Hjælp insekter, fugle og vildt med fem lette initiativer i marken

En stribe bar jord, hvor agerhøns kan støvbade eller en lille jordvold, hvor insekterne uforstyrret kan kravle rundt. Det er nogle af de initiativer, som landmænd kan overveje at kaste sig ud i, hvis de vil gøre lidt ekstra for biodiversiteten i planlægningen af næste års markarbejde.
- Vi ser, at flere og flere landmænd er optaget af at tage ekstra hensyn til den natur, de både lever og arbejder i. Den udvikling vil vi gerne være med til at skubbe til ved at give konkrete tips til, hvad landmanden kan gøre, samtidig med at han eller hun driver sit landbrug, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.
Alle kampagnens initiativer, der foregår på selve marken, er støtteberettigede. Og det er vigtigt for landmanden, understreger Peter Byrial:
- Det er naturligt, at landmanden skal forene hensynet til sin bedrift og sit erhverv med behovet for at hjælpe dyr og planter. Derfor er vores udgangspunkt at gøre landmændene opmærksomme på, at der faktisk er masser af initiativer, han kan tage for naturen, uden at gå på kompromis med sund drift, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Herunder kan du læse fem initiativer, der gør en forskel for insekter, fugle og vildt. Nogle af de grønne idéer kræver lidt arbejde, mens andre kan udføres relativt let. Landbrugsstyrelsen har samlet endnu flere tips på hjemmesiden www.markliv.dk.
- Lav en insektvold: En insektvold er en flerårig græsklædt og blomsterrig lav jordvold, som du nemt skaber ved at sammenpløje jorden fra to sider. Volden må maksimalt være 10 meter bred og ikke mere end en meter høj, hvis du gerne vil fjerne den igen.
- Opret grønne spredningsveje: Det gavner både små og store vilde dyr at kunne bevæge sig sikkert gennem landskabet
- Placer halmballer i udkanten af marken: Det skaber bosteder til bier og andre insekter
- Lav en barjordsstribe: En barjordsstribe er områder i din mark, hvor du ikke sår. Striben må højst være tre meter bred. Agerhøns kan bruge striben som tørrested, hvor de støvbader for at holde deres fjerdragt ved lige.
- Læg marksten omkring gamle træer på marken: Lade ældre træer blive stående og læg marksten omkring. Det beskytter den gamle rod og laver gemmesteder for insekter.
Yderligere oplysninger
Du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 4189 2507 eller presse@lbst.dk
Billeder
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum