Pårørende i dyb sorg kan hjælpes tidligere
Det er Mette Kjærgaard Nielsen fra Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen.
”Vi kan se en gruppe af pårørende, som har øget kontakt til deres egen læge før dødsfaldet. Målt på symptomer på sorg, som intens længsel og savn, overoptagethed af tabet og manglende accept er de dem, der har det sværest. Det er også den gruppe, som har et højere forbrug af medicin. Det vil sige, at vi allerede under patientens sygdomsforløb har kontakt med en gruppe pårørende, der ser ud til at være svært psykisk påvirkede,” fortæller hun.
Pårørende skal opspores tidligere
Resultaterne er netop offentliggjort i British Journal of General Practice.
De pårørendes symptomer på sorg blev målt før patientens død, seks måneder og tre år efter dødsfaldet. I alt kontaktede 1447 pårørende, som er 83 procent af samtlige undersøgte, deres praktiserende læge. Blandt pårørende med konstant højt niveau af sorgsymptomer havde endnu flere (92 procent) kontakt til almen praksis og denne gruppe havde et højere forbrug af antidepressiv og beroligende medicin end de pårørende med konstant lavt niveau af niveau af symptomer på sorg.
Det betyder, at sundhedspersonalet har kontakt og dermed mulighed for at identificere pårørende med behov for støtte allerede tidligt i forløbet.
”Det er relevant at følge op på almen praksis’ rolle over for pårørende med et højt niveau af sorgsymptomer eller anden psykisk belastning. Der er behov for nye undersøgelser til at vise, hvordan en forebyggende indsats bedst gør gavn,” siger Mette Kjærgaard Nielsen.
Bag om resultatet
- Studiet er en befolkningsbaseret kohorteundersøgelse af pårørende i Danmark. 1735 pårørende til patienter med uhelbredelig sygdom har besvaret et spørgeskema. Samtlige patienter fik terminaltilskud på grund af uhelbredelig sygdom med forventet kort levetid. De pårørende besvarede spørgeskemaet på tidspunktet for terminaltilskud, et halvt år og tre år efter patientens dødsfald.
- Studiet er finansieret af Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse.
- Den videnskabelige artikel kan læses i British Journal of General Practice
Kontakt
Cand. med, postdoc, ekstern lektor Mette Kjærgaard Nielsen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed,
Forskningsenheden for Almen Praksis
Tlf.: 42 57 79 29
Mail: mette.k.nielsen@ph.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum