WWF hylder forslag om fredning af pukkelhvaler i Nuuk fjorden

Det er et paradigmeskift og en kæmpe gave for naturen omkring Nuuk, hvis forslaget bliver vedtaget. Sådan lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er meget positive overfor en fredning af pukkelhvaler i Nuuk fjorden.
”Hvis pukkelhvalerne bliver fredet i fjorden, betyder det, at rekreative værdier og turisme for første gang bliver prioriteret højere end fangst. Bestanden af hvalerne har det fint ude på åbent hav, men inde i fjorden er der kun få tilbage. Vi havde tidligere seks stedtro hvaler, vi kunne kende på halerne, og de stod for over halvdelen af de billeder, der blev taget i fjorden. Men de er alle væk nu. Og det er ærgerligt. For naturen, befolkningen og turisterne,” siger Kaare Winther Hansen fra WWF Verdensnaturfonden i Grønland.
Økonomisk gevinst
Det har i mere end et årti været lovligt at fange pukkelhvaler i Nuuk fjorden. Af den årsag er den populære hval næsten forsvundet i Nuuk fjorden, hvilket blandt andet går ud over turismen og de meget besøgte hvalsafarier i Nuuk.
”Økonomisk giver det ingen mening for Grønland, at man fanger hvaler i fjorden. Indtægten på salget af kød fra en hel pukkelhval svarer til én enkelt dags hvalsafari. Men det kræver jo, at folk har noget at se på,” siger Kaare Winther Hansen, der også understreger, at en fredning af hvalerne i fjorden vil være et tydeligt tegn på, at man heldigvis begynder at få øjnene op for den mere langsigtede værdi af naturen.
WWF anerkender dog, at der er et erhverv, der er afhængig af jagten på hvalerne og salget af kødet.
”Der er ikke lagt op til at forbyde jagt på pukkelhvaler generelt. Det handler bare om, at man skal sejle lidt længere ud og lade hvalerne inde i fjorden være i fred,” siger Kaare Winther Hansen.
Pukkelhvalen er ifølge Verdensnaturfonden Grønlands mest fotogene og turistvenlige hval. Den er stor, viser hale når den dykker, og nogle gange springer den kæmpe hval helt fri af vandet. Den er desuden let at komme tæt på, fordi den i udgangspunktet ikke er menneskesky. Det gør den til et attraktivt dyr for både turister og fangere.
Læs forslaget her: https://sermersooq.gl/da/kommunen/hoeringsportal/hoeringer?id=032300c1-ff83-48f7-8d10-be3d64957076
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver, WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum