Forurenede grunde kan koste dyrt

En opgørelse fra Videnscentret Bolius viser, at der er 30.000 forurenede eller potentielt forurenede lokaliteter i Danmark. Hvis man er på udkig efter en bolig, er det ikke de oplyste forurenede grunde, man skal være mest opmærksom på. Værre er det med de grunde, der ikke er registreret som værende forurenet, men ej heller undersøgt for eventuel forurening.
Gamle olietanke er den største synder
Den store synder til jordforurening er som regel gamle nedgravede olietanke. Afviklede olietanke skal tømmes og afblændes korrekt. Senest når grunden sælges til en ny ejer. Sælger og ejendomsmægler har pligt til at oplyse køber om kendt forurening på grunden. Hos Danske BOLIGadvokater oplever man dog, at tingene ikke altid foregår efter bogen. Som køber skal man derfor være særligt opmærksom på, om der er en nedgravet tank på grunden, inden man underskriver købsaftalen.
”Sælger vil ofte forsøge at fraskrive sig ansvar ved en klausul i købsaftalen. Som køber har man dog mulighed for at kræve en jordbundsanalyse omkring olietanken. Desværre ser vi ofte – og især i perioder som nu, hvor det er ’sælgers marked’ - at sælgere siger nej til forbehold, som kan skabe problemer for dem selv. En positiv analyse vil jo medføre krav om oprensning og/eller nedslag i prisen – og en pligt til at oplyse fremtidige købere”, udtaler advokat Jacob Christensen, der også er bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.
Som køber kan man dække sig bedre ind ved at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, der også dækker forurening. Sælger kan ligeledes tegne en sælgeransvarsforsikring, der dækker forurening. Men selv med forsikringerne på plads, kan man som køber ikke nødvendigvis regne med, at det er problemløst at få oprenset sin nyindkøbte grund.
”Der er en selvrisiko i de fleste af den type forsikringer. Men det er rigtig vigtigt at vide, at der skal foreligge et krav om oprensning fra ens region, før forsikringen vil betale,” siger Jacob Christensen, advokat og bestyrelsesmedlem i Danske BOLIGadvokater.
Boligejerne må trækkes med årelang ventetid
Der er mulighed for offentlig betalt oprensning af forurenede grunde gennem regionen. Det er dog udelukkende regionen, der udvælger hvilke grunde, der har højst prioritet og der kan være op til 15 års ventetid. Hvis ikke regionen eller forsikringsselskabet vil betale, står køber selv tilbage med regningen. Hvis forsikringsselskabet nægter at betale, kan man prøve sagen i Forsikringsankenævnet.
’’Det er forholdsvis få forureningssager, der havner her og læser man dem igennem, så handler de meget om diverse juridiske spidsfindigheder, som køber ikke har været opmærksom på’’, fortæller advokat Jacob Christensen. Han slår fast:
’’Forsikringsbetingelser er målrettet forbrugere, så de skal være enkle og til at forstå. Det er ikke i orden, at man som køber helt uforvarende sidder tilbage med en kæmperegning til oprensning, fordi forsikringsbetingelserne og de juridiske dokumenter ved handlen var umulige at gennemskue. Det er bl.a. derfor, at vi i Danske BOLIGadvokater hjælper købere med at nærlæse købsaftalen og de over 200 sider, som følger med en standard bolighandel”. Hos Danske BOLIGadvokater opfordrer man forsikringsselskaberne til at tilbyde en forureningsforsikring ved grundsalg.
Faktaboks:
Der findes to mulige registreringer af forurenede grunde – vidensniveau 1 og vidensniveau 2.
V1 er regionens registrering af, at området engang har været brugt til forurenende virksomhed. Her er der som udgangspunkt ikke foretaget konkret jordbundsundersøgelser.
V2 er registreringer, hvor man har foretaget konkrete undersøgelser, der viser, at grunden er forurenet til skade for miljø og mennesker. En V2’er er ikke nødvendigvis lig med, at grunden og en eventuel bolig er farlig. V2 spænder fra lettere forurening, hvor der ikke er krav om oprensning, og til farlig forurening, der kan udgøre en sundhedsrisiko og som skal oprenses og afskaffes korrekt.
Nøgleord
Kontakter
Jacob Jansson ChristensenAdvokat og bestyrelsesmedlem hos Danske BOLIGadvokater
Tlf:33 38 70 79jc@sanktpetri-advokater.dkBilleder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum