Nyt værktøj til hurtig og effektiv bekæmpelse af olieudslip på havet
Værktøjet EOS (Environment & Oil Spill Response) kan understøtte beslutninger om, hvorvidt forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder skal medtages i nationale beredskabsplaner for olieudslip. Disse metoder omfatter, udover mekanisk opsamling, afbrænding af olien på havoverfladen (in situ burning) og kemisk dispergering. Selvom værktøjet er udviklet med fokus på Arktis, kan det anvendes overalt i verden, hvor der kan være risiko for olieudslip. Interaktivt regneark og manual online Resultaterne fra EOS-analysen kan indgå i international koordinering af oliespildsberedskab, hvor der er risiko for at oliespild kan overskride landegrænser. De kan også fungere som udgangspunkt til at træffe beslutninger om kapacitetsopbygning og ekspertise vedrørende oliespildsberedskab. Ud over koordinering af oliespildsberedskab er det også muligt, at bruge EOS-værktøjet i forbindelse med specifikke aktiviteter, så som olieboringer og olieudvindingsaktiviteter, til f.eks. beredskabsplanlægning, risikovurderinger og identifikation af videnshuller. EOS-værktøjet til oliespildberedskab fuldender arbejdet i det EU-finansierede GRACE-projekt GRACE-projektet - om integration af forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder og deres miljøpåvirkninger - blev gennemført i årene fra 2016 til 2019 og fokuserede på at udvikle, sammenligne og evaluere effektiviteten og miljøpåvirkningen af forskellige typer oliespildsbekæmpelsesmetoder i koldt klima. EU-projektet udviklede også metoder til real-time detektering af olieudslip under vand. Læs mere på projektets hjemmeside. |
Nøgleord
Kontakter
Susse Wegeberg, ekspert på EOS-værktøj, tlf. +45 30 183 118, Institut for Biovidenskab, Aarhus Universitet, Roskilde, Danmark, sw@bios.au.dk
Kirsten Jørgensen, koordinator for GRACE-projektet, det finske miljøinstitut SYKE, tlf. +358 295 251 245, fornavn.efternamn@ymparisto.fi
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet er oprettet i 2011 ved sammensmeltning af forskergrupper fra Biologisk Institut, Aarhus Universitet og fra Danmarks Miljøundersøgelser. Vi prioriterer forskningsbaseret undervisning og talentudvikling, og vi udfører grundforskning, strategisk forskning og forskningsbaseret myndighedsbetjening samt rådgivning. Vores vision er at udvikle en globalt førende forskningsenhed inden for Biologi. Vi er omkring 430 medarbejdere, mere end 500 bachelor- og kandidatstuderende samt 130 specialestuderende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
EU lukker foreløbig aftale om ny jordovervågningslov22.5.2025 14:38:20 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlere fra Europa-Parlamentet og Rådet er nået frem til en foreløbig aftale om en ny jordovervågningslov i EU, the Soil Monitoring Law. Aftalen har til formål at harmonisere vurderinger af jordbundens tilstand på tværs af medlemsstaterne og samtidig yde støtte til landmændene.
Markager og Bruus i Thunderdome om den Grønne Trepart og havet21.5.2025 13:16:27 CEST | Pressemeddelelse
Naturmødet i Hirtshals lægger på fredag scene til en debat om den Grønne Trepart og havet: Får havet det godt igen - og hvornår?
Beregningsværktøj bidrager til ny kvælstofregulering20.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den nye kvælstofregulering i landbruget markerer et paradigmeskifte ved at basere reguleringen på landmændenes konkrete kvælstofudledning fremfor generelle krav. Et element i dette er en udvaskningsberegner for kvælstof ud af rodzonen, som tager højde for lokale forhold som jordtype, klima og sædskifte, hvilket gør reguleringen både mere fagligt korrekt og effektiv.
Historisk milepæl: Aarhus Universitet kan nu tildele doktorgrad i veterinærvidenskab15.5.2025 11:49:37 CEST | Pressemeddelelse
Det er en stor dag for veterinærvidenskaben i Danmark. Aarhus Universitet har netop opnået retten til at tildele doktorgraden i veterinærvidenskab – doctor medicinae veterinariae (dr.med.vet.). Dette markerer en milepæl for universitetet, der først etablerede sin veterinæruddannelse i 2024 - og nu, blot et år senere, kan uddele den højeste akademiske titel inden for faget.
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum