DI: AUB-aftale skal holde hånden under lærlinge og elever

Efter langvarige forhandlinger er der kl. 20.30 torsdag aften indgået en aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om, hvordan opsparede midler i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) skal udmøntes. Pengene er indbetalt af danske virksomheder, og de skal som en del af finansminister Nicolai Wammens tre økonomiske hovedspor frem mod sommerferien gå til at understøtte danske virksomheder under corona-krisen og virksomhedernes uddannelse af lærlinge og elever. DI er tilfredse med aftalen, som udmønter 6,1 mia. kr., og tilbagefører knap 5 mia. kr. til virksomhederne.
- Aftalen er afbalanceret. Den tager hensyn til, at virksomhederne mangler likviditet ved, at der sendes penge tilbage i virksomhederne, siger Kim Graugaard, viceadm. direktør i Dansk Industri (DI).
- Virksomhederne har betalt for meget ind til AUB i flere år, så det er tilfredsstillende, at de får penge tilbage netop i en situation, hvor de fleste virksomheder er meget pressede. Samtidig understøtter aftalen, at virksomhederne får hjælp til at fastholde så mange praktikpladser som muligt i 2020. Det er helt afgørende, så vi bedst muligt sikrer uddannelsen af fremtidens faglærte i en svær tid, siger Kim Graugaard.
Private og offentlige arbejdsgivere har siden 2016 betalt 1-1,5 mia. kr. for meget ind om året til den statslige ordning AUB, hvor arbejdsgiverne kollektivt finansierer udgifter til elevers løn under skoleophold og skolepraktikydelsen. Statsrevisorerne kritiserede i april Børne- og Undervisningsministeriet for at opkræve for meget og endda over en årrække.
- Aftalen i dag gør op med, at virksomhederne skal fortsætte med at indbetale for meget til AUB. Det er en overbetaling, som Statsrevisorerne har påpeget er forkert, og i DI er vi tilfredse med, at det nu er lykkedes fremadrettet at modvirke en systematisk opsparing i AUB-ordningen, siger Kim Graugaard.
Corona-krisen har presset danske virksomheder massivt. Derfor er det vigtigt generelt at få virksomhederne på fode igen, så de også kan genoptage og fastholde deres indsats for uddannelse af elever og lærlinge i den kommende tid.
- Når corona-krisen og eftervirkningerne heraf er ovre, vil Danmark fortsat have brug for nye faglærte. Selv om ingen kender behovet, er det vigtigt, at vi med aftalen både understøtter virksomhederne og hjælper de nuværende elever og lærlinge videre i deres uddannelse. Samtidigt ser vi frem til efterårets nye drøftelser, hvor det bliver vigtigt, at vi finder nye veje til at sikre, at vi kan uddanne faglærte, selv om tiderne er svære, siger Kim Graugaard.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger hos viceadm. dir. Kim Graugaard via presserådgiver Lars Bøgeskov 22363138
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Presseinvitation til Danish Diversity Awards 202530.4.2025 13:39:57 CEST | Pressemeddelelse
Rufus Gifford, Magnus Heunicke og Poornima Luthra er på programmet, når Dansk Industri og Goodtalks fejrer mangfoldigheden den 6. maj i Industriens Hus.
NIS2 står for døren – er Danmark og erhvervslivet klar?30.4.2025 13:33:04 CEST | Presseinvitation
Nogle af verdens skrappeste krav til cybersikkerhed træder inden længe i kraft, og så skal vi, som samfund, være klar til at efterleve reglerne. Er vi det? Og hvordan bliver vi cybersikre i en tid med historisk stor usikkerhed i verden? De spørgsmål drøfter ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, førende eksperter og erhvervsledere på NIS2-konference.
DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.
DI: Positivt at bredt flertal udskyder bæredygtighedsrapportering29.4.2025 21:32:07 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har i dag besluttet at udskyde reglerne om virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Det sker, fordi EU har indledt arbejdet med at forenkle reglerne. Det er en beslutning, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er glad for.
DI vil sikre hurtig hjælp fra private virksomheder med nye standby-kontrakter29.4.2025 12:20:15 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne skal være sikre på hurtigt at kunne få fat i vand, mad, energi, medicin og andre vigtige fornødenheder, hvis der opstår en krise. Derfor foreslår DI at offentlige myndigheder sender standby-kontrakter med private virksomheder i udbud hurtigst muligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum