Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Er det danske demokrati udfordret?
Det er overskriften på konferencen, som arrangeres af Folketinget og Magtudredningen 2.0 i fællesskab. Ifølge forskningsledelsen for Magtudredningen 2.0 er svaret på nogle områder ja.
”Danmarks første magtudredning konkluderede for eksempel i 2003, at Folketinget stod styrket over for regeringen. Det indledende arbejde tyder allerede nu på, at udviklingen er gået den anden vej siden,” siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen, som leder forskningsprojektet Magtudredningen 2.0.
Den endelige konklusion på Danmarks opdaterede magtudredning ventes først i 2028. Forskningsarbejdet blev sat i gang af Folketinget sidste år, og på konferencen vil flere forskere præsentere nogle af de foreløbige indsigter.
Konferencen sætter særligt fokus på Folketingets situation og på digitaliseringens betydning for demokratiet.
”Siden den første magtudredning, som blev lavet ved årtusindskiftet, har særligt digitaliseringen skabt væsentlige ændringer i både arbejdet på Christiansborg og det omkringliggende samfund,” siger forskningsleder Michael Bang Petersen fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
Det fulde program for konferencen er vedhæftet.
TILMELDING FOR PRESSEN VIA MAIL: Magtudredningen@ps.au.dk
STED: Landstingssalen, Christiansborg
TID: 31. oktober, kl. 13.00-16.00
Nøgleord
Kontakter
Michael Bang Petersen, forskningsleder for Magtudredningen 2.0 og professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus BSS, Aarhus Universitet
- Mail: michael@ps.au.dk
- Telefon: 2077 5944
Vedhæftede filer
Links
Om Magtudredningen 2.0
Magtudredningen 2.0 er et forskningsprojekt, der blev sat i gang af Folketinget i 2023 med det formål at analysere det danske folkestyres situation i det 21. århundrede.
Folketinget har sat rammerne i Kommissorium for opdatering af magtudredningen, mens forskningsledelsen med Projektplan for Magtudredningen 2.0 har besluttet, hvad der specifikt skal analyseres og hvordan.
Magtudredningen 2.0 involverer en lang række danske forskere og ledes af professor i statskundskab Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet i samarbejde med en bredere forskningsledelse. En ekstern følgegruppe er nedsat af uddannelses- og forskningsministeren.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
”Kan du huske, da vi….” – er en vigtig vending for forældre, der vil understøtte deres børns sprog19.3.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt forskningsstudie fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet viser, at helt almindelige hverdagssamtaler om oplevelser, forældre og børn har haft sammen, kan give 3-5-årige børn lige så gode muligheder for at udvikle deres sprog som boglæsning med far eller mor. Begge aktiviteter er dog vigtige, for de giver børn forskellige typer af sprogligt input.
Magtudredningen 2.0 sætter 15 temaer under lup20.12.2023 10:55:26 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har givet grønt lys til budgettet for Magtudredningen 2.0. Dermed ligger det fast, hvilke områder forskningsprojektet kommer til at fokusere på.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum