DI Østjylland

Blandede bolcher i Østjylland

Del
Skal man søge den mest erhvervsvenlige kommune omkring Aarhus, skal man kigge godt efter i bolcheposen og holde sig mod syd og vest.

Igen er det Favrskov og Skanderborg, der er duksene i Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner. Men det nye er, at de samtidig begge gør det rigtig godt på den grønne udvikling. Det er vi glade for, for vi tror, der både er forretning og sund fornuft i klimaet, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Aarhus fastholder sin placering lidt under midten, mens Syddjurs tager et dyk i årets måling.

Favrskov har stadig erhvervsvilkår i top

Favrskov har gennem alle 11 år, hvor Dansk Industri har lavet undersøgelsen Lokal Erhvervsvenlighed, placeret sig i den bedste fjerdedel af de 93 deltagende kommuner. I år som nummer 16.

En stabil placering blandt de bedste vidner om et stærkt fundament, og en oprigtig interesse for at give erhvervslivet gode betingelser. Én ting er at placere sig flot et enkelt år. Men når konkurrencen stiger er det imponerende at fastholde sin position, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Det er først og fremmest den grønne udvikling, der i år bidrager til Favrskovs gode placering. Ikke mindst kommunens evne til at få affald genanvendt er flot. Det er således mere end 75% af det affald, der bliver afleveret, som bliver genanvendt. Men virksomhederne anerkender også i rundspørgen kommunens grønne initiativer, som bidrager til bæredygtig omstilling i virksomhederne.

Den kommunale sagsbehandling er også i top. Her bliver det til en 13. plads. Samtidig er der rigtig mange virksomheder, som vil anbefale andre virksomheder at placere sig i Favrskov.

Skanderborg rykker frem på rangliste over erhvervsvenlighed

Skanderborg Kommune er tilbage blandt de 20 mest erhvervsvenlige kommuner i landet efter sidste år for første gang at have været placeret lavere, i Dansk Industris store årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i danske kommuner.

Det er virkelig godt kæmpet af Skanderborg. Jeg vil fremhæve de mange indsatser på kommunikationsområdet, som såvel politikere som embedsmænd har udført. Heriblandt dialogmøder med erhvervslivet og fokusgrupper, der har analyseret på sidste års måling, hvor Skanderborg oplevede tilbagegang, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland

Såvel politikernes som embedsværkets dialog med erhvervslivet bliver da også i rundspørgen til virksomhederne vurderet væsentligt bedre i år, hvor der er fremgang på alle parametre.

Også sagsbehandlingen i kommunen er blevet kraftigt forbedret, men det er fortsat et område, som virksomhederne ønsker, at kommunen fremadrettet skal give meget stor opmærksomhed.

Aarhus i gang med langt sejt træk

Aarhus fastholder sin placering gennem de seneste tre år på en 69.-plads, blandt alle landets kommuner i Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenligheden i Danmarks kommuner.

Aarhus Kommune er dog stadig den næstbedste af de fire store magistratskommuner. Overgået af Aalborg, nummer 54, men foran både Odense, nummer 74, og København, der slutter helt nede som nummer 86.

Rundspørgen til de lokale virksomheder fortæller, at det fortsat er det aarhusianske erhvervslivs hedeste drøm, at kommunen prioriterer arbejdet med infrastruktur og transport.

Der er god grund til i fællesskab at glæde os over, at det nu endelig ser ud til, at såvel Marselisforbindelsen som E45 udvidelsen syd for Skanderborg og rundt om Aarhus kan blive til noget sammen med en række kommunale vejprojekter. Vi anerkender fuldt ud kommunens – og mange andre gode kræfters - store indsats med det arbejde. Men signalet fra erhvervslivet er, at kommunens gode arbejde med trafik, transport og infrastruktur skal fortsætte, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland

Undersøgelsen viser, at hvor den kollektive trafik et par år efter Letbane-start er forbedret, så påkalder det kommunale vejnet sig endnu ikke meget ros fra erhvervslivet. Så det virker som en god og relevant ide at gå videre med kommunens infrastrukturplaner.

Aarhus kan glæde sig over at kunne tilbyde gode digitale rammer for erhvervslivet. Der er god bredbåndsdækning, og kommunen gør selv meget for at fremme brug af data og digitalisering.

Vi kan i vores daglige kontakt med Aarhus Kommune se, at de har gang i mange gode tiltag til gavn for erhvervslivet, men det er et langt sejt træk at komme i mål, siger Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Syddjurs Kommune rutsjer ned af rangliste for erhvervsvenlighed

Syddjurs Kommune falder tilbage på Dansk Industris årlige rangliste over erhvervsvenligheden, i danske kommuner. Efter i et par år midt i feltet havner Syddjurs i år som nummer 80 af de 92 kommuner, der er blevet målt.

Syddjurs har sin bedste placering i kategorien ”Uddannelse”, hvor de er helt oppe på en 19.-plads. Det er især kommunens arbejde for at understøtte samarbejdet mellem erhvervsliv og folkeskole, som bliver belønnet. Men det er også særligt positivt i Syddjurs, at over 80% af arbejdsstyrken står med en uddannelse efter folkeskolen.

Det er beklageligt, at Syddjurs rutsjer ned ad ranglisten i år. Men kommunen skal stadig have ros for at investere i uddannelse af fremtidens arbejdskraft, siger formand for DI Østjylland Anders Strange, formand for DI Østjylland

Syddjurs er gået tilbage i dialogen med erhvervslivet, og udfordret i behandlingen af især byggesager, samt sygedagpengesager, mens sagsbehandling af miljøsager er blevet forbedret.

Se undersøgelsen her

Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
  • 7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger – kontakt chefkonsulent Michael Jul-Nørup Pedersen, mail mjnp@di.dk, tlf.: 2924 7009 eller chefkonsulent Lars Bøgeskov, mail: larb@di.dk, tlf.: 2236 3138

Billeder

Information om DI Østjylland

DI Østjylland
DI Østjylland



For yderligere information om DI Østjylland:

Chefkonsulent Michael Jul-Nørup Pedersen
Mail: mjnp@di.dk
Tlf. 3377 4588
Mobil: 2924 7009

Sekretær Nadia Bartoft Lind
Mail: nabl@di.dk
Tlf. 3377 3309

Følg pressemeddelelser fra DI Østjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Østjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye