale færdigheder – nogle gange begge dele. Pernille Rix:
"De har koncentrationsbesvær og oplever, at hukommelsen svigter, så de nemt mister overblikket. Og hvis man så ikke er ærlig over for sin arbejdsgiver og siger, at man har det svært med højt tempo og overblik, og arbejdsgiveren giver dig 10 opgaver, så går det galt. Derfor skal man starte med færre og prioriterede opgaver.”
De fleste delprojekter under ”Rummelig imidt” har omfattet praktikophold på en virksomhed. Over 700 virksomheder har været i kontakt med ”Rummelig imidt” i projektperioden, og over 250 virksomheder arbejder i dag med social inklusion.
Der er etableret otte virksomhedsnetværk, som arbejder videre med social inklusion, og det er i sig selv en kæmpesejr, siger projektleder Søren Larsen:
"Vi har nedbrudt siloer og opbygget et omfattende samarbejde, og nu tales der sammen på kryds og tværs i hele regionen. Ikke mindst virksomhederne er i dag langt mere åbne for social inklusion og viser mere forståelse for, at ikke alle på arbejdsmarkedet kan yde 100 procent.”
Projektejer: Resultater skal leve videre
”Rummelig imidt” er en del af Projekter imidt, som ejes af de seks FH-sektioner i Region Midtjylland.
For bestyrelsesformanden i ”Rummelig imidt”, Helge Albertsen, som også er formand for FH Vestjylland, er det vigtigt, at de mange resultater i ”Rummelig imidt” ikke ender som ”mapper i en reol”:
"Projektet har været godt for dem, der nu er kommet i arbejde eller i uddannelse, men vi ser lige så meget ”Rummelig imidt” som en idé- og metodegenerator. Vi skal sørge for, at metoder og værktøjer bredes ud og bruges i kommunerne, så alle aktører på arbejdsmarkedet, ikke mindst jobcentrene, kan blive inspireret.”
Og den udvikling er allerede i gang, bekræfter Søren Larsen:
"En del af vores spor lever videre som kommunale projekter i kommunerne og ngo’er. Vi ser og hører, at det lever derude.”
FAKTA Om ”Rummelig imidt”
”Rummelig imidt” arbejder for at skabe jobåbninger for folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det sker gennem forskellige aktiviteter, og projektet har blandt andet arbejdet med virksomhedsnetværk, borgerrettede forløb, socialøkonomi, cirkulær økonomi og offentlige sociale indkøb. I projektet skulle der iværksættes aktiviteter for 813 borgere på kanten af arbejdsmarkedet, og projektet nåede ud til 910 borgere.
”Rummelig imidt” begyndte i september 2015 og slutter med udgangen af 2021.
Operatør er Projekter imidt, der er ejet af de seks FH-sektioner i Region Midtjylland, og der er en lang række partnere: 14 kommuner, 2 a-kasser, Castberggård Job- og Udviklingscenter, Sind i Aarhus og Odder m.fl.
Projektets samlede budget er på 55 mio. kr.: EU’s Socialfond har støttet med 27,5 mio. kr., og Region Midtjylland og de kommunale samarbejdspartnere har bidraget med 27,5 mio. kr.
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatasbase eller på Rummelig imidt hjemmeside.
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierer EU's Socialfond projekter, der skal:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser.
Nøgleord
Kontakter
Søren Larsen, projektleder, Rummelig imidt, +45 21 66 04 29, sl@projekterimidt.dk
Billeder


Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum