Forebyg smerter på hjemmekontoret

Del
Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, som er indehaver af ”Osteopaterne Skanderborg og Horsens”, guider os til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Coronapandemien har fået mange danskere til at arbejde hjemmefra. Men da hjemmet naturligvis er indrettet til fritid og sofahygge frem for kontorarbejde, er der risiko for, at vi indtager uhensigtsmæssige arbejdsstillinger på hjemmekontoret. Samtidig mangler vi de daglige gåture til kantinen, mødet og kollegaens kontor, som giver et vigtigt afbræk fra det stillesiddende arbejde. Alt foregår nu over en skærm, og det har desværre resulteret i, at en del danskere er begyndt at døje med forskellige smerter, typisk fra nakke, ryg, skuldre og håndled, hvilket Danni Petersen også mærker i sin praksis. ”Vi møder efterhånden mange patienter, som døjer med smerter, der kan relateres til stillesiddende arbejde derhjemme, og mange er slet ikke opmærksomme på det, før det er for sent og kræver behandling”, siger Danni Petersen i en pressemeddelelse.

Heldigvis kan vi selv gøre meget for at forebygge problemet. Det er naturligvis en forudsætning, at vi indretter kontoret med korrekt bordhøjde, en god stol osv., men der er også andre faktorer, vi skal være opmærksomme på, når arbejdspladsen flytter hjem i stuen.

 

Vi er skabt til at bevæge os

Ifølge Danni Petersen bunder de fleste skader i, at vores blodgennemstrømning bliver nedsat ved stillesiddende arbejde. ”Kontorarbejde kræver ofte, at dit blik er fokuseret på et punkt, f.eks. en skærm, og derfor holder du automatisk hovedet stille. Paradoksalt nok betyder denne statiske stilling, at dine muskler konstant er aktive. Dette nedsætter musklens blodgennemstrømning, og musklen udtrættes. Når vi så sidder derhjemme, hvor Teams og Skype erstatter fysiske møder, og hvor frokosten indtages ved computeren i stedet for i kantinen, så bliver det pludselig mange timer, vi sidder i samme stilling, uden at tænke over det.”

En anden årsag er, at der er samspil mellem synsnerven, øjets muskler og de øverste nakkesmukler. Hvis dit arbejde kræver, at du skal læse meget, kan din nakkemuskulatur nemmere blive udtrættet. Også i denne situationer er det afgørende, at du bevæger dig, hvis du skal undgå nakkespændinger. ”Så der er stadig hold i de gamle talemåder som ”den næste stilling er den bedste”, og ”den bedste øvelse, er den, som du får udført”, siger Danni Petersen.

3 gode øvelser til at forebygge hjemmearbejdsskader

Med sin baggrund som både fysioterapeut og osteopat har Danni mange års erfaring med, hvad der kan være hjælpsomt i forhold til både at forebygge og behandle problemer fra uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Han giver os her 3 gode bud på forebyggende øvelser. 

Øvelse 1

Placer begge hænder ovenpå hinanden midt på brystkassen. Med rank ryg trykker du ind mod dig selv og trækker skuldrene tilbage. Du holder trykket mod brystkassen og forsøger at lave en dobbelthage. Lav 10 stræk.

Denne øvelse mobiliserer dine nakkehvirvler og strækker dit bindevæv på forsiden af rygsøjlen.

Øvelse 2

Siddende med rank ryg placerer du begge hænder over kors på brystkassen. Fra denne position drejer du overkroppen til først til den ene side. Bliv i yderstillingen i et par sekunder og drej så til den modsatte side. Gentag øvelsen 15 gange.

Denne øvelse mobiliserer dine brystryghvirvler og fremmer blodcirkulationen.

Øvelse 3

Siddende med rank ryg trækker du skuldrende frem og op, hvorefter du trækker skuldrende tilbage og samler skulderbladene på ryggen. Herefter slapper du af i skuldrende og lader dem falde tilbage til udgangsposition. Øvelsen udføres langsomt 15 gange.

Denne øvelse fremmer også blodcirkulationen i din nakke og skulderregion og mobiliserer dine øverste ribben og nakkehvirvler.

Læs mere på hjemmesiden: https://osteopaterne.nu/

Nøgleord

Kontakter

Danni Petersen er uddannet fysioterapeut og Master of Science i Osteopati. Han har siden 2017 drevet Osteopaterne Skanderborg og har pr. 15. februar åbnet Osteopaterne Horsens sammen med sin kollega Michael Andersen.

Billeder

Information om Fitness og Mad

Fitness og Mad
Marielundvej 46B
2730 Herlev

https://fitnessogmad.dk/

Danni Petersen er uddannet fysioterapeut og Master of Science i Osteopati. Han har siden 2017 drevet Osteopaterne Skanderborg og har pr. 15. februar åbnet Osteopaterne Horsens sammen med sin kollega Michael Andersen.

Følg pressemeddelelser fra Fitness og Mad

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fitness og Mad

Økologisk og sund hudpleje fra COOLA Sunlotion tager corona-kegler19.2.2021 09:51:56 CET | Pressemeddelelse

De lækre, økologiske plejeprodukter fra COOLA, inklusiv den populære COOLA Sunlotion, er meget populært i Danmark. COOLA er et amerikansk brand, som har flere fans fra A-celebrity-listen, heriblandt Selena Gomez og Heidi Klum. Økologisk hudpleje har i det hele taget hittet under corona-krisen, og hos livsstilsfirmaet Green Harmony forventer de, at populariteten fortsætter med at stige. Også længe efter corona er ovre.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye