Innovative sønderjyske virksomheder har banet vejen til energibesparelser med Internet of Things
Hvordan skaber man innovation, når man er en mellemstor dansk virksomhed i et udkantsområde? Og hvorfor? Svaret er enkelt: Det gør man sammen med andre lokale virksomheder, og man gør det, fordi man ellers bliver spillet af markedet.
På Syddansk Universitet står i dag en prototype, som har leveret lovende testresultater inden for Internet of Things (IoT)-styring af bl.a. gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger. Men anlægget havde næppe set dagens lys, hvis ikke elektronikvirksomheden OJ Electronics i Sønderborg for fire år siden havde inviteret tre andre lokale virksomheder med i et usædvanligt innovationssamarbejde.
Med 10,2 mio. kr. fra EU’s Regionalfond i ryggen har OJ Electronics med 165 ansatte og de tre lokale partnere udviklet en unik løsning baseret på teknologi inden for IoT-styring. Det har også styrket innovationsniveauet i virksomhederne og gjort dem markedsparate til en IoT-strategi. Undervejs har projektet i flere eksterne evalueringer fået ros for at have skabt et unikt innovationssamarbejde.
"Det har været nyt territorium for os at samarbejde på den måde, men vi har skabt et klart og tydeligt netværkssamarbejde, som binder os sammen i det lange løb,” siger Finn Kähler, software development manager og projektleder ved OJ Electronics.
--------------------------
Internet of Things (IoT): IoT er teknologier, hvor produkter og systemer via internettet er koblet sammen, så data fra produkterne kan udnyttes. Kilde: Teknologisk Institut, 2019
Innovationssamarbejdets deltagere
- OJ Electronics, Sønderborg, projektleder, producent af elektroniske produkter inden for ventilation og gulvvarmestyring.
- Niko, Sønderborg, arbejder med lysstyring og belysning.
- Damm Cellular Systems, Sønderborg, leverandør af private og sikrede radiokommunikationssystemer.
- Automatic Syd, Broager, en af landets førende leverandører af el-tavler, styringer og automations-løsninger til industrien.
--------------------------
Det konkrete resultat af innovationssamarbejdet er en IoT-baseret softwareløsning, som skaber en energirigtig og effektiv styring af bl.a. gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger. De fire virksomheder har budt ind med teknologi på hvert deres styrkeområde, og Syddansk Universitet har med AI (artificial intelligence) og machine learning bundet teknologien sammen i en demonstrator, hvor blandt andet CO₂-sensorer, tryk- og temperaturmålere, aktivitetssensorer og andre sensorer arbejder sammen.
Internet of Things er et område i rivende udvikling, og IoT-styringsløsningen kan få stor betydning for fremtidens husholdningsbudget, vurderer projektleder Finn Kähler.
"Cloud-løsningen kan fx styre samspillet mellem en kalender og et mødelokale: Mødelokalet aflæser, at jeg skal til møde på et bestemt tidspunkt og sørger for, at der er åbnet for varmen, evt. luftet ud, at lyset og projektoren er tændt. Det skaber energioptimering og bedre komfort i dagligdagen,” forklarer Finn Kähler.
Projektlederen tilføjer, at der i princippet ikke er grænser for, hvor IoT kan bruges.
"Alle virksomheder har deres egne løsninger, men kunsten er at binde det hele sammen i én IoT-løsning. Udfordringen er, at der mangler fælles standarder, og her har SDU hjulpet os med en arkitektur, der gør det nemmere at få forskellige løsninger til at tale sammen.”
Partner: Fra produkt til service
Partnervirksomhederne har løbende leveret innovation og forbedringer til prototypen, og alle virksomheder har oplevet, at deres produkter har fået en forhøjet, innovativ værdi i det samlede koncept. Innovationssamarbejdet har også haft indflydelse på virksomhedernes forretningsmodel, lyder det fra en af partnerne.
"Vi er gået fra at sælge produkter til at sælge produkter og services. Projektet har givet os en mulighed for at omtænke vores koncepter, og vi har brugt det til at komme i gang med innovativ udvikling af vores næste produkter. Vi har fx altid haft fokus på teknologi til talekommunikation, men er nu også begyndt at arbejde med datakommunikation,” fortæller Peter Ilasiaq Ruwald, Damm Cellular Systems.
Finn Kähler lægger ikke skjul på, at det kan være en udfordring for en virksomhed selv at drive et innovationssamarbejde, der løber over en årrække, hvor det samtidig er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
Derfor har OJ Electronics trukket på ressourcerne og kompetencerne i Sønderborg Vækstråd og Energy Cluster Denmark. Lone Ivang Riemer, projektkonsulent i Sønderborg Vækstråd, siger:
"Vækstrådet går normalt ikke ind og hjælper direkte til i implementeringen af virksomhedsprojekter, men her så vi en mulighed for at understøtte et projekt, der kunne flytte noget for lokale virksomheder. Sønderborg står stærkt inden for elektronik- og energisektoren, og SDU uddanner blandt andet megatronik-ingeniører i byen, og det er en kæmpefordel at kunne udnytte dette økosystem af lokale virksomheder og uddannelse.”
I Finn Kählers øjne har IoT-projektet løftet innovationsniveauet i OJ Electronics markant.
"Vi har fået en saltvandsindsprøjtning og fremskyndet vores udvikling af IoT-baserede cloud-systemer og -produkter. Vi har øget vores kompetencer og viden inden for især design og opbygning af et cloud-system til IoT-produkter og i forhold til valg af de rigtige trådløse teknologier til vores enheder. Vi har nu en klarere vision for, hvordan man bruger machine learning i de næste generationer af vores produkter,” siger Finn Kähler og slutter:
"Og vi er faktisk så glade for resultatet, at vi nu leder efter muligheder for at føre partnerskabet videre i et nyt projekt – nu med fokus på machine learning.”
FAKTA Om ”IoTStyring – energieffektiv styring og regulering med digitaliseringsteknologier knyttet til Internet of Things (IoT)”
Innovationssamarbejde med OJ Electronics i Sønderborg i spidsen og i partnerskab med Niko og DAMM Cellular Systems, Sønderborg, og Automatic Syd, Broager. Syddansk Universitet er tilknyttet projektet som videninstitution, og Sønderborg Vækstråd og Energy Cluster Denmark har faciliteret projektet og understøttet formidlingsaktiviterne.
Formålet er på grundlag af Internet of Things (IoT) og dertil knyttede digitaliseringsteknologier at udvikle og teste et innovativt koncept til energieffektiv og samlet styring af bl.a. gulvvarme, ventilation og belysning. Projektet begyndte i december 2015 og slutter med udgangen af februar 2021. Det er støttet med 10,2 mio. kr. fra EU’s Regionalfond.
Læs mere om ”IoT-styring” i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere om "IoT-styring" på OJ Electronics’ hjemmeside
FAKTA Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
- Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med over 30.000 indbyggere
Nøgleord
Kontakter
Finn Kähler, software development manager og projektleder ved OJ Electronics, 20 55 20 57 og fik@ojelectronics.com
Billeder

Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum