Innovativ glaspuster på Bornholm smelter den grønne omstilling om til en god forretning

En grøn omstilling via et EU-projekt har skabt nye muligheder for designvirksomheden Pernille Bülow på Bornholm.
Den anerkendte bornholmske designer og glaspuster er på vej med en serie af unikke byggematerialer af glasaffald, CO2-belastningen i produktionen er reduceret markant, og kunderne efterspørger i stor stil bæredygtige produkter.
"Det har været en kæmpe øjenåbner for mig - både til at finde CO₂-besparelser i dagligdagen og i produktionen. Og kunderne kommer nu uopfordret, fordi de har hørt, at vi arbejder med grøn omstilling,” fortæller Pernille Bülow, som har drevet sit eget glaspusteri i Svaneke i over 30 år.
Se historien om Pernille Bülows grønne omstilling i videoen "EU gør Bornholm grønnere"
Glaspusteriet har i mange år produceret bæredygtige genbrugsprodukter, men grøn eksperthjælp fra regionalfondsprojektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm har gjort en markant forskel. Blandt andet installeres i januar nye energibesparende ovne, der kan smelte affaldsglas fra Novo Nordisk til en ny serie af byggematerialer.
Eksperthjælp ramte plet
"Som glaspusteri bruger vi jo rigtig meget energi, og det var fantastisk at få viden om, hvordan vi kan styre produktionen på den mest bæredygtige måde. Vi har også fået set på generelle energibesparelser og fik hele virksomhedens energiforbrug kigget igennem,” lyder det fra Pernille Bülow, som er begejstret for hjælpen fra EU-projektet:
"Før havde vi intet begreb om, hvordan det skulle regnes ud. Men de ramte præcist vores behov med deres ekspertise og hjælp,” siger Pernille Bülow.
Den samlede grønne omstilling i virksomheden vil reducere CO2-belastningen med mellem 45 og 65 pct. per kilo glas, når virksomhedens samlede grønne omstilling slår igennem. Det gælder ikke mindst produktionen i de nye ovne, der i modsætning til almindelige glasovne ikke skal stå tændt døgnet rundt, men blot skal tændes i forbindelse med produktionen.
Ny kollektion af kasseret glas
I de nye ovne skal op mod 200 tons kasserede insulinrør fra Novo Nordisk hvert år smeltes om til en ny kollektion med gulvfliser, vægbeklædning, klinker og bordplader. Insulinrørene bruges i forvejen i virksomhedens ReUse-kollektion.
Den nye kollektion kommer i handelen hen på foråret. Allerede nu oplever Pernille Bülow stor interesse for genbrugsprodukterne hos leverandører, arkitekter og bygmestre med en grøn profil, og glaspusteren har store forventninger til forretningsmulighederne i genbrugsserien.
"Der er helt sikkert ved at ske et paradigmeskifte, når bygherrerne begynder at efterspørge bæredygtige byggematerialer baseret på genbrugsmateriale. Det her bliver stort, og jeg tror, at vi inden for et par år vil kunne øge omsætningen med 30 procent. Det vil selvfølgelig også skabe nye arbejdspladser,” siger Pernille Bülow, som i dag har 18 ansatte på to adresser i Svaneke og Nexø.
I sit daglige virke ser den initiativrige glaspuster og designer en tydelig tendens til, at genbrug og bæredygtighed bliver vigtigere og vigtigere for kunderne. På glaspusteriet i Svaneke er restglasset fra produktionen i en årrække blevet til en fast kollektion, der markedsføres som ”recycled” glas.
"Det er kolossalt populært, og vi har venteliste på produkterne. Genbrug og bæredygtige produkter er så meget oppe i tiden, fordi folk kan se fornuften i det,” slutter Pernille Bülow.
FAKTA Om Pernille Bülow A/S
Pernille Bülow A/S er en designvirksomhed, som udvikler nye og spændende produkter med glas som det primære grundmateriale. Glaspusteriet i Svaneke er grundlagt af og ejes af designeren og glaspusteren Pernille Bülow. Virksomheden har 18 ansatte.
FAKTA Om Bæredygtig Bundlinje Bornholm
Bæredygtig Bundlinje Bornholm hjælper 30-40 små og mellemstore virksomheder med at udvikle en grøn forretningsplan, som kan forbedre deres energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og dermed bundlinje. De grønne planer skal være med til at indfri virksomhedernes potentiale for energi- og materialeeffektiviseringer, cirkulær økonomi og grøn forretningsudvikling.
Projektet styres af Gate 21 i samarbejde med otte bornholmske partnere og rådgivere.
EU’s Regionalfond har støttet projektet med 8,1 mio. kr.
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
FAKTA Om grønne virksomhedsindsatser under EU’s Regionalfond
Her gennemføres indsatser, hvor SMV'er dels får afdækket deres potentiale til at blive mere energi- og ressourceeffektive, dels får sparring og rådgivning i forhold til at udarbejde og implementere cirkulære forretningsmodeller.
Aktiviteter kan fx være:
- Opbygning af netværk, inkl. samarbejde med kunder og leverandører mv.
-
Tilknytning af en rådgiver, der har erfaring med cirkulær forretningsudvikling
-
Rådgivning hos videninstitution om fx teknologi
- Rådgivning til beregning af investeringsbehov og forventede resultater
-
Udvikling af business cases og rentabilitetsanalyser af cirkulære forretningsmodeller
Nøgleord
Kontakter
Trine Maymann, marketing manager, Pernille Bülow A/S, 56 44 04 44 og trine@pernillebulow.dk
Billeder




Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum