Mere vildskabelse på programmet i Odense

Der var i gang i snakken, da OKNygaard på Fyn afholdt temadag om biodiversitet og drift af biodiverse arealer sammen med konsulentvirksomheden VILDSKAB. I dagens anledning var både kunder og medarbejdere inviteret til at lære mere om vildskabelse.
’’Konventionel grøn drift handler i høj grad om at tøjle naturen. Med biodiversitetsvenlig drift giver vi naturen mere af kontrollen tilbage og vi drifter på en måde, som tager udgangspunkt i den vilde natur og årstiderne. Der gives plads til, at der kan skabes naturlige mikromiljøer og så drifter vi den del, som naturen ikke selv kan varetage’’, fortæller Terkel Frank Bruun, der er afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn. Det er fx nødvendigt at fjerne græsafklip for at sikre den næringsfattige jord, som er grundlaget for større mangfoldighed blandt planter og insekter.
Hos OKNygaard er biodiversitet og vildskabelse i høj grad på dagsordenen. Med konventionel grøn drift som en stor del af kerneforretningen er biodiversitetsvenlig drift en naturlig tilføjelse. ’’For os er biodiversitet ikke ensbetydende med, at grøn drift og vedligeholdelse er afskaffet. Opgaven er bare en anden end før’’, fortæller Terkel Frank Bruun. ’’Vi har med naturlige, vilde arealer at gøre, så det kræver i højere grad, at vi løbende vurderer og justerer plejen samt skaber nogle nye kvalitetsbeskrivelser for at opnå det resultat, som vores kunde ønsker’’, uddyber han og tilføjer smilende, at det er berigende at kunne udnytte andre sider af den gartnertekniske faglighed, som medarbejderne besidder.
100.000 m2 græs får lov til at blomstre på Nordfyn
En af deltagerne på OKNygaards temadag var Nordfyns Kommune. I Nordfyns Kommune får græsset nemlig lov til at gro i biodiversitetens navn. ’’Vi har udvalgt cirka ti hektar grønne områder, som vi lader stå uslået. Det er fx på nedlagte boldbaner, men også brugsplæner’’, siger Inge Haakonsdatter, der er leder af Vej og Park i Nordfyns Kommune. Hun fortæller, at kommunen tidligere slog græsset cirka hver anden uge.
’’Vi valgte i år at gå over til en mere biodiversitetsvenlig drift af hensyn til naturen. I samarbejde med vores naturafdeling gik vi derfor i dialog med OKNygaard og fik hurtigt overblik over hvilke af vores arealer, hvor vi med fordel kunne lade være med at slå græsset og hvordan vi rent praktisk skulle omstille vores drift’’, fortæller Inge Haakonsdatter. I kommunen klippes vejrabatterne i foråret grundet trafiksikkerhed, men grøftekanterne får lov til at stå helt vilde.
Biodiversitet er ikke ensbetydende med farverige blomsterenge
For mange forbindes biodiversitet med farverige blomsterenge, men det er langt fra alle arealer, der er velegnet. I stedet kan et mangfoldigt dyre- og planteliv fint skabes i en almindelig græsplæne, hvis de rette forudsætninger er til stede. Hvis græsset får lov til at blive fx 7 cm højt, så dukker der ofte urte- og græsarter op helt af sig selv, fx kællingetand, martsviol, krybende potentil eller vejbred. ’’Der ligger en opgave foran os i forhold til at få synliggjort, at en – for nogen – ukurant og vild græsplæne er lige så godt og biodiverst, som en frodig og farverig blomstereng’’, siger afdelingsleder Terkel Frank Bruun.
Vilde græsarealer slås forår og efterår, så græsset ikke bliver for højt, men det afgørende punkt er at få fjernet næringsstofferne fra afklippet. En opgave, som adskiller sig fra konventionel grøn drift.
’’Der kan godt være en tidsmæssig og økonomisk besparelse af hente på større arealer, når man kun skal slå græsset to gange om året – også selvom det skal opsamles og køres væk. Men det er jo især den natur- og klimamæssige gevinst, som betyder noget og som får virksomheder og kommuner til at omstille deres drift. Mere vild natur skaber både levesteder for nye arter og sikrer levesteder for de dyr og planter, som er i fare for at forsvinde - fx en række sommerfuglearter. Og så er gamle træer jo et fantastisk sted for små dyr, men de binder også store mængder CO2 til gavn for klimaet’’, afslutter Terkel Frank Bruun, afdelingsleder hos OKNygaard på Fyn.
Han understreger, at det handler om at eksperimentere med at skabe koblinger mellem de initiativer, OKNygaard kan udføre sammen med deres samarbejdspartnere og kunder, og de initiativer, som naturen selv kan varetage.
Et eksempel er etableringen af kæmpeinsekthoteller i Roerskovsparken. Projektet er ført ud i livet som del af et elevprojekt, der blev udført af elever fra OKNygaard på Fyn.
Nøgleord
Kontakter
Terkel Frank BruunAfdelingslederOKNygaard, Odense
Tlf:29 65 09 99tb@oknygaard.dkBilleder
Information om OKNygaard A/S
OKNygaard – hele Danmarks anlægsgartner og klimaentreprenør
Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende.
Vi har hovedkontor i Aarhus og 10 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os.
OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.
Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland, Tyskland og Schweiz, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.
Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S
Første etape af nyt torv må nu betrædes1.7.2024 09:07:07 CEST | Pressemeddelelse
I sidste uge blev første etape af det nye torv i bydelen Støvring Ådale klar til aflevering. Gennem godt et halvt år har anlægsgartner OKNygaard arbejdet på den nye bymidte, hvor der er mulighed for både afslapning og aktivitet. Torvet kommer også til at fungere som klimasikring med store LAR-bede, der kan håndtere voldsomme regnhændelser.
Robotter og vilde enge27.5.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Anlægsgartner OKNygaard er ved at færdiggøre udearealerne omkring det nye robot-hovedkvarter ’Cobot Hub’ i Odense. Et projekt med fokus på vildenge, træer og stauder.
OKNygaards arbejde i Jelling ind på på opløbsstrækningen30.4.2024 09:14:08 CEST | Pressemeddelelse
Anlægsgartner OKNygaards arbejde på projektet med at færdiggøre anden etape af Jelling Monumenterne er stadig i fuld gang. Det næste cirka halve år skal belægningsarbejde og etablering af timiansteppen færdiggøres, og i den forbindelse afsluttes arbejdet med den 1,4 km lange palisade.
Med nye samarbejdsformer baner OKNygaard vejen for biodiversitet6.2.2024 08:36:23 CET | Pressemeddelelse
En tillidsbaseret samarbejdsform har banet vejen for faglig udvikling og mere biodiversitet i driften af VandCenter Syds LAR-bede. En samarbejdsform, OKNygaard gerne vil brede ud til andre projekter.
Fremtidens ledere udvikles i OKNygaard28.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ledelsesudvikling i anlægsbranchen handlede tidligere om at lede projekter, men i dag er der i lige så høj grad fokus på at lede mennesker. I hvert fald hos OKNygaard - en del af idverde, hvor de har trukket dele af opgaven hjem for at styrke alle ledelseslag i anlægsforretningen. Efter nytår kommer turen til driftsforretningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum