Derfor skal du ikke bruge dine spisekartofler som læggekartofler

Hvem elsker ikke nye danske kartofler? Nogle vil endda sige, at de smager endnu bedre, når de kommer fra ens egen have. I disse uger er der da også godt gang i lægningen af kartofler i landets køkkenhaver. Her kan det for mange virke helt naturligt at bruge de spirede spisekartofler fra køleskabet som læggekartofler. Men det er ikke en god idé.
- Hvis man bruger spisekartofler som læggekartofler, kan man komme til at introducere plantesygdomme eller skadedyr i sin have. Forskellen mellem læggekartofler og spisekartofler er nemlig, at spisekartofler ikke er underlagt de plantesundhedskrav, som læggekartofler er, og man risikerer derfor at få slæbt sygdomme og skadedyr ind i haven. De kan begrænse udbyttet af kartofler i mange år, men endnu værre kan de også sprede smitte flere år frem. Det er altså rigtig svært at slippe af med sygdommene, når man først har fået dem i jorden, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær.
Et af de mest alvorlige skadedyr er den såkaldte kartoffelcystenematode, der er en yderst skadelig rundorm. Rundormen udvikler æg i cyster, der kan indeholde op til 600 rundorme. Cysterne og ormene kan overleve i jorden i op til 20 år. Når cysterne klækkes, vil rundormen søge næring ved kartoffelplantens rødder og ødelægge planten og udbyttet.
Læggekartofler er frie for sygdomme og skadedyr
Hvis man vil undgå at sprede plantesygdomme og skadedyr, når man sætter kartofler i sin have, skal man købe rigtige læggekartofler. De har den fordel, at de er kontrollerede af Landbrugsstyrelsen for en række af de sygdomme, som kan angribe kartoffelplanten.
- I Landbrugsstyrelsen er vi med i alle faser, når der skal produceres læggekartofler i Danmark. Vi starter med at tage jordprøver af marken, før kartoflerne bliver lagt, for at sikre os, at der ikke er rundorme i jorden. Senere kommer vi på besøg hos læggekartoffelavleren for at kontrollere sorten og se efter symptomer på virus og skadegørere, der kan angribe læggekartoflerne for til sidst at godkende dem som certificerede læggekartofler. Man kan derfor være helt tryg, når man køber certificerede læggekartofler, siger Kristine Riskær.
Danske læggekartofler er internationalt i så høj kurs, at der faktisk er god sandsynlighed for, at dine nyindkøbte spanske eller egyptiske spisekartofler er efterkommere af danske læggekartofler.
Yderligere oplysninger:
Hvis du er journalist, kan du kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på tlf. 41 89 25 07 eller presse@lbst.dk
Billeder
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum