Ærtedrik og ærtefars på vej: Jagten på de perfekte danske ærtesorter er gået ind
På forsøgsmarker nær Odder kommer lange rækker af ærter snart til at stå. Det er her, jagten på de perfekte danske ærtesorter begynder. En jagt på protein, der både kan blive til velsmagende plantekost, men også nedbringe afhængigheden af udenlandske sojabønner og bælgplanter.
Projektet realiseres med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.
- Vi vil skabe et bæredygtigt, dansk alternativ til at importere udenlandske bønner og proteiner, fordi vi ser et stort potentiale i markedet og samtidig har dygtige landmænd, der gerne vil være en del af udviklingen inden for plantekost, siger projektleder Mette Damborg Hansen fra landbrugets videns- og innovationshus SEGES.
Plantedrik og plantefars breder sig på supermarkedernes hylder, og globalt vokser markedet for alternativer til kød- og mejeriprodukter. I Danmark har markerne med ærter også vokseværk, og når ærter skal blive til ærtedrik og ærtefars, sætter det helt nye krav til afgrøderne.
Ærter nedbringer udledning af drivhusgasser
Ærterne skal blandt andet forbi et særligt belgisk laboratorium for at blive analyseret for næringsstoffer, aminosyrer og protein-indhold, men rejsen begynder på forsøgsmarker hos virksomheden Nordic Seed, der ser et stort potentiale i den grønne bælgfrugt.
- Det er langt fra ukompliceret at fremavle en ny dansk proteinkilde til plantekost, men det åbner nye muligheder både for landmænd, plantekost-producenter og forbrugere. Det kan være begyndelsen på en ny stor æra for ærterne, siger Kim Bonde Pedersen, adm. direktør i Nordic Seed.
Set fra et klimaperspektiv er den helt store fordel ved ærter, at de ikke har brug for at få tilført kvælstof, fordi planterne ved hjælp af kvælstoffikserende knoldbakterier suger det direkte fra luften. Det betyder i praksis, at udledningen af drivhusgasser falder med, hvad der svarer til 900 kg CO2 per hektar for hver mark med vårbyg eller vinterhvede, der bliver erstattet med ærter.
FAKTA om projektet KlimÆPro
- Projektdeltagerne er SEGES, Nordic Seed, AU Food, Cosucra, Dragsbæk A/S og Food Cluster Thy. SEGES er projektleder.
- Projektet har fået 12,7 millioner kroner i offentligt tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Det samlede budget er på 18,3 millioner kroner.
- Nordic Seed A/S vil undersøge og udvikle potentialet i forskellige ærtesorter. AU Food vil dyrke udvalgte sorter i lille skala og i samarbejde med virksomheden Cosucra analysere ærtesorternes egenskaber og kvalitet før og efter forarbejdning.
- De bedst egnede sorter dyrker SEGES herefter i større skala ved at inddrage landmænd og finde ud af, hvor i landet og i hvilke jordtyper det er bedst at dyrke de udvalgte ærtesorter. Food Cluster Thy beregner merværdipotentiale ved en klimavenlig produktion og SEGES beregner livscyklusanalyse for hele værdikæden.
- Projektet løber frem til 31. oktober 2025.
Yderligere oplysninger
Du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 4189 2507 eller presse@lbst.dk
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum