Aarhus Universitet overtager driften af Nordisk Optisk Teleskop på La Palma

Med sin placering i 2,4 kilometers højde på La Palma ligger Nordisk Optisk Teleskop (NOT) et af de bedste steder i verden til astronomiske observationer. Ikke nok med, at atmosfæren næsten ikke forstyrrer udsynet, i den nærmeste by, los Llanos, har man endda afskærmet gadelamperne, så lyset fra dem ikke forurener billederne fra rummet.
Spejldiameteren på 2,56 meter hører til blandt de 50 største i verden, og optikken er af meget høj kvalitet. Og da observatoriet siden åbningen i 1989 løbende er blevet opgraderet med nye og avancerede instrumenter, er der stadig rift om at få observationstid på NOT – også blandt forskere i resten af verden.
Fremover bliver det Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, der skal forvalte observationstid.
Mens universitetet i Turku har overtaget ejerskabet af selve bygningerne, skal Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet tage sig af administration og drift. Det indbefatter bl.a. distribution af observationsdata, udvikling og vedligehold af teleskop og instrumenter samt ikke mindst aflønning af NOTs lokale medarbejdere, der nu er ansat på Aarhus Universitet.
Vigtig redning
Når de to universiteter har påtaget sig de store opgaver, er det fordi organisationen, som grundlagde teleskopet, Nordic Optical Telescope Scientific Associations (NOTSA), ikke længere ønskede at eje og drive det.
Ifølge lederen af Institut for Fysik og Astronomi, Ulrik Ingerslev Uggerhøj, stod det i forhandlingerne klart, at NOT ville være blevet nedlagt, hvis de to universiteter ikke overtog det.
Og det var vigtigt at redde teleskopet:
”Teleskopet er blandt de 50 største i verden, og vi forventer os meget af det. En af NOT’s største styrker er dets fleksibilitet. I den planlagte rapid response mode (hurtig reaktionstilstand, red) kan man rette det ind mod et astronomisk objekt inden for få minutter. Det er essentielt, hvis man vil observere de såkaldt transiente fænomener, der kan have en udglødningstid på få minutter. Det er særligt relevant i forbindelse med opdagelsen af gravitationsbølger og deres optiske modparter, eller observation af kvasarer,” siger Ulrik Ingerslev Uggerhøj, og tilføjer:
”Jeg byder vores spanske medarbejdere velkommen og ser frem til godt samarbejde, nu inden for Aarhus Universitets og universitetet i Turkus rammer.”
Støtte fra styrelsen
Driftsudgifterne betales af et partnerskab af nordiske universiteter. Den danske del af udgifterne til driften betales af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via Finansloven. Det danske bidrag sikrer, at danske forskere og studerende i de kommende år fortsat vil kunne anvende teleskopet til studiet af universet.
”Jeg er glad for den dialog og det samarbejde, der har været mellem alle de involverede parter i forbindelse med overdragelsen, og jeg ønsker alt det bedste i fremtiden for NOT. Da teleskopet blev etableret var det som et enestående samarbejde mellem landene i Norden og Spanien, og personalet i Spanien har gjort et stort stykke arbejde med NOT. Siden etableringen har teleskopet fulgt med udviklingen og haft stor betydning for danske forskere,” udtaler vicedirektør Stine Jørgensen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Opgradering af instrumenteringen har været en del af strategien siden starten. I fremtiden vil NOT blive udstyret med det nye såkaldte NOT Transient Explorer (NTE) instrument, som er et kombineret kamera og spektrograf, der vil være særligt egnet til at observere korttidsfænomener på himlen med tidsopløsninger på minutter eller endda sekunder. NTE forventes klar til brug i 2022.
Nøgleord
Kontakter
Professor Hans Kjeldsen
Institut for Fysik og Astronomi,
Aarhus Universitet
Mail: hans@phys.au.dk
Mobil: 2338 2160
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
Ny viceinstitutleder på Institut for Datalogi28.1.2025 13:40:12 CET | Pressemeddelelse
Professor Marianne Graves Petersen er udnævnt som ny viceinstitutleder for uddannelse på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet. Marianne bringer både erfaring og engagement til rollen, kombineret med et dybt kendskab til instituttets uddannelser. Med denne udnævnelse består institutledelsen ud over Marianne, af institutleder Kaj Grønbæk, viceinstitutleder for forskning Anders Møller og sekretariatsleder Lene Hjøllund.
Stjerneforsker glad for regeringens rumstrategi18.11.2024 14:51:04 CET | Pressemeddelelse
Dansk rumforskning og innovation har udsigt til et gevaldigt løft med den nye nationale rumstrategi, vurderer astronomi-professor Hans Kjeldsen fra Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum