Forum mod Psykisk Mistrivsel: Her er anbefalingerne til at stoppe og forebygge psykisk mistrivsel blandt børn og unge

Hver femte elev i 9. klasse har udøvet selvskade. Mindst 16 pct. af de 0-9-årige børn i Danmark oplever betydelige mentale helbredsproblemer, og flere unge oplever dalende livstilfredshed og ensomhed.
Psykisk mistrivsel blandt børn og unge har længe været et omfattende og stigende problem. Og de lange nedlukninger på grund af coronapandemien ser ud til at have øget niveauet af psykisk mistrivsel yderligere.
Det er på den baggrund, at Forum mod Psykisk Mistrivsel i dag på Christiansborg præsenterer et fælles udspil med en række anbefalinger til, hvordan indsatsen mod psykisk mistrivsel i fællesskab kan styrkes. Bag Forum mod Psykisk Mistrivsel står organisationerne BUPL, Børns Vilkår, Dansk Erhverv, Dansk Psykolog Forening, Dansk Ungdoms Fællesråd, Djøf og Skolelederforeningen.
Tid til handling
Omfanget af psykisk mistrivsel kan få alvorlige konsekvenser for samfundet på kort og langt sigt.
Symptomerne er tydelige, men der er ingen nemme løsninger eller enkle forklaringer på, hvorfor psykisk mistrivsel blandt børn og unge er taget til. Forskere peger på en række forskellige kulturelle og samfundsmæssige forhold, som tilsammen belaster børn og unge. Problemets omfang kalder på en bred indsats. Den bredde afspejler forummets aktører.
Forum mod Psykisk Mistrivsel fremlægger seks overordnede anbefalinger, der alle er vigtige for at forebygge psykisk mistrivsel. Der skal sættes ind med forebyggelse allerede fra børnene er små, og anbefalingerne omhandler både daginstitutionen, grundskolen, uddannelsessystemet, fritidslivet, familien, børn og unges digitale liv og arbejdsmarkedet.
Med anbefalingerne fra forummet følger også en klar opfordring til politikerne på Christiansborg om at sætte gang i arbejdet med en national handleplan hurtigst muligt. Psykisk mistrivsel blandt børn og unge er en stor belastning for det ramte barn og dets familie, men den kan også få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser. Det er afgørende, at vi fremover øger indsatsen for at forebygge og behandle psykisk mistrivsel.
Seks overordnede anbefalinger mod psykisk mistrivsel
- Fastsæt mål
Danmark bør fastsætte 2030-mål for mental sundhed blandt børn og unge og iværksætte monitorering.
- Styrk de positive fællesskaber
Det er afgørende for børn og unges trivsel, at de indgår i positive fællesskaber, og det er en beskyttende faktor i forhold til psykisk mistrivsel. Børn og unges deltagelse i fællesskaber kommer ikke altid af sig selv, men er en vigtig pædagogisk opgave, som kræver gode faglige kvalifikationer blandt de fagprofessionelle.
De positive fællesskaber skal styrkes i både daginstitutioner, grundskolen, i fritidslivet og i uddannelsessystemet efter grundskolen.
- Bekæmp digital mistrivsel
Det digitale liv er for mange børn og unge mindst lige så vigtigt som det analoge liv og kan også føre til psykisk mistrivsel.
Den digitale dannelse bør indledes allerede fra indskolingen, og der er behov for et samarbejdsforum mellem platforme, myndigheder og relevante aktører. Derudover skal markedsføringsloven håndhæves og ajourføres, så den beskytter børn og unge online.
- Styrk familieindsatsen og reducér stress i arbejdslivet
At have en tryg og tæt relation til forældre og nære omsorgspersoner er en afgørende beskyttelsesfaktor mod, at børn og unge udvikler psykisk mistrivsel. Det kræver at omsorgspersoner er stabile og i stand til at møde barnet i overensstemmelse med barnets behov.
Det er nødvendigt at fokusere på såvel tidlig tilknytning som balancen mellem arbejds- og familieliv. Vi anbefaler at styrke den systematiske screening for fødselsdepression og øge indsatsen over for problematiske forældre-barn-samspil. Dertil bør man udvikle modeller for arbejdslivet, som reducerer stress og fremmer familiernes mentale trivsel.
- Bedre hjælp til børn i mistrivsel
Børn og unge viser mistrivsel meget forskelligt, og årsagerne til, at børn og unge ikke trives, kan være mange.
Tilbud, som skal forebygge og afhjælpe psykisk mistrivsel blandt børn og unge, bør tage højde for, at barnets trivsel er tæt forbundet med barnets eller den unges læring, deltagelse i fællesskaber og familieforhold.
Blandt andet anbefaler vi, at alle kommuner skal tilbyde hjælp mod psykisk mistrivsel, som både retter sig mod miljø og individ.
- Styrk faglighed og viden om mentalt helbred
Der er fortsat behov for langt mere viden om, hvad der ligger bag den stigende psykiske mistrivsel. På nationalt og lokalt niveau er det svært at arbejde med forbedring af trivslen, hvis man ikke har aktuel viden om emnet.
Pædagoger og lærere i daginstitutioner, grundskole og på ungdomsuddannelser er vigtige i forhold til at identificere og håndtere mistrivsel. Derfor vigtigt, at de har tilstrækkelig med viden og ressourcer til at hjælpe de elever, der falder ud af fællesskabet.
Fakta om Forum mod Psykisk Mistrivsel:
- Formålet med arbejdet og anbefalingerne i Forum mod Psykisk Mistrivsel er at tage de første vigtige skridt og præsentere en skitse til en national handleplan, der skal reducere børn og unges psykiske mistrivsel og som er bredt samfundsmæssigt funderet og understøttet af myndigheder, private virksomheder og civilsamfundsaktører.
- Forum mod Psykisk Mistrivsel består af syv organisationer, der er gået sammen for i fællesskab at sætte fokus på psykisk mistrivsel hos børn og unge og tænke i løsninger på tværs af aktører og arenaer.
- Børn og unge, der oplever langvarig psykisk mistrivsel, har øget risiko for ikke at begynde på en uddannelse, for at stoppe, inden de er færdige med en uddannelse, samt for at miste tilknytning til arbejdsmarkedet. De har desuden øget risiko for psykiske og fysiske sygdomme senere i livet.
For at se dette indhold fra bornsvilkar.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.
Pressekontakt
BUPL
Karoline Graulund Nøhr, pressekonsulent. Tlf. 28 29 31 92. Mail: kagn@bupl.dk
Børns Vilkår
Michael Wibe, pressemedarbejder. Tlf. 40 88 83 24. Mail: miwi@bornsvilkar.dk
Dansk Erhverv
Lars Ohlsen, pressechef. Tlf. 41 87 08 18. Mail: lao@danskerhverv.dk
Dansk Psykolog Forening
Anne Randby Toft, presseansvarlig. Tlf 24 20 04 30. Mail: art@dp.dk
Dansk Ungdoms Fællesråd
Daniel Branislav Christensen, Politisk chef. Tlf. 60 77 46 79. Mail: dbc@duf.dk
Djøf
Torben Gross, pressechef. Tlf. 21 49 01 73. Mail: tgr@djoef.dk
Skolelederforeningen
Malene Lieberknecht, Kommunikationskonsulent. Tlf. 22 21 98 92. Mail: mali@skolelederne.org
Kontakter
Michael WibePressemedarbejder
Tlf:40888324miwi@bornsvilkar.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Børns Vilkår
Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Flere end nogensinde samler i dag ind til Børns Vilkår23.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og voksne fra hele landet er i dag ude og samle ind til Børns Vilkår. Pengene skal sikre, at flere børn og unge får den nødvendige hjælp. Planen er blandt andet at åbne BørneTelefonen og ungerådgivningen HØRT flere steder i landet og øge bemandingen af rådgivere om aftenen.
Vil du spille tennis mod Holger Rune? Nu udlodder tennisstjernen en eksklusiv time med ham til fordel for Børns Vilkår5.3.2025 12:02:11 CET | Pressemeddelelse
Auktionshuset Bruun Rasmussen har netop åbnet for en online auktion, hvor man kan byde på en eksklusiv tennistime med den danske tennisstjerne. Overskuddet fra auktionen går ubeskåret til Børns Vilkår, som Holger Rune er ambassadør for.
Børns Vilkår: Trivselskommissionen kommer med tydelige anbefalinger – nu er det tid til at handle25.2.2025 09:31:40 CET | Pressemeddelelse
Der er nok at tage fat på i Trivselskommissionens rapport, og det er tid til at gå i gang. Børn og unge har ventet længe nok, siger Børns Vilkår.
Børns Vilkår bakker op om fotoudstilling i Kolding: Om man er 21 eller 70 år, kan vold fra barndommen stadig gøre ondt5.2.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Det illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger skabt af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling på Søterrassen i Kolding.
Fællesskaber i fritiden kan styrke trivslen – men mange børn går ikke til fritidsaktiviteter28.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn, der dyrker fritidsaktiviteter, har højere livstilfredshed og oplever mindre ensomhed. Dog falder børnenes tilslutning til det organiserede fritidsliv i takt med, at de bliver ældre, og næsten hver femte elev i 7. kl. går ikke til fritidsaktiviteter. Præstationspres og normer spiller ind, viser ny rapport fra Børns Vilkår.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum