Danske BOLIGadvokater

Studiestart betyder mere boligfup. Undgå at blive snydt, når du skal leje bolig

Del
Der er stor rift om lejeboliger i København, Aarhus og Odense, der er til at betale som studerende. Mange unge snyder sig selv eller bliver fuppet af bedragere, der forsøger at udleje lejligheder, de slet ikke ejer. Man bør som boligsøgende tage nogle forholdsregler for at undgå snyd, mener Danske BOLIGadvokater.

Det kan være farligt at leje en bolig, hvis man er uheldig at møde en boligsvindler. Flere boligsøgende oplever at blive snydt, fordi personer udgiver sig for at være udlejer af en bolig, som vedkommende slet ikke ejer eller har rådighed over. I værste fald risikerer man at stå både uden bolig og penge. Derudover er der mange boligsøgende, der snyder sig selv og accepterer en for høj husleje, urimelige lejevilkår eller som ikke får tilbagebetalt deres depositum. Det sker især ved studiestart, hvor der er flere boligsøgende end der er ledige boliger, og hvor konkurrencen om studieboliger i de store universitetsbyer er enorm.

 
Hold hovedet koldt og husk den sunde fornuft

’’Der er ofte ikke meget hjælp at hente, når først man er blevet snydt af en udlejer. Til gengæld kan man gøre meget selv for at sikre sig, inden det kommer så vidt’’, fortæller Alexander May-Worre, advokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater. Han uddyber:

”Man bør fx altid undersøge eller kræve dokumentation på, at udlejeren rent faktisk ejer boligen. Man skal se hele boligen og gennemgå lejekontrakten nøje, før man overfører depositum og forudbetalt leje til udlejeren’’.

Overførsel af depositum og penge til udenlandske banker og platforme er som udgangspunkt sjældent en god idé. Hvis udlejer kræver det, bør man kontakte sin bank og bede dem stå for overførslen. Det giver en større sikkerhed samt mulighed for at stoppe overførslen, hvis det viser sig at være svindel.


Undgå at udlejer render med depositummet

”Vi ser desværre ofte tilfælde, hvor udlejer ikke er villig til at betale depositummet tilbage ved fraflytning, fordi der angiveligt er behov for en større istandsættelse af lejligheden. Derfor er det meget vigtigt, at man gennemgår sit lejemål sammen med udlejer, når man flytter ind. Ved at lave en fejl- og mangelliste allerede ved indflytning, kan udlejer ikke kræve betaling for disse ved fraflytning, Ligesom man skal reklamere straks over mangler, man opdager efter indflytning’’, siger advokat Alexander May-Worre. Han anbefaler, at man billeddokumenterer lejemålets stand både ved indflytning og fraflytning, ligesom der bør laves både ind- og fraflytningssyn.

Når man fraflytter en bolig, skal lejemålet som udgangspunkt overleveres i samme stand, som man modtog det – med undtagelse af almindelige slid og ælde. Man må derfor forvente, at der er behov for en vis form for istandsættelse, når man fraflytter. Som regel er der tale om maling af vægge og lofter samt slibning eller lakering af gulve. Er der sket skader på lejemålet i lejeperioden, kan udlejer som udgangspunkt også kræve disse udbedret for lejers regning.

’’Det er normalt, at udlejere stiller krav om, at lejemålet skal istandsættes af udlejers håndværkere for lejers regning. Derfor bør man som lejer være særligt opmærksom på sådanne vilkår, inden lejemålet indgås. Mange lejere forventer selv at kunne udføre istandsættelsen ved fraflytning og dermed få hele depositummet retur. Sådan går det ikke altid, og det afføder desværre mange konflikter ved huslejenævnene og Boligretten’’, afslutter Alexander May-Worre, advokat og bestyrelsesmedlem af Danske BOLIGadvokater.Faktaboks:

Danske elever og Studerendes Kollegieråd foretog i 2016 en rundspørge blandt lige knap 4.000 studerende, der viste, at hver tiende havde følt sig snydt på boligmarkedet.

Der var tale om alt lige fra manglende vedligehold af lejemålet til manglende tilbagebetaling af depositum, afkrævning af ’penge under bordet’ og direkte svindel med udlejning af ikkeeksisterende boliger. 

Værst står det til i de store studiebyer, hvor størstedelen af politianmeldelserne kommer i sommerperioden omkring studiestart.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Danske BOLIGadvokater

Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater
Vesterbrogade 32
1620 København V

7020 9790https://www.danskeboligadvokater.dk/

Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.

Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.

Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet. 

Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater

Intetanende boligkøbere stod tilbage med tomme lommer og byggegrunde efter byggekonkurs21.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

DR’s ’’Kontant’’ præsenterer seneste eksempel på et konkursramt byggefirma, der har efterladt intetanende forbrugere uden hverken drømmebolig eller deres penge. Det nuværende marked har fået mange bygge- og typehusfirmaet i knæ og skaber et risikofyldt farvand for forbrugere, som risikerer at komme i klemme. Grundig forberedelse i samarbejde med en advokat er nøglen til større sikkerhed, udtaler Danske BOLIGadvokater.

Lokalplaner og servitutter kan spænde ben for boligdrømmen – selv flere år efter boligkøbet31.1.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Lokalplaner og servitutter kan være en klods om benet, når drømmeboligen skal realiseres. Mange boligkøbere ikke er tilstrækkeligt godt oplyst om gældende servitutter og lokalplaner, der kan være begrænsende for både ejendommens anvendelse, udseende og købers råderet. Søg uvildig juridisk rådgivning, inden købsaftalen underskrives, lyder rådet fra Danske BOLIGadvokater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum