EFTERLADTE PÅRØRENDE MÆRKER FOR ALVOR ENSOMHEDEN OG SAVNET I JULEN
På Sorglinjen har alle de frivillige selv prøvet at miste. Det kan være en forælder, et barn, en søskende eller en partner. En af de frivillige på Sorglinjen, der også sidder klar ved telefonen i julen, er Frederik Horskjær Herbøl:
- Da jeg mistede min mor til kræft, var Sorglinjen et sted, jeg kunne finde den tryghed og omsorg, jeg gik og manglede. Nu er jeg selv frivillig og hjælper andre, der står i samme situation, som jeg var i. Og selvom julen bliver anderledes, er det rart at have et sted, hvor vi kan være sammen om sorgen, siger Frederik Horskjær Herbøl.
Hos Det Nationale Sorgcenters direktør, Preben Engelbrekt, er der ingen tvivl om, at Sorglinjen og de mange frivillige gør en stor forskel - også i julen, hvor Preben Engelbrekt godt kan frygte, at COVID19-situationen kan gøre højtiden særligt udfordrende for de efterladte pårørende:
- Mange oplever, at venner, familie og kærester har svært ved at forstå. Rigtig mange oplever desværre også, at omgivelserne helt glemmer at spørge ind til, hvordan det går - eller ikke ved, hvordan de skal gøre det. Derfor oplever mange det som en kæmpe lettelse at tale med én, der har oplevet det samme, fortæller Preben Engelbrekt, og fortsætter:
- De frivillige på Sorglinjen har oplevet sorg på nærmeste hold, og kender derfor til situationen. Også i juledagene og henover nytår, hvor ensomheden og savnet kan være særligt stort. Derfor er jeg også meget glad for, at Sorglinjen kan holde åbent i julen. For jeg kan frygte, at COVID19-situationen kan forværre de svære tanker og følelser hos mange pårørende og efterladte, siger Preben Engelbrekt.
FAKTA
Sorglinjen er åben alle dage kl. 17-21 på tlf. 70 209 903. I juledagene og frem til nytår (23.-31. december) holder Sorglinjen åben kl. 12-15.
Mere end 200.000 personer i Danmark mister årligt en nærtstående.
- 3 ud af 4 efterladte har skjult deres sorg over for familie og øvrige omgivelser for ikke at belaste dem eller fordi de frygtede, at det ikke var ok, at sorgen fyldte så meget og/eller så længe.
- 8 ud af 10 efterladte savner at tale med nogen om den person de har mistet.
- 3 ud af 4 efterladte oplever, at sorgen har påvirket deres arbejds- eller studieliv negativt. For næsten halvdelen af alle efterladte har tabet haft stor negativ indflydelse på arbejds- eller studieliv.
- Langt de fleste efterladte søger hjælp og støtte til at håndtere sorgen. De fleste bruger netværket, men 6 ud af 10 efterladte har derudover brugt en psykolog, halvdelen har opsøgt ligesindede (andre efterladte), halvdelen har søgt læge og hver femte har henvendt sig til en præst.
Læs mere om Sorglinjen på sorgcenter.dk/sorglinjen.
Kontakter
FOR YDERLIGERE INFORMATION - kontakt Det Nationale Sorgcenter:
Michael GattenPublic Affairs- & Indsamlingschef
Tlf:29 79 05 62mg@sorgcenter.dkPreben EngelbrektDirektør
Tlf:70 266 766pe@sorgcenter.dkBilleder
Information om Det Nationale Sorgcenter
- Det Nationale Sorgcenter etablerede i 2019 Sorglinjen, hvor frivillige, der selv har prøvet at miste, sidder klar 365 dage om året til at tale med efterladte.
- Sorglinjen er den eneste åbne linje i Danmark, hvor efterladte kan ringe og tale med andre, der har mistet en nærtstående.
- Ca. 100 frivillige i aldersgruppen 18-89 år bidrager til at efterladte i Danmark altid har et sted at kontakte, når der er brug for en at tale med.
- Sorglinjen indeholder både telefon, chat, SMS-samtaler og besvarelse af brevkasseindlæg.
- Sorglinjen modtog 2.000 henvendelser i 2019.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Små børn taler om døden3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små børn skal lære at tale om døden. Derfor udsender Det Nationale Sorgcenter nu ”Knirkekufferten” til landets daginstitutioner. Indholdet i kufferten skal hjælpe personalet med at tage de nødvendige samtaler med børnene.
Sorg udfordrer danskerne2.5.2024 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap to ud af tre danskere oplever, at sorg er et stort tabu i Danmark, og mange synes, det er svært at tale med mennesker i sorg. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Sorgcenter. Tabuet rammer danskernes sundhed, og derfor vil organisationen med kampagnen ’Tal om det’ bane vejen for en mere åben dialog om sorg i vores samfund.
Mads Koch Hansen ny bestyrelses-formand for Det Nationale Sorgcenter2.4.2024 11:17:44 CEST | Pressemeddelelse
Det er en særdeles erfaren og afholdt leder indenfor sundhedsvæsenet, der med Mads Koch Hansen kommer til at stå i spidsen for Det Nationale Sorgcenter. Mads Koch Hansen håber, at han som bestyrelsesformand kan være med til sætte større fokus på udfordringerne med de mange sorgramte, som sundhedsvæsnet møder.
Bedre hjælp til forældre, som har mistet et barn16.1.2024 09:47:46 CET | Pressemeddelelse
Landsforeningen Mistet Barn og Det Nationale Sorgcenter går nu sammen om at styrke indsatsen og hjælpen til forældre, der har mistet et barn. Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 6,4 millioner kroner bliver det muligt for de to organisationer mere systematisk at tilbyde bedre hjælp til flere.
PRESSEINVITATION: H.K.H. Kronprinsessen deltager i åbningen af afdeling i Det Nationale Sorgcenter i Vejle16.8.2023 10:07:24 CEST | Pressemeddelelse
Åbningen af afdelingen finder sted den 22. august på adressen Flegborg 6, 7100 Vejle. Der er program fra 12.45-15.00. Pressen skal være på plads kl. 12.15.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum