Plastikforurening fra plastikindustrien er fundet over hele verden

Fra den 10-23 marts 2020 blev Den Store Pellet-Jagt afholdt (The Great Nurdle Hunt), hvor borgere fra 28 lande tværs over 7 kontinenter var ude og lede efter pellets i naturen. 225 oprydninger fandt sted, og den nyudgivne rapport viser, at man fandt pellets i 87% af oprydningerne. Andre tal viser, at der spildes op mod 230 millioner tons plastik-pellets i naturen hvert år på globalt plan, hvilket gør pellets til den andenstørste direkte kilde til mikroplastik i naturen.
Pellets er små kugler eller cylinderformet plastik, også kaldet ‘nurdles’ eller ‘beads’, som bruges til at fremstille praktisk talt alle former for plastikprodukter. De små kugler ender i naturen inden de overhovedet er blevet forarbejdet til et plastikprodukt. Det sker bl.a. under transport og omlastning, ved tab på havet, og ved på- og aflæsning ved virksomheder. Pellets kan også slippe ud i miljøet, hvis der ikke er styr på opbevaringen af materialet, og der f.eks. går hul på sække eller beholdere. De små pellets bliver ført med vind eller regnvand ud fra virksomheden og ud i miljøet, eller bliver skyllet ud i kloakudløb, som ikke er sikret mod udslip.
Spild af pellets fra industrien, der ender i naturen er også et problem i Danmark. I 2018 gennemførte Plastic Change en række tilfældige stikprøver i nærheden af danske virksomheder, der laver plastikprodukter, hvor vi ved seks ud af syv steder på det omkringliggende areal, i græs og søer fandt plastik-pellets. Ligesom vi hele tiden ser plastik-pellets på vesterhavskysten, der skyller i land fra havet.
Alle kan være med
Selvom årets officielle jagt på pellets er forbi, kan almindelige borgere hele året rundt gå på pellet-jagt på de danske strande og registrere deres fund hos Plastic Changes internationale samarbejdspartner, FIDRA. Dermed kan du hjælpe med til at sætte fokus på problemet, og bidrage til det globale billede af pelletspild fra industrien. Du kan indsende dine data på: https://nurdlehunt.org.uk/
I Plastic Change arbejder vi på politisk regulering af området og anbefaler, at plastikindustrien vedtager en forsyningskæde-tilgang for at håndtere pellet-tab, der retter sig imod adfærd hos alle der fremstiller, håndterer eller transporterer pellets, så vi kan reducere den direkte udledning af plastik-pellets til natur og havmiljø.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk Direktør
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Links
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum