Stigende fragt- og råvarepriser presser den danske modebranche
Copenhagen Fashion Week er netop skudt i gang, men de danske modevirksomheder starter ugen med en hovedpine, der efterhånden har varet længe og ikke ser ud til at forsvinde lige foreløbigt. Efter at have omstillet sig til en verden, der fortsat er markant præget af Covid-19, kæmper modebranchen nu med at finde ledige containere, så de kan få deres varer hjem fra produktionslandene.
Er man blandt de heldige, der får plads på et containerskib, er prisen tre-, fem og syvdoblet på et år, og samtidig stiger prisen på de råvarer, for eksempel økologisk og konventionel bomuld og polyester, modevirksomhederne er afhængige af for at kunne producere og levere til butikker og webshops i Danmark og resten af verden. Læg dertil, at Covid-19 forårsager stadige nedlukninger i vigtige produktionslande, Indien for eksempel, hvilket sætter produktionen i stå i disse lande.
Indtil nu har virksomhederne påtaget sig omkostningerne
I en dugfrisk medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen for de danske mode-, tekstil- og livsstilvirksomheder Dansk Mode & Textil (DM&T), peger medlemmerne da også på de eksploderende fragtrater og stigende råvarepriser som den altoverskyggende største udfordring netop nu. Faktisk svarer 7 ud af 10, at fragtpriser og -kapacitet er den største udfordring netop nu.
”Modebranchen er global, særligt når det kommer til produktion og salg, og derfor får det øjeblikkelige konsekvenser for branchens virksomheder, når fragt- og råvarepriserne stiger så voldsomt. De har netop kæmpet sig igennem en periode, hvor Covid-19 har gjort det langt sværere at drive deres virksomheder, og nu risikerer de at se hele deres fortjeneste blive ædt op af logistik- og materialeomkostninger. Det er en uholdbar situation, som kan få konsekvenser for alle led i kæden, også forbrugerne,” siger international chef i DM&T, Michael Hillmose, som dagligt er i dialog med medlemmerne om de aktuelle udfordringer.
75 % af alle tekstilvarer stammer fra asiatiske lande, og Michael Hillmose forklarer, at flere virksomheder har forsøgt at flytte deres produktion til lande tættere på Danmark for at minimere påvirkningen fra de stigende fragtrater. Her møder de danske virksomheder dog den udfordring, at der ikke er kapacitet på fabrikker og systuer til at kunne acceptere ordrerne.
De stigende råvare- og fragtpriser rammer branchen globalt, og flere store internationale aktører har allerede taget konsekvensen og hævet prisen på deres produkter.
”Fragt- og råvarepriserne er jo steget markant i løbet af det seneste år, og indtil videre har virksomhederne selv påtaget sig omkostningerne. Det kan man selvsagt ikke blive ved med, så hvis ikke fragtpriserne normaliseres, må forbrugerne forvente, at priserne på tøj vil stige i sidste ende,” siger Michael Hillmose.
Prisen på tøj har været stort set uændret i en meget lang periode. De jeans, du i dag betaler 499 kroner for, kostede det samme i 1991, og faktisk er forbrugerpriserne på tøj faldet gennem de seneste ti år, mens forbrugsvarer generelt er blevet dyrere, viser tal fra Danmarks Statistik.
DM&T oplyser, at det ikke kun er modevirksomheder, der bliver påvirket af prisstigninger på fragt og råvarer. Det rammer blandt andet også de danske tekstil-, interiør og møbelvirksomheder.
Fakta
- Omsætningen i den danske modebranche faldt i 2020 5 procent til 44 mia. kr.
- Eksporten udgør 68 procent af den samlede brancheomsætning, hvilket svarer til 30 mia. kr.
- I starten af 2021 er eksporten vendt tilbage til samme niveau som før Covid-19. De danske virksomheder eksporterede i januar-maj i år for 13 mia. kr., hvilket faktisk er 4 procent højere end samme periode i 2019.
- En ny spørgeundersøgelse blandt DM&T’s medlemmer viser, at 70 % forventer en lille eller betydelig fremgang i virksomhedens omsætning i 2021 sammenlignet med sidste år.
- Den halvårlige Copenhagen Fashion Week startede tirsdag og fylder København med modeshows og messeaktivitet indtil fredag. Modeugen vender efter to coronaprægede sæsoner tilbage til at være en fysisk begivenhed med enkelte digitale indslag
Nøgleord
Kontakter
Michael HillmoseInternational chef
Ansvarlig for Dansk Mode & Textils analyser. Michael er ligeledes ekspert i internationale forhold i mode- og tekstilbranchen, herunder eksport.
Simon HansenPresse- og kommunikationschef
Tlf:40227222sh@dmogt.dkBilleder
Information om Dansk Mode & Textil
Dansk Mode & Textil er brancheorganisationen for de danske mode-, tekstil- og livsstilsvirksomheder. Vores eksperter rådgiver dagligt mere end 800 medlemsvirksomheder, og som branchens naturlige omdrejningspunkt varetager vi branchens interesser i relevante nationale og internationale forhold.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Mode & Textil
Danmark har brug for en national handlingsplan for tekstiler7.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis den danske mode- og tekstilbranche skal være blandt de førende i den cirkulære omstilling og fastholde sit betragtelige samfundsbidrag, er der behov for et styrket politisk fokus og en tydelig, ambitiøs vision for tekstilområdet. Derfor lancerer brancheorganisationen Dansk Mode & Textil i dag sit politiske udspil til en national handlingsplan for tekstiler. Et udspil der indeholder en række initiativer, der involverer bl.a. forbrugerne, branchens virksomheder, forsknings- og uddannelsessektoren samt flere offentlige instanser.
Tilbageholdende forbrugere trækker dansk modesalg ned5.8.2024 08:29:13 CEST | Pressemeddelelse
Den danske modebranches salg faldt i 2023 seks procent, og tendensen er fortsat i starten af 2024, hvor omsætningen i årets første tre måneder faldt 10 procent. Det er særligt tilbageholdende forbrugere i både ind- og udland, der er årsag til tilbagegangen, lyder det fra brancheforeningen DM&T, som op til åbningen af Copenhagen Fashion Week har analyseret branchens økonomiske tilstand.
DM&T inviterer til EU-debat med tekstiler i fokus10.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske mode- og tekstilbranches står overfor massiv regulering fra EU, og dermed får det kommende Europa-Parlamentsvalg også stor betydning for branchen. Derfor inviterer brancheorganisationen DM&T fem kandidater og alle interesserede til EU-debat med fokus på tekstiler. Der sker mandag den 13. maj hos tekstilvirksomheden DILLING i Sunds.
Sportsbranchen bliver en del af brancheorganisationen DM&T8.5.2024 13:40:40 CEST | Pressemeddelelse
Efter mere end tre år strategisk samarbejde bliver brancheforeningen Sportsbranchen.dk nu indlemmet i DM&T, som i forvejen repræsenterer de danske mode-, tekstil- og livsstilsvirksomheder. Det sker for skabe én stærk platform, som kan varetage branchens interesser og hjælpe medlemmerne i en stadigt mere kompleks hverdag.
DM&T styrker den politiske indsats med ny chefkonsulent26.10.2023 12:44:53 CEST | Pressemeddelelse
Brancheorganistionationen Dansk Mode & Textil (DM&T) styrker det politiske arbejde med tiltrædelsen af Cecilie Friis, som per 1. oktober er ansat som chefkonsulent på Public Affairs-området. Hun kommer fra en stilling hos konsulenthuset Rud Pedersen og har bl.a. også erfaring fra Christiansborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum