
Danske Havne om grøn førertrøje: Bornholm kan blive verdens første energiø

Danmark er i førertrøjen, når det kommer til grøn omstilling og ikke mindst udnyttelsen af vinden fra vandet, som vi allerede gjorde målrettet brug af, da vi for 30 år siden etablerede verdens første havvindmøllepark. Det var havvindmølleparken Vindeby syd for Lolland. Den var ikke stor. Men den var den første i verden.
En måske lidt overset detalje på side 2 i Folketingets tillægsaftale til Klimaaftalen i februar i år om energiøer er, at Bornholm kan blive Danmarks, og dermed verdens, første energiø. Aftalen indeholder nemlig en passus om, at hvis det nye energiø-projekt i Nordsøen trækker ud efter 2030, kan Bornholm aktiveres, først med energi til Sjælland, derefter med muligheder for at levere til f.eks. Tyskland.
”Det er overmåde positivt”, siger direktør i brancheforeningen Danske Havne, Tine Kirk Pedersen og fortsætter:
”Tempo er afgørende. Der satses stort og offensivt på udnyttelsen af offshore-vind til f.eks. den nye Power-to-X-teknologi, der kan omdanne den grønne strøm fra havvindmølleparkerne og omdanne den til klimavenligt brændstof til skibe og fly. En høring i Folketinget for få uger siden gjorde det indlysende klart, at vi ikke skal vente men bare rykke frem på brættet.”
En vision opstod
Det begyndte som en vision hos Ørsted for et par år siden: Havmølleparker med forbindelser til flere lande og en fabrik, der kan lave strømmen om til klimavenlige brændstoffer, kan med Bornholm som center igen gøre Danmark verdensførende.
En stor havmøllepark ud for Rønne med forbindelse til både Danmark, et af vores nabolande og en fabrik, der kan lagre strøm og lave elektrobrændstof til fly og skibe. Det er hovedkomponenterne i en storstilet vision, der vil gøre Bornholm til verdens første energiø og gøre Danmark til frontløber.
På sigt omfatter visionen flere mølleparker og eventuelle kabelforbindelser til både Sverige og Tyskland i det, der kan nå op på 3-5 GW eller mere. Et statsligt udbud afgør, hvem der skal føre planen ud i livet. Senere kan et land som Polen blive aktuelt som aftager af grøn strøm fra energiøen Bornholm.
Enestående danske ressourcer
Havvind er vejen til at gøre Danmark og Europa fri af fossile brændsler. Senest har Det Internationale Energiagentur dokumenteret, at Nordsøen og Østersøen kan levere 11 gange verdens strømforbrug.
Bornholm kan blive øen, som binder Europa endnu tættere sammen og levere grøn strøm til lande, som ikke har samme enestående vindressourcer som Danmark.
Danske Havnes direktør, Tine Kirk Pedersen:
”Bornholm ligger fantastisk og er der jo i forvejen, hvor den planlagte ø i Nordsøen trods alt først skal etableres. Jo hurtigere, vi sætter skub i udviklingen med udnyttelsen af havvinden, jo bedre. For konkurrenter, også i Østersøområdet, ånder os i nakken. Danmark bør bevare sin førerposition på havvind og den perspektivrige udnyttelse af den, så politikerne må handle hurtigt og beslutsomt.”
Tyske 50Hertz og danske Energinet har indgået aftale om at udføre de undersøgelser, der inden årets udgang skal kortlægge, om det er muligt og fordelagtigt at anlægge en elektrisk kabelforbindelse mellem de to lande via Bornholm som kommende energiø.
Aftalen mellem tyske 50Hertz og Energinet er det første gennembrud for at forbinde de to danske energiøer til andre lande. Forbindelser til nabolande er helt afgørende for, at energiøer er en god ide, både økonomisk og for den grønne omstilling.
Kontakter
Søren SøndergaardPresse- og Kommunikationschef
Tlf:44 12 77 75ss@danskehavne.dkBilleder

Information om Danske Havne
Danske Havne er brancheorganisationen for Danmarks erhvervshavne. Organisationen blev stiftet i 1917 og har fungeret som et samlingspunkt for samarbejde, vidensdeling og politisk indflydelse på tværs af landets erhvervshavne.
Danske Havne har til hovedopgave, at skaffe erhvervspolitisk indflydelse og deltage i den offentlige debat på vegne af medlemshavnene og branchen som helhed. Yderligere fungerer Danske Havne som rådgiver og facilitator for samarbejde og vidensdeling på tværs af landet, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for den lokale vækst, beskæftigelse og havnens konkurrenceevne.
Følg pressemeddelelser fra Danske Havne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Havne
Danske Havne: Nyt fokus på blå vandveje efter folketingsvalget5.10.2022 15:23:38 CEST | Pressemeddelelse
De blå motorveje til søs er effektive og særdeles klimavenlige – og de fjerner trængsel fra de sorte asfaltveje. Et nyt folketing bør styrke adgangen til de blå veje markant
Godt råd fra Vestkysthavnene: Spis flere fisk - det er klimavenligt22.9.2022 14:12:54 CEST | Pressemeddelelse
En stribe fisk i danske farvande er fremragende spisefisk og har et lavere klimaaftryk end selv kylling. Så Danske Havnes Vestkysthavnegruppe anbefaler, at man spiser sundt, grønt og klimavenligt på én gang
Danske Havne: Jubler over havvindsplaner der giver jobfest2.9.2022 11:03:56 CEST | Pressemeddelelse
Gigant udbygning af havvindmølleparker skaber utallige nye arbejdspladser. Men havnene advarer om, at det ikke bliver til noget, hvis politikerne forsømmer at afkorte bureaukratiet dramatisk.
Danske Havne: Perfekte ambitioner om havvind men drop regel-rytteriet13.6.2022 14:48:46 CEST | Pressemeddelelse
Brancheorganisationen Danske Havne er begejstrede for regeringens nye planer om at sætte turbo på opførelsen af danske havvindmølleparker. Men minder om, at det kræver sanering af tidsrammer og regler for at det kan lykkes – en taskforce kan være løsningen.
Danske Havne glæder sig over havvinds-ambition om tempo og smidighed18.5.2022 15:26:54 CEST | Pressemeddelelse
Danske Havne glæder sig over ambitionen om at etablere 150 GW havvind i Nordsøen inden 2050, som de fire Nordsølande Danmark, Tyskland, Holland og Belgien onsdag blev enige om ved topmødet på Esbjerg Havn. Brancheorganisationen Danske Havnes direktør: ”Vi er begejstrede for det høje ambitionsniveau og det tempo, der lægges op til. Vigtigt er også , at man bliver smidig og meget konkret, når de endelige planer skal lægges. Bureaukrati og eventuel uhensigtsmæssig lovgivning må ikke stå i vejen, så politikerne må være friske på at rydde alle sten af vejen i ekspres-fart”, siger Tine Kirk, der peger på betydningen af de mange arbejdspladser i Danmark, som den store satsning på havvind i Nordsøen kaster af sig. ”Vi var først i verden med satsningen på havvind, da vi etablerede verdens første havvindmøllepark i 1991, så det er meget passende, at Danmark også er central aktør i Esbjerg-erklæringen her i 2022. På sin egen måde er det også illustrativt, at det finder sted på vores havn i Esbjer