EU-projekt vendte strategien: Intelligent og trådløst styret LED-lys kan spare millioner og skåne miljøet

En systemløsning med intelligent LED-lys er på vej op i danske gadelamper, og det vil betyde lavere energiforbrug og mindre CO₂-belastning i danske kommuner. Det er gjort muligt, efter den danske virksomhed Novalume i København har fået støtte til udvikling af en ny prototype og gode råd om markeder i et EU-støttet erhvervsfremmeprojekt.
Novalume står bag den trådløse systemløsning LumintellTM, der ud over besparelsen på selve LED-teknologien kan skære mellem 10 og 30 procent af energi- og CO₂-forbruget i gadebelysning sammenlignet med konventionelle styringsløsninger på markedet.
Løsningen lyser allerede op i udlandet, blandt andet i Chile og Colombia, men efter et forløb i strukturfondsprojektet Smart Energy 2 Market har Novalume nu sat det danske hjemmemarked øverst på dagsordenen.
Jakob Meiland Hansen, salgsansvarlig hos Novalume:
"Under COVID-19-pandemien har vi valgt Danmark som hovedfokusområde, og det har vist sig at være en god beslutning. ”Smart Lighting” er en global forretning, og frem til 2019 fokuserede Novalume 100 procent på eksport, fordi hjemmemarkedet ikke var tilstrækkeligt til at bære vores virksomheds investeringer. For fremadrettet at styrke vores afsætning og eksport har vi behov for et stærkt hjemmemarked, og vi har indset værdien af at have det danske marked som ”showroom.”
Han er tilfreds med den måde, som en gruppe af eksperter i blandt andet forretningsudvikling fra EU-projektet gik til virksomhedens behov på:
"Vi kommer fra et meget nørdet område, og vi ligger i front med vores teknologi, så det har ikke været ligetil at rådgive os. Men det har eksperterne håndteret konstruktivt, og vi har fået set med nye øjne på blandt andet segmentering og markedsforståelse. Det har været en god rejse for os alle.”
Fik hjælp til ny prototype
En anden udfordring for Novalume blev også løst med hjælp fra Smart Energy 2 Market: Udvikling af en ny prototype for trådløs styring af gadebelysning - baseret på internationale standarder. Projektet hjalp Novalume med at optimere samarbejdet med vigtige teknologipartnere, der bidrager til udviklingen af den nye løsning, som er skabt på basis af Novalumes eksisterende løsninger.
Resultatet blev Lumintell Noden, som er kernen i Novalumes systemløsning. Gadelamper med LED-armaturer monteres med noden, som danner et trådløst netværk med andre armaturer. Gennem noden er der forbindelse til ”skyen”, hvor driften kan optimeres via intelligent dæmpning med blandt andet integration af dagslyssensorer, bevægelsessensorer etc.
"Lumintell-systemet er en optimal løsning, da der ikke skal montører ud for at trække styringskabler, bygge styringsskabe og montere eksterne dagslyssensorer. Det hele er samlet i den trådløse node, så derfor kender kommunen og driftsherren alle omkostninger for deres investering på forhånd,” siger Jakob Meiland Hansen.
Det giver en række nye muligheder for intelligent styring af belysningen helt ned til den enkelte gadelampe; intelligent lysdæmpning efter kalender og årstider, dagslyssensorer som sikrer en optimal belysning tilpasset de lokale forhold og med mulighed for trafik- og brugerafhængig optimering af lyset.
Direkte adgang til driftsdata rummer et stort potentiale for besparelser på drift og vedligeholdelse på mellem 30 og 50 procent. I en konkret beregning i en større dansk kommune har Novalume opgjort besparelsen på energi og CO₂ til 9-11 procent, sammenlignet med andre kendte løsninger i markedet.
Novalume har under COVID-19-pandemien skærpet interessen for det danske marked, som virksomheden har store forventninger til. Målet er de store energi- og servicevirksomheder og på længere sigt også telekommunikationsvirksomheder, der udruller infrastruktur for kommunerne.
"Vi har nu installationer flere steder i Danmark og er i direkte dialog med de store spillere på det danske marked, hvilket er en af konsekvenserne af rådet om at intensivere fokus på Danmark,” slutter Jakob Meiland Hansen.
FAKTA Om Smart Energy 2 Market
Smart Energy 2 Market udvikler systemløsninger på energi- og greentech-området. Målet med projektet er at skabe omsætning, arbejdspladser og øget eksport blandt energiteknologivirksomheder ved at udvikle systemløsninger i tæt dialog med kunderne.
Projektet er støttet med ca. 11,1 mio. kr. fra EU’s Regionalfond. Projektet startede i efteråret 2015 og afsluttes i 2021. Green Tech Center i Vejle er operatør på projektet, der har CLEAN, VIA University College og Roulunds Energy med i partnerskabet. Desuden er der tilknyttet eksterne konsulenter til projektet.
Læs mere om Smart Energy 2 Market i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
FAKTA Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:
- Styrke virksomhedernes innovationsevne
- Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
- Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
- Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med over 30.000 indbyggere
Nøgleord
Kontakter
Jakob Meiland Hansen, salgsansvarlig, Novalume, 51 31 53 00 og jmh@novalu.me
Billeder




Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Nye investeringer i pyrolyseprojekter skal udvikle og skalere nye grønne produkter og løsninger3.4.2025 09:23:08 CEST | Pressemeddelelse
Investeringer i grøn teknologi kan føre til innovation og vækst, skabe nye jobmuligheder, og reducere afhængigheden af importerede fossile brændstoffer. Men der er også betydelige omkostninger forbundet med at skifte fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder, modernisere infrastruktur og implementere nye teknologier, og flere grønne teknologier er fortsat på et stadie, hvor der er teknologisk usikkerhed. Nye pyrolyseprojekter understøtter derfor teknologiudvikling, modning, test og demonstration samt opskalering igennem hele værdikæden.
Øgede investeringer i udvikling, test og forskning skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne på CCUS-området3.4.2025 09:21:37 CEST | Pressemeddelelse
Danske virksomheder har gode muligheder for at indtage en styrkeposition i et voksende marked for CCUS-teknologier ved at udvikle og levere økonomisk bæredygtige og skalerbare CCUS-løsninger. Investeringer i grøn teknologi og kompetenceudvikling hos fire ambitiøse CCUS-projekter skal bidrage til både kommerciel og bæredygtig vækst.
Ny indsats skal få flere SMV’er ind i grønne leverandørkæder31.1.2025 12:36:18 CET | Pressemeddelelse
Nu får små og mellemstore virksomheder i Syd- og Nordjylland mulighed for at styrke deres forudsætninger for at levere til store virksomheder, der arbejder med teknologier som CO2-fangst, -lagring og -anvendelse, power-to-X, pyrolyse og cirkulær økonomi. Virksomhederne kan få støtte på mellem en og fem mio. kr. til blandt andet investeringer, køb af rådgivning og indsigt i nye markeder, som kan styrke deres position i værdikæden.
100 mio. kr. til udvikling af Power-to-X i Syd- og Nordjylland9.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling har bevilget 100 mio. kr. til fire projekter i Syd- og Nordjylland. Gennem teknologisk udvikling, investeringer og kompetenceudvikling skal projekterne styrke værdikæderne og øge konkurrencedygtigheden på Power-to-X-området.
”Kunderne og jeg er drevet af en fælles passion for godt håndværk”16.10.2024 08:57:12 CEST | Pressemeddelelse
Perioden, hvor det meste af verden lå underdrejet af Coronapandemien, har fået skyld for meget. For Jennie Dai gav den tilhørende nedlukning imidlertid mulighed for at stoppe op og tage arbejdslivet op til revision. Skulle hun fortsætte karrieren som jurist i et af landets største pengeinstitutter, eller skulle hun måske prøve noget helt andet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum