Gasinstallationer skal udføres og kontrolleres af fagfolk
Det kan være livsfarligt, hvis en gasinstallation ikke er lavet korrekt, så der siver gas eller kulilte ud i et rum med sovende personer. Derfor kræves der autorisation af dem, der skal lave gasinstallationer, og hvis fx en campingvogn, cateringvogn eller skurvogn lejes ud, skal udlejeren sørge for, at gasinstallationen får et årligt eftersyn af en autoriseret vvs-installatør. Hvis du vil sælge en ny eller brugt campingvogn, er der også krav om, at du får gasinstallationen efterset af en autoriseret installatør og har dokumentation for, at installationen er i orden.
Risiko for forgiftning i lukkede rum
Risikoen ved gasapparater, der bruges i lukkede og uventilerede rum er, at der kan sive gas ud, fordi installationen ikke er tæt. Men derudover kan der også være risiko for forgiftning med kulilte, hvis fx et gaskøleskab ikke som krævet har aftræk til det fri eller aftrækket er defekt. Risikoen bliver endnu større, hvis det gasforbrugende apparat ikke bliver vedligeholdt, så forbrændingen af gassen er dårlig.
- Forgiftning med gas eller kulilte er generelt en risiko, hvis en gasinstallation ikke er korrekt udført eller vedligeholdt. Men man er i endnu større fare i små rum som campingvogne, skurvogne, cateringvogne eller havehuse, hvor koncentrationen af gas eller kulilte hurtigt bliver meget høj, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Alle indendørs gasinstallationer kræver en autoriseret vvs-installatør, både når installationerne etableres og når de skal have et eftersyn. For eksempel er der krav om et eftersyn mindst hvert andet år for campingvogne, der ikke lejes ud. Det samme krav gælder bl.a. gasfyr. Der er ikke specifikke krav for gaskomfurer, gaspejse og andet gasudstyr til privat brug, men det anbefales, at gasapparaterne kontrolleres ud fra apparatets installations- og brugervejledning
Udendørs gasapparater skal også være i orden
Gasgrill, terrassevarmere og andre gasapparater, der anvendes udendørs, giver ikke samme risiko for forgiftning som gasapparater, der bruges i lukkede rum. Man må selv samle nyindkøbte transportable gasapparater, hvis man følger fabrikantens anvisninger, og man må også udskifte gasslange og regulator på en gasgril, terrassevarmer, ukrudtsbrænder til privat brug og lignende.
Hvis man har et udendørs gasapparat, der ikke er simpelt og flytbart og det skal tilsluttes en fast gasinstallation, fx fra husets naturgasledning, kræver det imidlertid en autoriseret vvs-installatør.
Generelt skal man også sørge for, at udstyret er monteret korrekt. Gas, der siver ud, udgør en risiko for brand eller eksplosion.
- Udstyr med gastilslutning er blevet meget populært, men det skal håndteres og vedligeholdes korrekt, hvis man vil undgå ulykker. Derfor er der også regler for, at noget arbejde kræver fagfolk med autorisation. Og hvis disse regler ikke bliver overholdt, kan det føre til politianmeldelse og bøder, siger Søren Assenholt Muff.
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer salg af alkohol, tobak og nikotin på sidste skoledag12.5.2025 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse
Størstedelen af de danske folkeskoler har sidste skoledag fredag den 16. maj, og dermed er der tradition for fest på torve og i parker. Men aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og nikotin gælder også på en festdag, og landet over vil tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen sammen med unge kontrolkøbere holde øje med, at butikkerne overholder aldersgrænserne.
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum