Unge skaffer sig stoffer gennem venner og bekendte
I en national spørgeskemaundersøgelse, som Center for Rusmiddelforskning gennemførte i 2019 om trivsel og brug af rusmidler blandt 15-25-årige i Danmark, svarede en del af de unge også på spørgsmål om, hvor og fra hvem de fik eller købte stoffer som cannabis, kokain, ecstasy m.m.
I alt 646 unge oplyste i undersøgelsen, hvordan de skaffer sig illegale rusmidler. Svarene viser, at langt de fleste unge fik eller købte stoffer gennem en ven, nemlig 46 procent, mens 13 procent købte stofferne af en gadesælger og derefter følger en bekendt, med bud og en kendt sælger som de brugte kanaler. For unge, som udelukkende bruger cannabis, spiller vennerne en endnu større rolle. Blandt disse svarede 51 procent, at de havde fået fat på cannabis via en ven.
Ser man på den måde, som flertallet af unge oftest erhverver sig illegale rusmidler på, så viser undersøgelsen også, at salg og erhvervelse via internettet stadig kun spiller en lille rolle.
”Vores undersøgelse viser, at internettet ikke radikalt har forandret den måde, unge erhverver sig stoffer på. Det er formentligt mere retvisende at opfatte internetbaseret stofhandel som et mindre og sporadisk brugt supplement til de langt mere dominerende traditionelle offline kanaler, hvorigennem flertallet af danske unge oftest får fat i illegale rusmidler” siger antropolog og lektor Thomas Friis Søgaard, som har stået for undersøgelsen på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus BSS, Aarhus Universitet.
Rapporten ”Erhvervelse af illegale rusmidler blandt danske unge 2019” kan findes på Center for Rusmiddelforsknings hjemmeside, rusmiddelforskning.dk
Fakta:
Rapporten ”Erhvervelse af illegale rusmidler blandt danske unge” er en del af den nationale stikprøveundersøgelse blandt 15-25-årige unge i Danmark ’Trivsel og brug af rusmidler blandt danske unge 2019” fra Center for Rusmiddelforskning, Psykologisk Institut, Aarhus BSS, Aarhus Universitet. 3046 unge deltog i undersøgelsen, heraf har 646 unge, som har svaret ja til, at de har brugt et illegalt rusmiddel inden for det seneste år, yderligere besvaret disse to spørgsmål:
- Inden for det sidste år, sidste gang du erhvervede dig illegale rusmidler, hvem købte/fik du det fra?
- Inden for det sidste år, sidste gang du erhvervede dig illegale rusmidler, hvor købte/fik du det?
Kontakter
Lektor Thomas Friis Søgaard,
Center for Rusmiddelforskning, Psykologisk Institut,
Aarhus BSS, Aarhus Universitet
M: 28727938
E: tfs.crf@psy.au.dk.
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Aarhus Universitet etablerer nyt center for dansk erhvervsliv3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Institut for Økonomi på Aarhus BSS bliver hjemsted for en ny forskningsenhed, Center for Erhvervsøkonomisk Forskning og Analyse, Aarhus Universitet (CEFAU). Centret skal levere uafhængige og forskningsbaserede analyser, som kan gavne det danske erhvervsliv.
Presseinvitation: Folketinget og Magtudredningen 2.0 inviterer til konference på Christiansborg25.10.2024 08:25:50 CEST | Presseinvitation
Forskere præsenterer centrale indsigter fra det indledende arbejde i Magtudredningen 2.0 og diskuterer ny viden med politiske aktører.
Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning20.8.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kære landmand, hvor digital er du?23.5.2024 10:29:24 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forventninger til, at digitale teknologier kan sætte yderligere skub i landbrugets udvikling. Men hvad mener den enkelte landmand egentligt om at gøre sit landbrug mere digitalt? Det får 4000 landmænd nu mulighed for at svare på i en spørgeskemaundersøgelse, der både skal høste erfaringer og så nye idéer til udviklingen af landbrugets grønne omstilling.
Tronskiftet fører til nyt navn på forskningscenter20.3.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse er det nye navn på et seks år gammelt forskningscenter ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum