EU-Domstolen hamrer en pæl gennem danske gebyrstigninger

Men statens praksis kan meget vel vise sig retsstridig, vurderer Danske Slagtermestre.
Adm. direktør, Torsten Buhl forklarer, at de allerede i 2016 vandt en sag ved EU-Domstolen mod Fødevareministeriet om opkrævning af statsligt opkrævet gebyr. Slagterierne fik nogle millioner kroner tilbage.
Ifølge branchefolk, som rammes af en stadig strammere gebyrskrue, så finansierer Fødevarestyrelsen praktisk taget alle sine aktiviteter med gebyrer, herunder kontrolgebyrer.
Det må de ikke ifølge EU-Domstolen, og det handler den aktuelle sag i Østre Landsret om. Men ifølge branchefolk forsøger staten at trække sagen ud i det uendelige. Senest med henvisning til IT-udfordringer, og det irriterer de organisationer, som fører sagen mod Fødevarestyrelsen. Det er Danske Slagtermestre, Danske Svineproducenter, Landsforeningen af danske Mælkeproducenter, Bæredygtigt Landbrug og transportsammenslutningen Sammark.
- Det er i virkeligheden såre simpelt: EU-Domstolen fastslog i 2016, at kontrolgebyrer kun må finansiere selve kontrollen som direkte udgift. I 2019 uddybede EU-Domstolen dette i en lignende sag med, at kontrolgebyrerne kun må finansiere det, der står i bilag VI til EU’s kontrolforordning som indirekte udgifter, nemlig »lokaler, redskaber, udstyr, efteruddannelse, rejser og andre udgifter i forbindelse hermed«, fastslår Torsten Buhl, direktør i brancheorganisationen Danske Slagtermestre.
Direktøren pointerer, at tilbage står spørgsmålet om, hvad der ligger i »rejser og andre udgifter i forbindelse hermed«. Og her fastslog EU-Domstolen i 2019, at dette skal »fortolkes snævert«, og at listen er »udtømmende«, så opkrævningen kun må dække udgifter i forbindelse med lokaler, redskaber, udstyr, efteruddannelse og rejser. De danske overheadkategorier er ikke nævnt. Hverken HR, jurister, IT, generel administration eller lignende. Så når Domstolen siger, at listen er udtømmende, og den skal fortolkes snævert, så må sagen siges at ligge til det juridiske højreben. Den danske fortolkning er skudt ned ad to omgange.
Alligevel fastholder den danske stat i den verserende sag sine synspunkter fra de to tabte sager, hvorefter EU-reglerne skal fortolkes bredt, og at listen ikke er udtømmende, og at Fødevarestyrelsen derfor også – populært sagt – kan vande blomster for pengene i hovedkontoret i Glostrup, lyder det fra Torsten Buhl.
Han er dybt forundret over, at stat og styrelse mener, man med et skuldertræk kan ignorere to klare EU-domme om netop gebyropkrævninger.
- Så nu er det simple spørgsmål: Er Østre Landsret enig med EU-Domstolen i dennes præmis i dommen fra 2019? Afklaringen af dette enkle spørgsmål formår staten øjensynligt at udsætte i det uendelige ved hele tiden at få sagen udsat på spørgsmål om processuelle spidsfindigheder. Min opfordring til fødevareministeren som part i sagen er derfor: Lad os nu få denne sag afgjort, så vi kan komme videre i den diskussion om gebyrer, som er så aktuel for tiden – senest i forbindelse med en ny betalingsbekendtgørelse, slutter adm. direktør Torsten Buhl, Danske Slagtermestre.
* Dele af ovenstående er tidligere udgivet på https://effektivtlandbrug.landbrugnet.dk/
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
• Adm. direktør Torsten Buhl, Danske Slagtermestre, tlf.nr. 21 27 41 50.
Billeder
Links
Information om Danske Slagtermestre
Danske Slagtermestre (DSM) er branche-, arbejdsgiver- og markedsføringsorganisation for slagterbutikker, private slagterier og kødforædlende virksomheder.
Som brancheorganisation varetager DSM medlemmernes faglige og politiske interesser i relation til politikere, myndigheder, presse, andre organisationer m.v. DSM’s rolle som brancheorganisation betyder bl.a., at vi stædigt søger at påvirke politikerne til at lovgive på en måde, så der også tages hensyn til detailhandelen og de små og mellemstore virksomheder. Det er en af DSM’s fornemste opgaver at være ”vagthund” på lovgivningsområdet, så branchen ikke stilles over for krav, der er urimelige eller urealistiske at gennemføre.
www.danskeslagtermestre.dk
Følg pressemeddelelser fra Danske Slagtermestre
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Slagtermestre
Steensgaard Herregård ApS overtager Mad Med Mere Slagteren, Slagter Laustsen i Assens.30.11.2022 11:16:43 CET | Pressemeddelelse
Slagterforretningen i Assens har eksisteret siden 1898, og været ejet af Leif Wilson Laustsen de seneste 26 år, hvor Leif Laustsen i 1996 overtog efter Slagtermester Olsen – og nu bliver en del af noget større, da Steensgaard Herregård ApS har købt forretningen pr. 1. december 2022.
Danmarks bedste slagter: Sådan undgår du at stresse over den sprøde svær12.12.2019 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan give svedperler på panden, når julestegen skal tilberedes – men ved hjælp af en simpel metode kan du sikre dig sprøde svær og saftigt kød. Vinderen af Slagterprisen 2019 viser hvordan.
Bekymret organisation: Antallet af slagtere og fiskehandlere er rekordlavt11.3.2019 10:02:03 CET | Pressemeddelelse
På få år er antallet af danskere, der springer ud som selvstændige slagtere og fiskehandlere, styrtdykket. Hos brancheorganisation vækker det både bekymring og undren.
Interesseorganisation vil samle grønthandlerne ved Copenhagen Markets31.7.2017 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SMV Fødevarer, som er en del af FødevareDanmark, der allerede organiserer en lang række fødevarevirksomheder, vil nu samle grossisterne på landets største grøntmarked, Copenhagen Markets.
Ekspert: Sådan griller du den bedste bøf22.7.2017 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De lange, lyse sommeraftener er synonyme med grillaftener i haven. Her er ekspertens fem bedste råd til velgrillet kød af høj kvalitet, der giver anledning til anerkendende nik og bemærkninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum