Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Sommer indbyder helt naturligt til at servere frisk, dansk frugt og grønt på bordet. I supermarkedernes grøntafdelinger, hos gårdbutikkerne og i vejboderne frister alt det grønne. Men danskerne spiser ikke kun mere grønt, når solen skinner. Vi har generelt fået øjnene op for, at der både er en sundheds- og klimamæssig fornuft i at skære ned på kødet, hvilket kan være forklaringen på, at det især er de økologiske grøntsager og frugter, der tegner sig for den største stigning.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologisk frugt og grønt på fire år er mere end fordoblet.
”Når vi spørger forbrugerne, hvorfor de vælger at købe økologisk, handler det først og fremmest om at spise fødevarer, som man er sikker på, ikke indeholder rester af pesticider,” forklarer Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening og tilføjer:
”Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man mere end halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang.”
Derudover angiver forbrugerne, at de går efter fødevarer, som beskytter naturen og grundvandet. Også hensynet til bæredygtighed med særligt fokus på klima fylder mere og mere, når vi vælger varer på hylderne.
”Det betyder, at forbrugerne i højere grad end tidligere tænker på at købe dansk og købe grønt i sæson,” siger han.
Lige nu er der fx rift om økologiske jordbær, salat, kartofler og agurker. Og ser man mere generelt på forbruget hen over de fire år, er det økologiske råvarer som kartofler, bær, salat og kål, der er tredoblet inden for fire år. Økologisk frugt har en markedsandel på 22,7 pct., mens grøntsagernes del lyder på 24,7 pct. ifølge GFK Consumer Scan. Økologiske gulerødder udgør i dag næsten halvdelen af det samlede salg med en markedsandel på 45,2 pct.
”Danske forbrugere er langt henad vejen frontløbere på en global trend, der går i retningen af at man vælger fødevarer, der er rene og produceret med omtanke – både for at booste sin egen sundhed og for at bidrage til mere bæredygtighed,” siger Michael Langberg.
Faktaboks
Fem der gør en forskel
En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at du kan reducere dit indtag af pesticider med næsten 50 pct. ved blot at købe fem økologiske varer. Her får du gode, grønne og økologiske valg.
- Æbler - i 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 31% af de danske ikke-økologiske æbler og 79% af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.
- Salat - Fødevarestyrelsen fandt i 2018 pesticidrester i 27% af den danske ikke-økologiske salat og i 67% af den udenlandske ikke-økologiske salat. Der blev ikke fundet pesticidrester i økologisk salat.
- Tomater - ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 9% af de danske ikke-økologiske tomater og i 50% af de udenlandske ikke-økologiske tomater. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske tomater.
- Kartofler - Fødevarestyrelsens kontrol viste, at 14% af de danske ikke-økologiske kartofler og 56% af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske kartofler
- Jordbær – de danske økologiske jordbær er helt uden pesticider. I 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 72 pct. af de danske ikke-økologiske og i 83 pct. af de ikke-økologiske udenlandske jordbær.
Kilde: Danmarks Statistik, GFK, Fødevarestyrelsen/DTU og forbrugerundersøgelse foretaget af Økologisk Landsforening, samt www.ø30.dk.
Kontakter
Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening
Telefon: 2099 3002 Mail: mla@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Telefon: 2542 9302 Mail vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Efterspørgslen stiger – derfor ærgerligt at økoarealet bliver mindre3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar til Danmarks Statistiks tal for udviklingen i det økologiske areal.
Økoprisen 2025 går til…7.3.2025 16:39:30 CET | Pressemeddelelse
Mads Frank Herskind har netop fået overrakt Økoprisen 2025 på Økologisk Landsforenings generalforsamling.
Rasmus Prehn bliver ny administrerende direktør for Økologisk Landsforening24.2.2025 10:00:56 CET | Pressemeddelelse
Den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn er fra 1. marts ny administrerende direktør for Økologisk Landsforening. Han udtræder derfor af Folketinget.
Danmark bevarer økologisk verdensmesterskab11.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er fortsat det land i verden med den højeste økologiske markedsandel. Det viser en ny rapport fra forskningscenteret FiBL baseret på opgørelser fra 2023. Danskerne indtager traditionen tro en andenplads, når det handler om hvor mange penge, vi bruger på økologiske fødevarer.
Tilmeldingen til Økodag er nu åben10.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skynd dig ind på Økodag.dk og tilmeld dig Økodag på din yndlingsgård, hvis du vil være med til at fejre det gode dyreliv søndag den 13. april 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum