Nyt projekt ved Aarhus Universitet skal give landets SMV’er redskaber til at gentænke forretningen

Da COVID-19-pandemien indtraf i 2020, måtte små og mellemstore virksomheder pludseligt omstille deres forretninger til nye markedsvilkår, hvor ukendte adfærdsmønstre og nye teknologier gjorde sit indtog.
Siden er det blevet klart, at pandemien kommer til at have langvarige effekter på det globale samfund og SMV’ernes forretningsmiljøer. For virksomhederne drejer det sig derfor ikke om at komme tilbage til det, der var før COVID-19, men om at komme effektivt frem til en ny og forandret virkelighed.
Det er grundlaget for et nyt forskningsprojekt ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet, hvor man vil kortlægge SMV’ernes udfordringer og adfærd og på den baggrund udvikle innovationskompetencer til virksomhederne, så de får redskaber til at fastholde deres konkurrenceevne og vækstmuligheder.
Projektet, som hedder Gentænk NU, vil indsamle viden og erfaringer fra 150 virksomheder via en række virtuelle kompetenceforløb, hvor SMV’erne samtidig får tilbudt hjælp fra relevante eksperter til test af nye initiativer og forretningsgange.
Ifølge Industriens Fond, som støtter projektet med 6.4 mio. kr., er SMV’ernes evne til at tilpasse sig under og efter en krise afgørende for, at Danmark og dansk erhverv kommer godt igennem den igangværende pandemi.
”Virksomhederne skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Det kræver, at virksomhederne bliver bedre til at identificere, kvalificere og implementere nye idéer,” siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, som støtter initiativet som led i fondens særlige coronaindsats.
Optimér og gentænk på samme tid
Kerneformålet med Gentænk NU er at øge SMV’ernes konkurrenceevne og vækst. Hvis virksomhederne skal opnå dét, skal de både effektivisere og optimere deres eksisterende forretning, mens de gentænker deres forretningsmodel, vurderer professor Mette Neville ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder, som leder projektet.
”SMV’er kommer let til at fokusere på effektivisering, når en krise rammer, men verden er altid under forandring. Derfor er det vigtigt, at SMV'erne også arbejder med at fremtidssikre deres forretning, så de er forberedte på udfordringer som f.eks. COVID-19, den grønne omstilling og en eksponentiel udvikling af de digitale teknologier,” siger hun.
Den nye viden, som projektet kommer til at generere, vil efterfølgende blive stillet til rådighed for hele landets SMV’er. Ligeledes vil projektets forskningsresultater kunne anvendes i politiske og erhvervsfremmende indsatser, og den nye viden vil have potentiale til at fremme initiativer, der kan styrke den generelle konkurrenceevne i dansk erhvervsliv.
Fokus på virtuelle sprintforløb
De virtuelle virksomhedsforløb kommer til at have fokus på at identificere, kvalificere, prioritere, validere og eksekvere optimerings- og udviklingspotentialer, f.eks. gennem anvendelse af nye digitale teknologier, data, e-handel, automatisering eller grøn omstilling.
Samtidig vil der under projektet blive udviklet og anvendt helt nye virtuelle sprintforløb, tests og værktøjer, som skal sikre høj fleksibilitet, og som kan nedbringe den strategiske usikkerhed ved prioritering af forskellige nye initiativer i virksomheden.
"Netop nu er det afgørende, at SMV’erne kan arbejde hurtigt og fleksibelt og uden at skulle møde frem fysisk,” siger Jesper Broberg Bang, som er direktør i Gejst/Studio, der specialiserer sig i digital forretningsudvikling og er partner på projektet.
Der er stadig åbent for tilmelding til kompetenceforløbene, hvis man som virksomhed ønsker at blive en del af Gentænk NU.
____________________
Fakta om Gentænk NU
-
Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus BSS, Aarhus Universitet og det strategiske bureau Gejst/Studio.
-
3600 Sprint og EGN indgår som samarbejdspartnere på projektet, ligesom andre relevante samarbejdspartnere og eksperter løbende inddrages.
-
Industriens Fond har støttet projektet med 6,4 mio. kroner som led i fondens særlige coronaindsats. Projektet forventes at løbe frem til udgangen af 2022.
-
Læs mere om projektet her
Kontakter
Formidlingsansvarlig Ole Østrup, Industriens Fond: Tlf.: 23 80 06 60, Mail: oos@industriensfond.dk
Formidlingsansvarlig Tina Fugl, Center for Små og Mellemstore Virksomheder, Aarhus BSS, Aarhus Universitet: Tlf.: 61 56 56 35, Mail: fugl@mgmt.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum