Flere sommerhuskøbere end nogensinde – er du klædt godt nok på?
Inden man for alvor går i gang med at undersøge markedet, er det derfor en god idé at have afklaret en række punkter, som er helt specielle for sommerhuskøb. Næstformanden i Danske BOLIGadvokater Peter Boe Christensen giver et overblik over en række forhold, som er særligt relevante ved sommerhuskøb. Derudover bør man naturligvis overveje husets beliggenhed, transporttid, husets størrelse og stand samt hvor meget vedligeholdelse huset kræver.
Den rigtige beliggenhed til den rigtige pris
Beliggenheden bestemmer i høj grad sommerhusets pris. I de mest eftertragtede områder som f.eks. Skagen og Sjællands nordkyst kan priserne være flere gange højere end i andre sommerhusområder. ’’Det er en god idé at gøre sit hjemmearbejde forud for købet og f.eks. få kigget nærmere på det område, hvor sommerhuset ligger’’, siger Peter Boe Christensen og opfordrer til, at man eksempelvis undersøger om prisen er rimelig i forhold til lignende sommerhuse i området. Det kan ligeledes være en god idé at tage et par dages ophold i området, så man får en fornemmelse af stedet og kan overveje transport fra hjem og til sommerhus.
"For nogle er det udsigten til en stor udlejningsindtægt, der er motiverende. For andre er det ønsket om et rekreativt sted. Mens andre tænker i investering og værdistigning. Handler det om at finde en god investering, har beliggenheden typisk større betydning end hvis man f.eks. ønsker store lejeindtægter, hvor husets faciliteter og nærområdet ofte er mere afgørende," siger boligadvokat Peter Boe Christensen.
Helårsbeboelse, ombygning og lejeindtægt – disse regler skal du kende
I Danmark må man som udgangspunkt kun benytte sommerhuset som beboelse i perioden 1. marts til 31. oktober. Dog må du som pensionist, der har ejet sommerhuset i minimum 1 år, bo der permanent.
’’Som køber får man mest ud af rådgivningen, når man henvender sig tidligt i processen, hvor vi f.eks. kan forhandle vilkårene i købsaftalen. Medbring salgsopstilling samt oplysninger om ejendommen som f.eks. tilstandsrapport, elinstallations-rapport, ejendomsdatarapport og servitutter. En samlet vurdering og en hurtig reaktion er nødvendig i et marked, hvor efterspørgslen er større end udbuddet’’, siger næstformand i Danske BOLIGadvokater, Peter Boe Christensen
Det er vigtigt at vide, at bygningsreglementet for et sommerhus er forskelligt fra en helårsbolig. Der er også andre krav til sommerhuses højde, afstand til veje, stier, skel og byggelinjer, hvis sommerhuset ligger nær strand, skov eller fredede områder. ’’Huset skal opfylde kravene i det bygningsreglement, der var gældende ved husets opførelse. Men så snart man begynder at renovere eller bygge om, skal man opfylde kravene i det nuværende bygningsreglement. Det er kedeligt først at finde ud det, når man har underskrevet købsaftalen og planlagt den helt store ombygning’’, forklarer Peter Boe Christensen.
For mange er udsigten til en ekstra indtægt ved at leje sommerhuset ud afgørende for købet. Man skal blot sætte sig ind i reglerne for, hvor meget man som privatperson må leje sit sommerhus ud og man skal tage stilling til en række ting som f.eks. forsikring, lejepris, vedligeholdelse, beskatning og udlejningsform. ’’Det kan være svært at gennemskue lovgivningen og få overblik over fordele og ulemper ved udlejning og de forskellige udlejningsformer. Inden man køber sommerhuset skal man bl.a. sikre sig, at der ikke foreligger restriktioner på ejendommen, som spænder ben for fremtidig udlejning, samt at der ikke følger lejekrav med ejendommen fra tidligere ejer’’, siger boligadvokat Peter Boe Christensen og fortsætter: ’’I Danske BOLIGadvokater får vi flere og flere henvendelser om udlejningsforhold, hvordan man bedst kommer i gang og hvordan det vil påvirke ens øvrige forhold, f.eks. økonomi, forsikringer og skatteforhold’’.
Husk advokatforbeholdet!
Danske BOLIGadvokater møder ofte købere, der forelskede sig et sommerhus og ukritisk skrev købsaftalen under. Men når fortrydelsesretten ophører seks hverdage efter købet, så fanger bordet.
Sørg for at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen, så du får tid til at rådføre dig med en Dansk BOLIGadvokat om købet - også selvom du allerede har skrevet under. Med advokatforbeholdet kan du stadig nå at fortryde gratis. Husk! Du skal ofte selv sørge for, at advokatforbeholdet skrives ind i købsaftalen. Det bør formuleres således:
”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af, at købers advokat kan godkende købsaftalen i dens helhed. Godkendelse skal være meddelt sælgers ejendomsmægler senest den … kl….”
Du kan downloade gratis tjeklister og advokatforbehold på www.danskeboligadvokater.dk
Nøgleord
Kontakter
Peter Boe ChristensenNæstformand
Advokat og næstformand for Danske BOLIGadvokater
Billeder
Information om Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum