Du kan trygt købe kylling med grønne hjerter

Når du lægger en kylling med grønne hjerter i indkøbskurven, kan du være helt tryg ved, at kyllingen har haft gode vilkår. De grønne hjerter er en del af logoet for det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke Bedre Dyrevelfærd, og Fødevarestyrelsen gennemførte i foråret 2021 en kontrolkampagne hos 36 slagtekyllingebesætninger, der er tilmeldt ordningen, og fire fjerkræslagterier, der også er en del af ordningen. Alle steder er der styr på de ekstra krav til dyrenes velfærd.
- Forbrugerne kan stole på Dyrevelfærdsmærket. Du får det, du betaler for, og her er der markant mere fokus på velfærd for kyllingerne. Der er blandt andet mere plads at boltre sig på, og fokus på, at kyllingernes fødder og sundhed er i orden. Det er vigtigt, at forbrugerne kan have tillid til Dyrevelfærdsmærket, siger Christian Strøyer, enhedschef i Dyrevelfærd og Veterinærmedicin i Fødevarestyrelsen.
Grovfoder og langsommere voksende racer
Kyllingeproducenterne skal leve op til en række krav for at være en del af ordningen og få lov til at bruge logoet med et, to eller tre grønne dyrevelfærdshjerter på deres produkter. Udover mere plads til kyllingerne og sunde fødder uden sår, er kravene blandt andet, at kyllinger skal være fra langsommere voksende racer, og producenter med to eller tre hjerter skal give fjerkræene adgang til grovfoder. I forbindelse med Fødevarestyrelsens i alt 11 kontrolbesøg på fire fjerkræslagterier blev det blandt andet undersøgt, om transporttiden til slagteriet holder sig under seks timer, og om kyllinger, der skal mærkes med Dyrevelfærdsmærket, blev holdt adskilt fra andre produkter gennem hele processen på slagteriet.
- Vi havde et rigtig godt samarbejde med slagterierne og producenterne i forbindelse med vores besøg. De har også en stor interesse i, at tingene er i orden, og at forbrugerne kan regne med, at de leverer kyllinger, der har haft nogle gode forhold, siger Christian Strøyer.
Uanmeldte besøg
Alle kontrolbesøg hos producenter og slagterier blev foretaget som uanmeldte, fysiske besøg. Der blev ikke uddelt sanktioner, men hos tre af producenterne var der bagatelagtige forhold, de skulle rette op på, og her modtog producenterne vejledning fra Fødevarestyrelsen.
Om kontrol med Dyrevelfærdsmærket for slagtekyllinger
- Kontrolkampagnen blev gennemført 1. marts-31. maj 2021.
- Formålet med kampagnen var at se, om de bestemmelser, der er i ordningen Bedre Dyrevelfærd, det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke, bliver overholdt, så forbrugerne ikke bliver vildledt, når de køber kylling med mærket.
- Tilsyn hos 36 af de 52 slagtekyllingebesætninger, der var tilmeldt Dyrevelfærdsmærket på kontroltidspunktet. I dag er 72 besætninger tilmeldt mærket.
- Tilsyn på de fire danske fjerkræslagterier, der slagter under Dyrevelfærdsmærket. I alt fik slagterierne 11 kontrolbesøg.
- Der er en række særlige krav til dyrenes velfærd for producenter med både et, to og tre Dyrevelfærdshjerter. Kravene er skrappere, hvis producenten har to eller tre grønne hjerter.
- Forbrugerne kan kigge efter Dyrevelfærdsmærkets logo med et, to eller tre grønne hjerter på kylling, okse- og svinekød i supermarkederne og bruge det som en rettesnor for, at kødprodukterne er produceret med bedre dyrevelfærd end dyrevelfærdslovgivningens mindstekrav.
- Læs rapporten om kontrolkampagnen HER
- Læs mere om mærket Bedre Dyrevelfærd HER
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum