DI - Dansk Byggeri

Behovet for nye plejeboliger stiger markant de næste ti år

Del
Antallet af ældre er på vej op med raketfart de kommende år. Om ti år vil der bo mere end 160.000 flere borgere på 80 år og opefter herhjemme. Det kræver tusindvis af nye plejeboliger, og Dansk Byggeri opfordrer kommunerne til allerede nu at sætte gang i byggeriet af nye fleksible boliger, der er egnede til flere ældre med særlige behov.

I dag bor der 272.000 ældre på plus 80 år i Danmark, men i løbet af de næste ti år vil det være steget til 434.000. Det er dobbelt så stor en stigning, som vi har set de seneste 30 år tilsammen. Og det stiller store krav til både antallet og indretningen af nye plejeboliger.

- Den markante udvikling i antallet af ældre medborgere betyder, at kommunerne skal prioritere byggeriet af plejeboliger langt højere i deres ældrepolitik end i dag. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, at der vil blive behov for andre typer af plejeboliger eksempelvis til demente beboere, som der vil komme flere af, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Behov for 26.000 nye plejeboliger på ti år

I dag bor 16 procent af de ældre på 80 år og opefter i en plejebolig. Hvis samme andel af de ældre skal tilbydes en plejebolig fremover, vil der ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri være behov for 26.000 nye plejeboliger de næste ti år. 

- Behovet er så stort, at der er brug for at sætte ind på flere fronter. Ud over selv at bygge og drive plejeboliger, bør kommunerne derfor samtidig understøtte, at de almene boligselskaber bygger flere plejeboliger og samtidig skabe rammerne for, at flere private bygherrer og aktører får mulighed for at opføre og drive plejeboliger, siger Torben Liborius. 

Fleksible plejeboliger ønskes

I takt med at vi bliver ældre og ældre, vil der uvægerligt også komme flere svage ældre, som har brug for særlige omgivelser og pleje. Nationalt Videnscenter for Demens skønner, at 90.000 borgere over 60 år lider af demens og venter, at antallet vil stige i takt med den aldrende befolkning.  

-  Det skal tænkes med i den måde, fremtidens plejeboliger bliver bygget. Bygningerne skal være fleksible og kunne ændres og bygges om, så de kan tilpasses beboere med forskellige behov, hvad enten det drejer sig om materialer, indretning, tekniske løsninger, design eller lignende, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Skæv geografisk fordeling

Dansk Byggeris beregninger viser, at der skal bygges 2.400 nye plejeboliger om året frem mod 2030, men at der er stor forskel på, hvor stort behovet er i de enkelte landsdele. Hvis andelen af plus 80-årige, der bor i en plejebolig, skal være den samme som i dag, skal der de næste ti år bygges 5.400 plejeboliger på Sjælland og Lolland-Falster, mens de midt- og vestjyske kommuner tilsammen skal bygge 1.700.

 
 
 
 

Kontakter

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, tli@danskbyggeri.dk, telefon 23 32 34 95


Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377https://www.danskindustri.dk/brancher/di-byggeri/

 

 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye